Ana SayfaGüncelİHD’den Nihat Hatipoğlu ve ATV hakkında suç duyurusu

İHD’den Nihat Hatipoğlu ve ATV hakkında suç duyurusu

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, 13 yaşındaki Ermeni bir çocuğa programında ‘din değiştirten’ Nihat Hatipoğlu ve programın yayınlandığı ATV hakkında suç duyurusunda bulundu.

ATV’de 12 Mayıs’ta yayınlanan Nihat Hatipoğlu’nun İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda sunduğu Ramazan programında 13 yaşındaki bir çocuğun ‘dini değiştirilmişti’.

Çocuğun ailesi bu durumdan haberleri ve onayları olmadığını söylemiş, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da bunun bir çocuk istismarı olduğunu belirtmişti.


Canlı yayında istismar: Ermeni bir çocuğun ‘dinini değiştirttiği’ Hatipoğlu’na tepki ve suç duyurusu


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Hatipoğlu’nun yanı sıra ATV televizyonu sahip ve yöneticileri hakkında da suç duyurusunda bulunan İHD, TCK 115/3 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9’uncu Maddesinin ihlal edildiğini belirtti.

‘Çocuğun özel alanına müdahale’

Savcılığa sunulan dilekçede şu noktalara dikkat çekildi:

“Çocuk hukukunun en temel ilkesi, Çocuğun üstün yararı ilkesidir. Her şeyden önce bu ilke gözetilmeden, çocuk canlı yayında milyonlarca insanın izlediği bir programda yüzü açıkça gösterilecek şekilde kullanılmıştır. Türk Ceza Kanununun 115. maddesinin 3. fıkrası, ‘Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç veya düşüncesine müdahale edilmesini’ suç saymıştır. ATV canlı yayınında hukuka aykırı bir yol izlenmiş, henüz reşit olmayan 13 yaşındaki bir çocuğun özel alanına müdahalede bulunulmuştur. Daha sonra kamuoyundan edilen bilgilere göre, çocuğun annesi de bu durumu televizyondan öğrenmiştir.”
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalamış ve taraf olmuştur. Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca uluslararası sözleşmeler iç hukukun üzerinde kabul görmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesi din ve vicdan özgürlüğünü düzenlemiş olup, söz konusu canlı yayında yapılanlar, sözleşmenin 9. maddesine de aykırılık teşkil etmektedir.”

‘Çocuk hakları sözleşmesinin ihlali’

Yaşananların çocuk hakları sözleşmesinin ihlali anlamına geldiği kaydedilen dilekçede, “Sayın Cumhuriyet Savcısı, ihbarımızı kabul edip, konuyla ilgili soruşturma başlatmanızı ve ATV televizyonu ve Nihat Hatipoğlu hakkında dava açılmasını saygı ile talep ederiz” ifadeleri kullanıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nevin Yıldırım davası: Yargıtay kararı 23 Mayıs'ta açıklayacak
Sonraki Haber
Açlık grevleri ve ölüm oruçları sürüyor: “Artık her dakika önem arz ediyor”