Ana SayfaGüncelHDP’den AYM’ye ‘KHK’li seçilmişler’ başvurusu

HDP’den AYM’ye ‘KHK’li seçilmişler’ başvurusu

HABER MERKEZİ – HDP, YSK’nin KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesine yönelik aldığı kararı AYM’ye taşıyarak itiraz başvurusu yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamu görevinden ihraç edilen ve belediye eş başkanı ile meclis üyesi seçilen adaylara mazbata verilmemesine ilişkin kararını bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Başvurunun ardından açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Biz kayyum zihniyetini 15 Temmuz’da darbe girişimi sonrası çeşitli bahanelerle belediyelerimize kayyum atayan dönemden hatırlıyoruz. Bugün kayyumun inceltilmiş, YSK’nin eliyle uygulanmış bir başka versiyonuyla karşı karşıyayız. Bu yüzden bugün YSK’nin bu kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz” diye konuştu.

HDP’nin kazandığı yerler AKP’ye geçti

YSK, KHK ile haklarında işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmeyeceğine kanaat getirmiş; ayrıca belediye başkanlığının yanı sıra belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliğine seçilenler için de bu kararın geçerli olduğunu seçimin ardından açıklamıştı.

Bu karar sonrası HDP’nin farkla kazandığı Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar ve Erzurum’un Tekman ilçesi, yine Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi belediyeleri ikinci parti olan AKP’ye geçmişti.

Muş’un Rüstemgedik beldesinde CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatanın verilmemesi ve YSK’nin ikinci sırada yer alan HDP adayına mazbata verilmesi yönünde karar almasına ise HDP karşı çıkmış, hatta CHP’li Fikret Hamarat’tan alınarak kendisine verilen mazbatayı kabul eden HDP’nin adayı Salih İlhan ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti.

Öte yandan HDP’nin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da KHK’li seçilmişlere mazbataların verilmesi halinde Türkiye’nin “demokrasi ayıbından kurtulmuş olacağını” dile getirmişti.

Ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland doğrudan YSK Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup kaleme alarak, karar için “Demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor” ifadelerini kaydetmişti.

İktidar cephesinde ise AKP bu karardan memnun. Son olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’nin aldığı bu kararla yetinmeyerek, KHK’lilerin seçme hakkına da sahip olmaması gerektiğini savunmuş, konuya ilişkin YSK’ye başvuru yapılmıştı.

YSK AKP’nin yaptığı bu başvuruyu ise reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak’ta HDP’li belediyelerin önüne X-Ray cihazı yerleştirildi, Valilik’ten açıklama
Sonraki Haber
CHP’den YSK’ye ‘İstanbul’ ve ’24 Haziran’ için itiraz başvuruları