Ana SayfaDünyaİran yaptırımları devrede: ABD’nin Türkiye dahil 8 ülkeye tanıdığı muafiyet kalktı

İran yaptırımları devrede: ABD’nin Türkiye dahil 8 ülkeye tanıdığı muafiyet kalktı

HABER MERKEZİ – ABD, İran’dan petrol ithal eden ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye yaptırımlardan tanıdığı muafiyeti resmen kalktı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu firmaların yaptırım nedeniyle ‘tedirgin’ olduklarını söylerken, Türkiye’nin önünde iki seçenek olduğu belirtiliyor.

ABD, Türkiye dahil olmak üzere sekiz ülkeye İran’dan petrol alımı için sağladığı muafiyeti kaldırıldı.

Washington’ın bu adımıyla beraber Türkiye’nin yanı sıra Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, İtalya ve Yunanistan için sağlanan muafiyet kaldırılmış oluyor.

Ankara tepkili

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Firmaların yaptırımlardan tedirgin olduğunu görüyoruz. Rafinerilerimizin teknolojilerini yenilememiz gerekiyor. ABD’nin tek taraflı aldığı karar tüm ülkeleri olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Bu açıklamadan bir hafta önce ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Tüpraş rafinerisinin İran petrolüne uyumlu olduğuna dikkati çekerek muafiyetin uzatılması konusunda ABD’yi ikna etmeye çalıştıklarını açıklamıştı.

Aksoy, “Rafineri İran petrolüne uygun, ABD’yi ikna etmeye çalışıyoruz” diye konuşmuştu.

Türkiye’nin petrol ithalatında İran ikinci sırada

ABD’nin İran üzerindeki baskıyı artırmak için aldığı bu karardan en çok etkilenecek ülkeler arasında Türkiye yer alıyor.

Zira İran, ABD’nin ambargo kararı ortaya çıkana kadar Türkiye’nin en büyük ikinci petrol tedarikçisiydi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) rakamlarına göre, 2017 yılında Türkiye’ye petrol ihracatında yüzde 27’yle ilk sırada olan İran, 2018’in ilk sekiz ayında Türkiye’nin toplam petrol ithalatının yüzde 23,83’ünü karşılayarak yüzde 25,67 ile ilk sırada yer alan Rusya’yı takip etti.

Türkiye, muafiyetin başladığı Kasım 2018’den Ocak sonuna kadar İran’dan toplam 485 bin 214 ton ham petrol ithal etti. Şubat verisi ise henüz yayımlanmadı.

Grafik: BBC

“Türkiye’nin önünde iki seçenek var”

Yaptırımlar devreye girerken, Türkiye’nin önünde iki seçenek bulunduğu belirtiliyor.

VoA Türkçe’ye konuşan bir kaynağın bildirdiğine göre Türkiye’nin önündeki seçenekler şunlar: “Bir biçimde petrol muafiyetlerini devam ettirmek ya da İran’dan boşalan ihtiyacı Irak’tan sağlamak. Bunun için çalışmalar sürüyor.”