Ana SayfaDünyaFotoğraflarla “İnsanlığın Portresi”

Fotoğraflarla “İnsanlığın Portresi”

HABER MERKEZİ – Dünyanın dört bir tarafından çekilen fotoğrafların yarıştığı “Portrait of Humanity”nin 50 kazanan ismi belli oldu. Sizler için ödül kazanan kareleri derledik ve fotoğrafçıların düştüğü notları Türkçeleştirdik.

“Kimsesizlerin Toprağı” | Fotoğraf: Pieter de Vos
“Christopher, bitmek bilmeyen iş ve düzenli barınak ihtiyacı arayışını sürdürmesine rağmen hayatının büyük bir çoğunluğunu Güney Afrika’nın ekonomik olarak dışlanan kesimlerinden biri olarak geçirdi. ‘Sokak çocuğuydum” diyor Christopher, “sokakta büyüyen bir çocuk kimsesizlerin toprağındadır.”
“Bunu Ben Öldükten Sonra Yayınlayabilirsin” | Fotoğraf: Tajette O’Halloran
“Bu fotoğrafı bir akşam büyükannemde kalırken çektim. Gündüz giydiği kıyafetleri çıkarıyordu ve ben de duşa girmek üzereydim. Oda içi banyosunu kullanmak için odasına girdiğimde bana baktı ve şöyle dedi: “Şu vücut yapısına bak!” Sonra yanıma geldi, omuz silkti ve memelerini 58 yaşındayken, yani benim yaşımdaykenki muhtemel konumuna kaldırdı. Güldükçe güldüm ve büyükannem de kıkırdadı. 11 Mart 2018’de, 94 yaşındayken öldü, fakat ben hala onun sesini duyabiliyorum: ‘Şu lanet kamerayı kaldır buradan.’”
“Aile” | Fotoğraf: Roland ‘Kilimanjaro’ Blazejewski
“Bu çiftle Berlin’de tanıştım. Onlarla konuşmaya başladığımda bir sokağın kenarında birlikte oturuyorlardı. Uzun bir süre konuştuk ve adam devamlı tekrarladı: “Biz bir aileyiz, biz beraber, biz güçlüyüz”. Gitmek için kalktığımda onlara bir kez daha baktım ve bu fotoğrafı çektim.”
“Suda Doğum” | Fotoğraf: Natalie Lennard
“Evdeyken suda ters doğum yaşayan Ijeoma Sady, suda doğumun antik kökenini temsilen silikondan yapılma bir bebekle havuzda poz veriyor. Kadınların antik Girit’te, Japonya’da, Güney Amerika’da ve Yeni Zelanda’da sığı sularda veya nehirlerde doğum yaptığı biliniyor.”
“Asalet” | Fotoğraf: Rob Lavers
“Bu geçitin enerjisi kendinden geçiriciydi.”
“Ahenk” | Fotoğraf: Luca Bracali
“(Moğolistan’daki) Duha halkı ren geyiklerini güdüyor, fakat onlarınki hayatı yaşamak için tehlikeli bir yol. Yaz sonlarında, yağış mevsimi yıldırımla birlikte geldiğinde ormanlar yanıyor, ren geyikleri ölüyor. Bu koşullarda ren geyiği sağmak tehlikeli ve kadınlar çoğu zaman statik elektrikten korunmak için saçlarını kumaşla örtüyor.”
“Ipanema’da Tuhaf Bir Gün” | Fotoğraf: Sandra Cattaneo Adorno
“Plajlarıyla ünlü Rio de Janeiro’ya çoğu zaman ‘cidade maravilhosa’ veya ‘harika şehir’ sözleriyle atıfta bulunuluyor. Bu günde ise güneş batarken deniz çok dalgalıydı.”
“Puja Seremonisi” | Fotoğraf: Martin Hartley
“Hindistan’ın Himalayalarına yakın bir taşra köyündeki erkekler Puja seremonisi sırasında dua okuyor.”
“10 Bin Litre Su Tankını Taşımak” | Fotoğraf: Maureen Ruddy Burkhart
“Nairobi’nin dışındaki Kibera gecekondu bölgesindeki 500 bin ila 1 milyon kişi için akan su veya tesisat yok. Tuvaletler devasa tanklarla hizmet verilen birkaç kilit bölgeyle kısıtlı. Bu tankı gideceği noktaya taşımak için birçok kişi işe alınıyor, metal çatılardan boş tanklar yuvarlanıyor.”
“Selfie Kültürü” | Fotoğraf: Jelena Jankovic
“Işık vuran bu adamlara konser kalabalığında denk geldim. Selfie kültürü varoluşumuza hakim olmaya başladı. Sonuç olarak çoğu zaman çevremizdeki dünyadan keyif alabileceğimiz fırsatları kimi zaman kaçırıyoruz.”
“Musul’dan Kaçış” |  Fotoğraf: Abbie Trayler-Smith
“Dokuz ay süren çatışmanın ardından 2017 yılının başlarında IŞİD Musul’dan gönderildi. Otobüs mülteci kampına geçerken Sara’nın camdan dışarıya bakışını fark ettim. Yüzündeki bu bakış her yere hakim küresel belirsizliği özetliyordu. Yine de tüm bu ölüm ve yıkıma karşın insan ruhu dirençli ve yaşamaya devam ediyor.”

Yarışmanın kazanan fotoğraflarının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Tekçi eğitime karşı tarihe düşülen bir dipnot: "Her Mal Dibistanek"
Sonraki Haber
İstanbul seçimleri: Avrupa Konseyi heyet gönderecek