Ana SayfaEğitimHDP’den Kürt Dil Bayramı açıklaması

HDP’den Kürt Dil Bayramı açıklaması

HABER MERKEZİ – Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDP, Kürt dilini, kültürünü, edebiyatını yaşatmak için emek veren, mücadele eden herkesin bayramını kutladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Partinin Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Kürt halkını ve Kürt dilini, kültürünü, edebiyatını yaşatmak için emek veren, mücadele eden herkesi saygıyla selamlıyor, Kürt Dil Bayramını kutluyoruz” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Alî Bedirxan öncülüğünde Şam kentinde Kürtçe Hawar dergisi yayın hayatına başlamıştır. Hawar dergisi, Latin alfabesiyle yayınlanmış ilk Kürtçe dergi olarak tarihi öneme sahiptir. Derginin Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesine katkıları nedeniyle her yıl 15 Mayıs tarihi, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
“Kürt Dil Bayramı münasebetiyle bir kez daha ifade ediyoruz ki: Bizler anadilinde eğitim hakkının sonuna kadar savunucusu olmaya devam edeceğiz. Yok sayılan bütün dillerin hayatın her alanında özgürce ifade edilmeleri, varlıklarının yasal güvence altına alınmaları için verilen mücadelelerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Türkiye imza attığı uluslararası sözleşmelere bağlı kalarak anadilinde eğitim hakkının tanınmasına dönük anayasal değişiklikleri bir an önce gerçekleştirmelidir. Tarihi boyunca Kürt halkı ve dili üzerindeki baskı ve asimilasyon politikaları eksik olmamıştır.
“Kürt halkının tarihi boyunca yaşatmak için büyük bedeller ödediği Kürt dilinin, kültürünün ve edebiyatının korunması ve geliştirilmesi sadece Kürt halkı için değil bütün bölge halkları için büyük bir zenginliktir. Hala meclis tutanaklarında, kürsüde konuşulan Kürtçe’nin ‘bilinmeyen dil’, ‘anlaşılmayan dil’, ‘x’ dil şeklinde geçtiği; 15 Temmuz sonrası OHAL uygulamalarıyla Kürtçe çalışma ve yayın yapan gazete, dergi, TV, internet sitesi, kadın kurumları, Kürt Enstitüsü ve özel kursların kapatıldığı, yasakladığı; Kürtçe kurum, park, cadde isimlerinin Türkçeyle değiştirildiği; çok dilli belediyecilik hizmeti veren belediye eşbaşkanlarının hukuksuzca hapishanelerde tutulduğu bir dönemde Kürt Dil Bayramına bir mücadele günü olarak sahip çıkmak çok önemlidir.
“Bizler bu anlamlı günde yüzyıllardır sürdürülen baskı, asimilasyon, inkâr, görmezden gelme ve kültürel kırım politikalarına karşı, Kürt halkını ve Kürt dilini, kültürünü, edebiyatını yaşatmak için emek veren, mücadele eden herkesi saygıyla selamlıyor, Kürt Dil Bayramını kutluyoruz.”

Açıklamanın Kürtçesini buradan okuyabilirsiniz.

Previous post
Kürt Dil Bayramı Diyarbakır’da kutlandı
Next post
Okullara yeni tatil düzeni: İki ara tatil getirildi, yaz tatili kısaldı