Ana SayfaGüncelHDP: AKP için bedelli askerlik para kaynağı, vicdani ret hakkı tanınmalı

HDP: AKP için bedelli askerlik para kaynağı, vicdani ret hakkı tanınmalı

HABER MERKEZİ – AKP’nin hazırladığı askerlik yasa teklifine HDP muhalefet şerhi düştü. AKP’nin bedelli askerliği “ekonomik durum kötüye gittikçe başvurduğu bir ‘para kaynağı’ olarak kullandığını” savunan parti, zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini, eğer bu yoksa da vicdani ret hakkı tanınmasını istiyor.

AKP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu askerlik yasa teklifi tartışılıyor. Söz konusu teklif ile askerlik konusunda kimi değişiklikler yapılmak isteniyor.

Maddelerden biri (9. Madde) bedelli askerlik ücretini düzenliyor. Buna göre 31.000 TL rakamı öngörülüyor. Bu ücretin bakanlıkça belirlenen sürede peşin olarak yatırılması ve ücreti ödeyenlerin 1 ay kışlada eğitim alması isteniyor.

Ayrıca söz konusu ücretin sabit olmadığı da vurgulanıyor maddede. “Gösterge değiştikçe bedel de değişecek” deniyor, yaş sınırı da kaldırılıyor. Aslında teklifle bedelli kalıcı hale geliyor.

Dikkat çeken maddelerden biri de 45. Madde. Söz konusu madde şöyle:

Yani bu madde özel durumlarda muafiyet düzenlemelerini düzenleyen teknik detayları içeriyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın “barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta gerekli görülen sahalarda askerliğini henüz yapmayan ve özel görevlendirilen görevlileri askerlikten muaf tutabileceği” de bu maddede belirtiliyor.

HDP’den “keyfiyete karşı vicdani ret” vurgusu

HDP teklife dair muhalefet şerhi düştü. Partinin Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş tarafından düşülen şerhte, AKP’nin bedelli askerliği “ekonomik durum kötüye gittikçe başvurduğu bir ‘para kaynağı’ olarak kullanıldığı” söyleniyor.

Muhalefet şerhinde, “Bedelli askerlikte yaş sınırının kaldırılması ve uygulamanın kalıcı hale getirilmesinin ülkenin içine düşürüldüğü ekonomik krizden kaynaklandığını düşünmekteyiz. AKP yurttaşı yine tabir-i caizse para kaynağı olarak görmektedir” deniyor.

Zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini belirten HDP’li Erdoğmuş, “Bu yoksa vicdani ret hakkı tanınmalıdır” diyor.

Erdoğmuş ayrıca 45. Madde’nin ikinci fıkrasına dikkat çekerek, bu maddenin ‘belirli bir ihtiyaçtan değil keyfilikten’ kaynaklandığını vurguluyor ve bunu eleştiriyor.

“Hangi sahalar ve hangi görevlerin olduğu maddede açıkça belirtilmediği gibi görev sürelerine dair de herhangi bir atıf yoktur. Barış zamanı neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulmaktadır? Bu da akıllarda soru işaretleri doğurmakta, maddenin keyfiyet taşıdığına dair şüpheler uyandırmaktadır. Ucu açık ve keyfi amaçlara hizmet edebilecek bu maddenin kanun teklifinin bütünüyle de bir ilgisi olduğunu düşünmüyoruz.”

Bu hafta görüşülecek

AKP’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Teklifin bu hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. Ancak tartışmalar var. Özellikle 45. Madde’ye hükümete yakın Yeni Şafak dahi tepkili. Gazete üst üste paylaştığı haberlerde askerlik yasasını eleştiriyor.

Yeni Şafak, yeni yasayla birlikte asker sayısında düşüş olacağını, 450 askeri üsten 350’sinde zafiyet oluşacağını iddia ediyor.




Önceki Haber
Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı: Polis ve güvenlikler tarafından darp edildim
Sonraki Haber
Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başkanlığı'na Neçirvan Barzani seçildi