Ana SayfaToplumsal CinsiyetHastasına homofobik ifadeler kullanıp, adresini paylaşan doktora Tabip Odası’ndan uyarı ve para cezası

Hastasına homofobik ifadeler kullanıp, adresini paylaşan doktora Tabip Odası’ndan uyarı ve para cezası

HABER MERKEZİ – İstanbul Tabip Odası, hastasına muayene sırasında homofobik söylemlerde bulunan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan doktora uyarı ve para cezası verdi.

İstanbul’da Cem isimli bir gay, 2018 yılında muayene olmak üzere İstanbul Maltepe Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği’nde gittiği Uzm. Dr. N.K.Ö. tarafından homofobik ifadelere maruz kaldı.

N.K.Ö. muayenenin ardından da kendi sosyal medya hesabından Cem’in ev adresini ve ismini homofobik ifadelerle paylaştı.

Muayene sırasında ve sonrasında homofobiye maruz kalan Cem, söz konusu doktoru İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet etti.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre İstanbul Valisi, N.K.Ö. hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Vali, kararında “konunun adli merciler tarafından aydınlatılması” gerektiğini belirtti.

Doktor ise bu karara itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi doktorun itirazını değerlendirdi ve itirazın reddedilmesine karar verdi.

Mahkeme, “soruşturma başlatılması için yeterli bilgi ve belgenin mevcut olduğunu” söyledi.

Tabip Odası’ndan ceza

Tabip Odası Onur Kurulu da şikayet üzerine konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Kurul, hekimin Cem ile ilgili tıbbi bilgileri sosyal medya hesabında paylaşarak hekimlik mesleğinin kadim etik kuralını çiğnediği ve bu paylaşımları ile kusurlu davrandığı kanaatine vardı.

N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili kullandığı nefret söylemi içeren ifadelerinin de meslek ahlak ve adabına yakışmadığını, kusurlu davranış olduğunu söyledi.

Onur Kurulu, soruşturma sonucu doktor N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili homofobik ifadelerinden dolayı uyarı cezası almasına karar verdi. N.K.Ö.’ye, Cem’in kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaştığı için ise 945 TL para cezası verildi.

Hekim olarak edinilen bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmanın cezası meslekten geçici süreyle men edilmek olmasına rağmen N.K.Ö. hakkında para cezası vermekle yetinen Oda, bu karara gerekçe olarak hastanın kendisiyle ilgili bazı bilgileri daha önce sosyal medyada paylaşmış olmasını gerekçe gösterdi.

Tabip Odası, hekim N.K.Ö.’nün muayene sırasında Cem’e dönük homofobik ifadelerine ilişkin ise “kesin bir kanaat oluşmadığını” söyledi.

Cem, avukatı Tolga Ersoy vasıtasıyla Tabip Odası’nın bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Dersim’ kararı için soruşturma
Sonraki Haber
Fotoğraflarla: ODTÜ'de 'KYK yurdu' inşaatına karşı direniş