Ana SayfaGüncelGözler YSK’nin İstanbul kararında: “Seçimin iptali mümkün değil”

Gözler YSK’nin İstanbul kararında: “Seçimin iptali mümkün değil”

HABER MERKEZİ – YSK, AKP ve MHP’nin itirazları nedeniyle 36 gündür inceleme yaparken, kurulun itirazları bugün ele alarak nihai kararını belirlemesi bekleniyor. YSK’nin önünde 3 seçenek var: Büyükşehir seçiminin iptali, Büyükçekmece ve Maltepe seçimlerinin iptali ya da AKP ile MHP’nin itirazının reddi. Karar beklenirken bir yazı kaleme alana gazeteci Banu Güven ise seçimin iptalinin mümkün olmadığının altını çiziyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerinin iptali talebiyle yaptığı olağanüstü itirazı bugün görüşmesi başladı.

Seçim sonuçlarını kabullenmeyen AKP ve MHP’nin itirazları nedeniyle YSK tam 36 gündür inceleme yapıyordu.

Ancak ilçe seçim kurullarının kısıtlı seçmen iddialarına ilişkin araştırmalarını tamamlamasının ardından YSK’nin karar vermesinin önünde bir engel kalmadı artık.

Önünde 3 seçenek var

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre YSK’nin önünde 3 seçenek var: Büyükşehir seçimi iptali, Büyükçekmece ve Maltepe seçimlerinin iptali ya da itirazın reddi.

“Seçimin iptali mümkün değil”

Karar beklenirken itirazlar sonrası seçimin tekrarlanacağını söyleyenler de var buna karşı görüş belirtenler de.

Bu isimlerden biri de gazeteci Banu Güven. DW Türkçe’deki yazısında “İstanbul’da seçimin tekrarlanması yönünde bir karar çıkması hukuken mümkün değil” diyor Güven.

“Bugüne kadarki itirazlar üzerine yapılan yeniden sayımlarla değişmeyen sonuç, AKP’nin İstanbul’da 46 bin 426 kişinin usulsüz oy kullandığı iddiasıyla da değişmeyecek. Çünkü AKP’nin İstanbul’daki 39 ilçede kısıtlı seçmenlerin, ölülerin, tutuklu, taksirli veya kasıtlı suçtan hükümlü, yerleşim yeri cezaevi olanların ve zihinsel engellilerin yoğun şekilde oy kullandığı iddiası boşa çıktı. AKP’nin itirazı üzerine arandı tarandı, incelemeye değer sadece 766 kişi tespit edildi. Bu kişiler arasında da tutuklulardan 59’unun seçimden önce tahliye olduğu, 13 kişinin de 31 Mart’ta cezaevine girdiği belirlendi. Ölü olup da seçmen görünenlerin sayısı ise sadece 8 olarak belirlendi. Yine büyük tartışma konusu yapılan Büyükçekmece’de bu kategoriye giren seçmen sayısı ‘4’, yazıyla ‘dört’ olarak belirlendi!
“…AKP olağanüstü bir gayretle her yolu tüketti. İtiraz hakkını elinde herhangi bir delil olmadan, politik saikle kötüye de kullandı. Yine de sonuç alamadı.
“Ama AKP bununla da yetinmeyecek ve YSK’yı bir şekilde seçimleri yenilemeye zorlayacak diye düşünenler var hala. Sandık kurulları üyeleri ve bazı ilçe seçim müdürleri hakkında başlatılan soruşturmaların bahane edileceğinden endişe edenler var. Siyaseten nelerin mümkün kılındığı gördükten sonra endişe duyanlara hak vermemek elde değil, ama sonuçlanmamış soruşturmalar nedeniyle seçimi iptal etmek de hukuken mümkün değil.”

“Mazbata ikinciye” iddiası

Yazısında iktidara yakın medyadan Hüseyin Gülerce’nin ‘temennisini’ de hatırlatan Güven, onun, “Keşke İmamoğlu’nun mazbatası alınsa da seçim falan yapılmadan Binali Yıldırım’a mazbata verilse” dediğini anımsatıyor.

Ancak YSK’nin İstanbul kararı beklenirken dün bir açıklama yapan Cumhur İttifakı’nın AKP’li adayı Binali Yıldırım, bu iddiaya yanıt vermişti.

Yıldırım, “Zaman zaman çeşitli yorumlar yapılıyor ‘iptal edilebilir, reddedilebilir veya İmamoğlu’ndan alınıp bir başkasına verilebilir’ diye. Öyle bir şey yok. Sonuçların alınıp bir başkasına verilmesi gibi bir şey yok. Tamamen yanlıştır. Öyle bir talebi ne partimiz ne de biz yaptık” demişti.

AKP ve MHP’nin itirazı

Yüksek Seçim Kurulu’nun  CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul seçimlerine dönük AKP ile MHP’nin yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili son kararını bugün vermesi bekleniyor.

YSK, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili bazı ara kararlar vermişti.

AKP’nin KHK ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddeden YSK, 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar vermişti.

YSK ayrıca, memur statüsünde olmayan sandık kurulu üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istemişti.

Yine YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan, MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları araştırmasını talep etmişti.

Previous post
20 gündür kayıptı: 4 yaşındaki Furkan Yiğit'in cenazesi bulundu
Next post
7. FilmAmed Belgesel Film Festivali başlıyor