Ana SayfaGüncelHDP’den Adalet Bakanı’nın ‘görüş’ açıklamasına ilk yorum

HDP’den Adalet Bakanı’nın ‘görüş’ açıklamasına ilk yorum

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Kubilay, Adalet Bakanı Gül’ün Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığı” açıklamasına ilişkin “Madem ki yasal engel yok o halde avukatların hızla İmralı’ya gidişinin önü açılmalıdır” dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması için açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri devam ederken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Ancak Gül’ün açıklaması sonrası konuşan Öcalan’ın avukatları 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, görüş yasağının halihazırda ‘fiili olarak’ devam ettiğini belirtti.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 7 Mayıs Salı günü İmralı Cezaevi’ni denetlediği öğrenilirken, Gül’ün açıklaması bu ziyaretin ardından geldi.

Adalet Bakanı’nın söz konusu açıklamalarını değerlendiren HDP Sözcüsü Günay Kubilay ise yapılan açıklamanın ‘önemli’ olduğunu dile getirerek, “Mademki yasal engel yok o halde avukatların hızla İmralı’ya gidişinin önü açılmalıdır” dedi.

“Bugün Leyla Güven’in açlık grevine bedenini yatırışının 191’inci günü. Bildiğiniz gibi binlerce insan bedenini açlığa yatırmış durumda. Eylemini açlık grevinden ölüm orucuna dönüştüren 30 tutukludan ilk grubun eyleminin 18’inci günü.
“Sayın Abdullah Öcalan’la tam 8 yıl sonra 2 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmeyi olumlu bir gelişme olarak nitelemiş, ardından MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin de açıklamasının olumlu bir açıklama olduğunu belirtmiştik.
“Aradan geçen birkaç günlük zaman dilimi içerisinde dün CPT’nin İmralı dahil pek çok cezaevini denetlemesinden sonra Adalet Bakanı’nın bir açıklaması oldu. Sayın Bakan, İmralı’ya ilişkin görüşmelerde herhangi bir yasal engel olmadığını açıkladı.
“Diğer yapılan açıklamalardan sonra İmralı tecridinin kaldırılmasının önünde herhangi bir yasal ve hukuksal bir engelin olmadığının sorumlu bakan tarafından açıklanması da önemlidir.
“Bu açıklamanın özellikle bunun kamuoyuna yansıması bir o kadar önemlidir.
“Bundan sonra yapılması gereken bellidir. Madem ki yasal engel yoktur o halde yapılması gereken avukatların hızla İmralı’ya gitmesi ve bu görüşmelerin önünün açılmasıdır.”

‘Avukatlar derhal İmralı’ya gönderilmeli’

Sözlerini “Atılan bu kritik adımlardan sonra yapılacak iş hiç de zor değildir” diye sürdüren HDP Sözcüsü, tecrit konusunun seçim ve siyasi konular dışında ele alınabilemesi durumunda çözümün mümkün olduğunu vurguladı.

Kubilay ayrıca, “İmralı tecridinin önünde herhangi bir yasal engel olmadığına göre avukatlar derhal İmralı’ya gönderilmelidir” dedi ve ekledi:

“Eğer bundan sonra avukatlar İmralı’ya gönderilmeyecekse bu tutum her şeyden önce keyfidir, siyasidir ve Sayın Bakan’ın sözlerinin itibarsızlaştırılmasından başka bir şey değildir.”

CPT’den İmralı’ya ziyaret: Hükümetten ‘görüş’ açıklaması geldi, avukatlar ‘fiili yasak var’ dedi

İHD: Adalet Bakanı’nın açıklaması ‘taahhüt’ olarak alınmalı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eruh'ta çatışma: Bir korucu yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Beşiktaş saldırısı davasında karar: Dört sanığa 47'şer kez ağırlaştırılmış müebbet