Ana SayfaGüncelİstanbul Havalimanı’nda THY uçağı aydınlatma direğine çarptı

İstanbul Havalimanı’nda THY uçağı aydınlatma direğine çarptı

HABER MERKEZİ – İstanbul Havalimanı’nda Ankara seferini yapmak üzere kalkışa hazırlanan uçağın kanadı apronda bulunan aydınlatma direğine çarptı. Söz konusu havalimanı bir süredir barındırdığı riskler nedeniyle gündemdeydi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağının kanadı İstanbul Havalimanı’nın apronunda aydınlatma direğine çarptı.

Olay saat 08.00 sıralarında meydana geldi.

Uçak, yolcularını aldıktan sonra pist başına ilerlerken sağ kanadı aydınlatma direğine çarptı. Kanatta hasar meydana gelirken yolcular uçaktan indirildi.

Uçaktaki yolcular arasında bulunan bilişim ve teknoloji yazarı M. Serdar Kuzuloğlu, çarpma sonrası yetkililerden açıklama yapılmadığını, yolcuların 2.5 saat rötarla başka uçağa bindirildiğini bildirdi.

Kuzuloğlu, tek açıklamanın pilot tarafından yapılan “Havacılıkta bazen böyle şeyler olabiliyor” şeklindeki duyuru olduğunu kaydetti.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Havalimanı’nda sabah saatlerinde yaşanan olay üzerine yazılı açıklama yaptı.

“Söz konusu kaza, THY’ye Boeing 737 tipi ‘heavy’ (ağır) tipi uçağın, T11 üzerinden G4 hizasına yönlendirilecekken söz konusu yönde trafiğin olması sebebiyle, kontrolör tarafından TF ve T12 taksi yoluna yönlendirilmesi ve uçağın sağ kanadını F6 kavşağından önce aydınlatma direğine çarpması sonucu yaşanmıştır. Kazada hiçbir yolcu yara almazken, söz konusu uçak pushback aracı ile 316 park pozisyonuna çekilmiş, tüm yolcular başka bir uçakla seyahatini gerçekleştirmiştir. Kaza ile ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır.”

Mevcut risklerle gündemde

3’üncü Havalimanı veya İstanbul Havalimanı, inşaatına başlandığı günden bu yana işçi cinayetleri ve olası risklerle gündemde.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın soru önergesine verdiği yanıta göre en az 55 işçi havalimanın yapımı sırasında hayatını kaybetti.

Ayrıca uzmanlara göre 29 Ekim’de birinci etabı açılan havalimanında riskler ve tehlikeler de söz konusu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı’na rüzgar nedeniyle 8 uçağın iniş yapamamıştı.

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’in sorularını yanıtlayan bir pilot ise havalimanının aceleyle açıldığına işaret ederek birçok eksiğin olduğunu aktarmıştı.

Aktarılanlara göre havalimanında eksikler şu şekilde:

  • Hava durumunu pilotlara ikaz edebilecek bir radar sistemi şart ama bu havalimanında bir hava durumu radarı yok
  • Yere indikten sonra kullanılan yaklaşma sistemleri düzgün çalışmıyor. Aceleden açıları yanlış yapılmış deniliyor. Aşağıdan manuel yanaştırılıyor.
  • Atatürk Havalimanı’nda lodos olduğu zaman kullanılan pist burada yok. İleride planlanacak deniliyor fakat tarihi belli değil
  • Pistlerin altına ısıtma sistemi yapılması gerekirken yapılmamış
  • Arkadan dolaşan çevre taksi yolunda hiçbir meydanda görülmeyen bir eğim var. Özellikle bu kışın karlı havalarda bir tehlike



Önceki Haber
“Once Upon a Time in Hollywood”dan yeni fragman
Sonraki Haber
Ret kararı kaldırıldı: Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek