Ana SayfaGüncelHDP: Sertip Şen’in faillerinin kamu görevlileri olduğu gün gibi ortada

HDP: Sertip Şen’in faillerinin kamu görevlileri olduğu gün gibi ortada

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da askeri güvenlik bölgesinde öldürülen çoban Sertip Şen’e ilişkin açıklama yapan HDP, “Olayın gerçekleştiği yere ve oluş şekline bakıldığında faillerin kamu görevlileri olduğu gün gibi ortadadır” dedi ve faillerin görevden el çektirilerek tutuklanmasını talep etti.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde askeri bölgeden açıldığı belirtilen ateş sonucu yaşamını yitiren Sertip Şen’in ölümüne ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir açıklama yaptı.

Ayşe Acar Başaran

Partinin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptığı yazılı açıklamada, “olayın gerçekleştirdiği yer ve oluş şekline bakıldığında faillerin kamu görevlileri olduğunun gün gibi ortada olduğunu” savundu.

“Kral çıplaktır, failler bellidir” başlıklı açıklama şöyle:

“Sertip Şen, Hakkari Yüksekova ilçesi Çobanpınar köyü yaylasında askeri üs ve karakol bulunan bölgede göğsüne isabet eden kurşun sonucu ölmüştür.
“Vurulduğu gün, ilgili Çobanpınar Karakolu’ndan koyunlarını otlatmak için izin alan ve kimlik kontrolünden geçirilerek yaylaya geçişine izin verilen Şen, güvenlik bölgesinden gelen kurşunla göğsünden yaralanmıştır.
“Eşi ve beraberindeki diğer kadınlar tarafından yaralı halde bulunan Şen için derhal ambulans çağrılmış ancak gelen ambulansın geçişine güvenlik güçlerince izin verilmemiştir. Yurttaşların kendi imkânları ile ambulansın olduğu yere taşıdıkları Sertip Şen kan kaybı sebebiyle yaşamını kaybetmiştir.
“Bölgeyi güvenlik üssüne çevirenler kuş uçurtmadıkları alanda Şen’in ölümünden bihaber gibi davranıyor.
“Halbuki Şen’in vurulduğu yer, Yüksekova taburunun Çimenli üs bölgesi, Çobanpınar üs bölgesi ve Asteng Lider Tepe üs bölgesinin gözetimi altında olan ve çıplak gözle görülebilen kısa bir mesafededir.
“Kaldı ki sayın yargı mensupları; Kral çıplaktır. Failler bellidir. Görgü tanıkları Şen’in Çimenli üs bölgesinden açılan ateşle öldürülmüş olabileceğini ifade etmişlerdir.
“Yargıdan beklenen adaletin tecili ve hukuken gereğinin bir an evvel yapılmasıdır.
“Olayın gerçekleştiği yere ve oluş şekline bakıldığında faillerin kamu görevlileri olduğu gün gibi ortadadır. Yargı bu vahim olayın karşısında üç maymunu oynamaktan vazgeçmeli ve failler hakkında kapsamlı bir soruşturma açmalıdır.”
“HDP olarak bu cinayetin faillerinin derhal görevden el çektirilmesini ve tutuklanmalarını talep ediyor, olayın takipçisi olarak yargılamanın tüm aşamalarına müdahil olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz.
“Unutulmamalıdır ki bizler, Ceylan Önkol ‘u da, Uğur Kaymaz’ı da Sertip Şen’i de hiçbir zaman unutmayacağız.
“Sertip Şen’e rahmet, ailesine sabır diliyoruz.”

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Onbaşılar köyünde, 2 Mayıs Perşembe günü koyunları otlattığı esnada askeri bölgeden açıldığı belirtilen ateş sonucu vurulan 46 yaşındaki Sertip Şen hayatını kaybetmişti.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan baba Cemşit Şen, oğlunu pancar toplayan kadınların bulduğunu, bunun üzerine olay yerine giden köylülerin Şen’i 3 kilometre boyunca sırtında taşıyarak köye getirdiğini aktarmıştı.

Baba Şen, “Uzun bir süre yaralı bir şekilde kalmış ve çok kan kaybı yaşamıştı” derken, oğlunun vurulduğu yerde iki karakol ve iki üs bölgesinin bulunduğuna dikkat çekerek şu soruyu sormuştu:

“Karakol bölgesinde vurulan oğlum orada uzun bir süre kan kaybı yaşadı. Vurulduğu yerde karakol ve üs bölgeleri görülüyor. O kadar yakın yerde vurulan oğluma neden müdahale edilmedi?
“Yüksekova’nın bir köyünde bir çoban vurulmuş, yaşamını yitirmiş ama kamuoyu sessiz. Ölüm bu kadar basit olmamalı. Hakkari’de bir çoban vurulmuş, kimin umurunda?”

Şen’in ölümüne ilişkin görgü tanıkları ile görüşen HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de “Olay yerine gelen yurttaşlarca hemen ambulans istenmiş; ancak ambulansın geldiğini gören üs bölgesi, ambulansın ilerlemesine izin vermeyerek olay yerine ulaşmasını engellemiştir” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ali İsmail Korkmaz'ın annesinin mücadelesi belgesel oldu: 'Emel Anne'
Sonraki Haber
YSK kararı öncesi dolar 6 lirayı gördü