Ana SayfaGüncelGezi’nin 6’ncı yılında Taksim’e yürümek isteyenlere polis engeli: ‘Adalet yerin dibine batmıştır’

Gezi’nin 6’ncı yılında Taksim’e yürümek isteyenlere polis engeli: ‘Adalet yerin dibine batmıştır’

HABER MERKEZİ – Gezi Direnişi’nin 6’ncı yıldönümünde aralarında Gezi protestolarında yaşamını yitirenlerin ailelerinin de olduğu yüzlerce kişinin Taksim Meydanı’na yapmak istediği yürüyüş, polis tarafından engellendi. Polis barikatı önünde yapılan açıklamada, “Sömürüye dayalı sermaye düzeni Kapitalizm gider. Gezi umuttur, Gezi kalır” denildi.

Gezi Direnişi’nin 6’ncı yıldönümü nedeniyle İstanbul Taksim’deki Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya gelen yüzlerce Taksim Meydanı’na yürümek istedi.

2013 yılındaki protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin de olduğu çok sayıda kişinin yapmak istediği yürüyüş polis ve TOMA araçları tarafından engellendi.

Polis barikatının önünde bir konuşma yapan Gezi Dayanışması’ndan Avukat Can Atalay, “Adına beka dediklerini şey için Taksim’e karanfil bırakamayacağımızı söylüyorlar. Türkiye’nin her yeri Gezi’dir her yeri direniş yeridir. Gezi’de çocuklarımızın ölmesinin emrini veren polisler ya cezaevinde ya da yurt dışında. Emri verenler hesap vermemiş olabilir, Gezi’de bu ülkenin umudu olanlar burada, direniş bayrağını yükseltiyorlar. Bir ülkede herkes adalet istiyorsa o ülkede adalet yerin dibine batmıştır. Adaletsizlik çok uzun sürmez” dedi.

‘Kapitalizm gider, Gezi kalır’

Ardından Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, sözlerine direniş sırasında öldürülen ve yaralanan direnişçileri hatırlatarak başladı.

“Gezi umuttur, umut bitmez!” diyen Köymen’in açıklamasının bir bölümü şöyle:

“Şehir meydanındaki tek parkı AVM’li kışla yapmak isteyen doğa ve kent talancısı zihniyet gider. Sömürüye dayalı sermaye düzeni Kapitalizm gider. Yalancılık, çıkarcılık, riyakarlık gider. Hırsızlık ve uğursuzluk gider. Savaş çığırtkanları gider. Gericilik, mezhepçilik, ırkçılık gider. Kadın düşmanları, Göçmen karşıtları, Homofobikler gider. Fetva veren şeyhler, hacamatçılar ve sülükçüler gider. Karanlık sokaklardaki palalı, sopalı saldırganlar gider. Ankara’nın meydanında, Gülsuyumun, Lice’nin sokaklarında kurşun sıkan katiller gider.”
“Antakya’nın Armutlu’sunda biber fişekleri ile gençleri öldüren caniler gider. Emirleri uygulayan İçişleri Bakanları, valileri, emniyet müdürleri gider. Ve herkes bilsin ki emri ben verdim diyenler de gider… Ama Gezi kalır! Tüm bu kötülüklerin, şiddetin ve hukuksuzluğun hesabını soracak, yargılanmalarını sağlayacak olan Gezi kalır. Çünkü Gezi umuttur, umut kalır… Dayanışma kalır. Paylaşma kalır, emek kalır.”

Gezi davasına çağrı

Köymen, taleplerini bir kez daha dillendirmek ve savunmak için herkesi 24-25 Haziran’da Silivri’de görülecek olan Gezi davasına beklediklerini kaydetti.

Açıklama, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak son buldu.


Gezi direnişinin üzerinden 6 yıl geçti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kütahya'da bir kadın birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
ABD'de belediye binasına silahlı saldırı: En az 12 kişi hayatını kaybetti