Ana SayfaGüncelFinancial Times: İstanbul seçimlerinin iptali siyasi kargaşa olasılığını artırdı

Financial Times: İstanbul seçimlerinin iptali siyasi kargaşa olasılığını artırdı

HABER MERKEZİ – Financial Times, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi kararının ülkede “siyasi kargaşa olasılığını” artırdığını yazdı.

Britanya merkezli Financial Times gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi ve yenilenmesi kararına ilişkin bir haber yayımladı.

BBC Türkçe’nin aktardığı gazetenin haberi, “Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul’daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarını iptal etti ve seçimlerin tekrarlanması kararını verdi, bu da ülkede siyasi kargaşa olasılığını daha da artırdı” cümlesiyle başlıyor.

Ayla Jean Yackley ve Robin Wigglesworth imzalı haberde, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy farkla seçimleri kazandığı ve oyların yeniden sayımının sonucu değiştirmemesinin ardından geçen ay 5 yıllık görev süresine başladığı kaydediliyor.

Ardından haberde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin bir dizi seçim hilesi ve usulsüzlük olduğunu öne sürdüğü belirtiliyor.

Haberde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Adıgüzel’in “AKP’ye karşı seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Millet iradesinin ayaklar altına alındığı, hukukun hiçe sayıldığı bu düzen ne demokratiktir ne de meşrudur. Bu düpedüz diktatörlüktür!” sözlerine yer veriliyor.

Haber şöyle devam ediyor:

“Türkiye’de seçimlerin iptali nadir görülüyor ve geçen yıl yetkileri artırılmış bir Cumhurbaşkanı olarak seçilip, parlamentonun iradesinin zayıflatıldığı bir sisteme geçildikten sonra, Türkiye demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan’a yönelik eleştiriler artacak gibi duruyor.”

Kararın zaten endişeli olan yatırımcıların güvenini daha da sarsacağı belirtilen haberde, kararın ardından Türk Lirası’nın yüzde 2,2 oranında değer kaybederek ABD Doları’nın TL karşısında Ekim 2018’den beri ilk kez 6 düzeyini aştığı belirtiliyor.

İmamoğlu’nun, Türkiye’nin 16 milyon nüfuslu ekonomik güç merkezi İstanbul’u kazanmasının, AKP’ye şehirdeki 25 yıllık kontrolünü kaybettirdiği belirtilen yazıda ayrıca, “Muhalefeti AKP’ye ve ülkedeki hakimiyetini yavaş yavaş artıran Erdoğan’a karşı harekete geçirdi” deniliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da seçimler yenilenecek: Kim ne diyor, neler oluyor?
Sonraki Haber
İran nükleer anlaşmadan kısmen çekildiğini açıkladı