Ana SayfaEğitimFotoğraflarla: ODTÜ’de ‘KYK yurdu’ inşaatına karşı direniş

Fotoğraflarla: ODTÜ’de ‘KYK yurdu’ inşaatına karşı direniş

ANKARA – ODTÜ’deki Kavaklık alanına, 40 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen KYK yurdunun inşaatına başlanılmasına karşı çadır kuran öğrenciler, iki haftayı aşkındır eylemlerini sürdürüyor. Direnişteki öğrencilerden Ümran Köken “KYK yönetiminde bir yurt okulda çift başlılığa sebep olacak” uyarısında bulunurken, Umut Hasanoğlu ise “Bugün buradaki hiçbir ağaca, hiçbir canlıya zarar verilmemesini, burada bir KYK yurdunun yapılmamasını istiyoruz” dedi.


Haber: Bilal Seçkin


Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ile KYK Müdürlüğü arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokolde 40 dönümlük arazi üzerine yapılacak yurdun inşaatına 14 Mayıs’ta başlandı.

Kavaklık alanına yapılmak istenen yurda engel olmak için ODTÜ öğrencileri, yaklaşık üç haftadır eylemde.

Yapılmak istenen yurdun olduğu kavaklık alana çadırlarını kuran öğrenciler, Kavaklık İnisiyatifi adında bir oluşum kurarak bunun etrafında bir araya gelip etkinlikler düzenliyor.

Yurt inşaatının başladığı günlerde Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yurdun ODTÜ’nün geleneğini yok etmek için kullanılacağını söylüyor ve yurt inşaatına “Truva Atı” benzetmesinde bulunuyor.

Yurt yapımına karşı 16 gündür çadır eylemini sürdüren Fizik Bölümü öğrencilerinden Ümran Köken, Onur Yürüyüşü’nün engellenmesi ve öğrencilere yönelik müdahale nedeniyle dersleri boykot ettikleri gün inşaat çalışmalarına başlandığını belirtti ve haberi alır almaz çadır eylemlerini başlattıklarını söyledi.

Çadırlarını açtıkları gün işçilerin arazinin etrafına tellerle çitlendiğini söyleyen Köken, “Kavaklıkta 3 binden fazla ağaç var. Rektör bize ilk attığı mailde ağaç sayısı 300’dü. Daha sonra başka bir mail atarak bin 200 ağacın olduğunu söyledi. Bu tür garip tutarsızlıklar var” şeklinde konuştu.

ODTÜ’de yurt ihtiyacının olmadığını belirten Köken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“KYK yönetiminde bir yurt okulda çift başlılığa sebep olacak. Yapılacak yurt kontenjanının 2 bin olduğu söyleniyor ama hocalarla hesaplama yaptığımızda üniversitenin ihtiyacı olduğu kontenjan 600 kişidir. O zaman kalan sayıya dışarıdan öğrenciler getirilecek. Ülkedeki ekonomik krize rağmen ısrarla ODTÜ’deki KYK yurdu yapımı isteniyor. Bu da gösteriyor ki dışarıdan insanlar sokulup okulda bir kaos ortamı, kutuplaşma sağlanmak isteniyor.”

“Güne, kuş, ağaçkakan sesleriyle uyanıyoruz ve her gece tilkiler misafirimiz oluyor” diyen Köken, gün içerisinde eylem alanında forum, tartışma, müzik gibi çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade ederek herkesi buraya çadır kurup direnmeye davet ettiğini söyledi.

Biyoloji Bölümü öğrencilerinden Umut Hasanoğlu ise, ODTÜ’nün doğa canlılığının kaybolmasını ve kimliğinin değiştirilmesini istemediği için çadır eyleminde olduğunu belirtti.

Daha önceki olaylarda da gördükleri gibi rektörün öğrencilerden yana olmadığını ifade eden Hasanoğlu, şöyle devam etti:

“Rektörün samimiyetine inanmıyoruz, sürekli arkamızdan iş çevirdi ve son birkaç senelik süreçte özgürlüğümüzü kısıtladı. Bugün buradaki hiçbir ağaca, hiçbir canlıya zarar verilmemesini, burada bir yurt yapılmaması hatta okulda bir KYK yurdunun yapılmamasını istiyoruz. ODTÜ’nün tüm bileşenleriyle, mezunlarıyla ortak bir şekilde bir yurt inşa edilmesinden yanayız. Bunun doğaya uyumlu bir şekilde buradaki biyo-çeşitliliğe zarar vermeyecek şekilde yapılmasını istiyoruz.”

Hasanoğlu da ODTÜ’nün bu büyüklükte ve bir KYK yönetiminde bir yurda ihtiyacı olmadığını vurgulayarak, “Yapılacak yurdun ODTÜ öğrencileri tarafından doldurulamayacağı aşikar. KYK ve ODTÜ Rektürlüğü arasında imzalanan protokolün güvenirliliğine de inanamıyoruz. Özgür ve doğal alanlarımızı korumak için önlemler alıyoruz. Yapılacak yurda başka üniversitelerde okuyan öğrenci alımlarının yapılacağını biliyoruz. Bu durum kampüs içerisinde gerek siyasi, gerekse sosyal iç karışıklıklara yol açacak” şeklinde konuştu.

Hasanoğlu, tüm ODTÜ sakinlerini kendileriyle dayanışmaya çağırdıklarını da ifade etti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hastasına homofobik ifadeler kullanıp, adresini paylaşan doktora Tabip Odası'ndan uyarı ve para cezası
Sonraki Haber
Hamburg’da yaşayan Almanya vatandaşı gazeteciye "Erdoğan'a hakaret"ten soruşturma