Ana SayfaBilim ve Teknolojiİlk insanların Tibet’in en yüksek kesimlerinde yaşadığına dair izler bulundu

İlk insanların Tibet’in en yüksek kesimlerinde yaşadığına dair izler bulundu

HABER MERKEZİ – Baishiya Karst Mağarası’nda bulunan bir alt çene kemiği üzerine yapılan çalışmalar sonucunda ilk insanların çok yüksek rakımlarda yaşadığı tespit edildi.

Denisovan olarak adlandırılan, çok eski çağlarda yaşayan insan türünün Tibet’in en yüksek kesimlerinde yaşadığına dair kanıt bulundu.

Nature isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre, Denisovanlar, insanlar tüm dünyaya yayılmadan önce Asya’nın yüksek bölgelerinde yaşayan ‘gizemli’ bir insan türü.

Bilim insanlarının daha önce ulaştığı bilgilere göre, bu kadar zorlu iklim koşullarında yaşama kabiliyeti sadece insan türünde, Homo Sapiens’de vardı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ilk insanların Denisovan adlı türünden bugünlere aktarılan bir gen sayesinde, on binlerce yıl sonra insanlar hala yüksek rakımlı bölgelerde hayatta kalabiliyor.

Yakın zamana kadar Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda bulunan tek iz, bir kemik ve diş parçasıydı.

Bunların üzerinde bulunan DNA incelenmiş ve bu parçaların farklı bir insan türüne ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Şimdi ise Denisovan türüne ait ilk fosilin başka bir yerde olduğu belirlenmiş oldu. Bu fosil, 1980’de Tibet Platosu’nda, 3.280 metre yükseklikteki Baishiya Karst Mağarası’nda bulunan bir alt çene kemiği.

Kemiğin, 160.000 yıldan daha öncesine dayandığı ortaya çıktı.

Araştırmacılardan Jean Jacques Hublin, bu kadar yükseklikte yaşayan bir insan türü olduğuna dair kanıtların bulunmasının sürpriz olduğunu söylüyor.