Ana SayfaGüncelİstanbul’da 1 Mayıs: Bakırköy’den hükümete açlık grevi çağrısı

İstanbul’da 1 Mayıs: Bakırköy’den hükümete açlık grevi çağrısı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da sendika ve meslek örgütleri 1 Mayıs’ı bu yıl Bakırköy Pazar Alanı’nda kutladı. 1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı’na çıkışı engellemek için meydan ve çevre yollar polislerce trafiğe kapatılırken, Taksim’e çıkmak isteyen 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Bakıköy’de düzenlenen mitingde ise hükümete ‘açlık grevi’ çağrısı yapılarak, “Ölümden değil yaşamdan tarafız” denildi. Günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktardık.


18:00 | Miting dinletilerin ardından sona erdi

Bakırköy’de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde, yapılan ortak açıklamanın ardından sırasıyla Sadık Gürbüz, Bulutsuzluk Özlemi ve Nurcan Değirmenci sahne aldı.

Değirmenci’nin dinletisinin ardından kutlamalar sona erdi.


17:15 | ÇHD: İstanbul’da 119 kişi gözaltına alındı

ÇHD İstanbul Şubesi, bugün Taksim, Şişli ve Beşiktaş’ta 119 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamaya göre gözaltına alınanlardan 16’sı Şişli Polis Merkezinden serbest bırakıldı, halen 103 kişi gözaltında.

ÇHD, “Anayasal haklarını kullanan tüm yurttaşlar derhal serbest bırakılmalı” açıklamasını yaptı.


16:30 | 1 Mayıs Tertip Komitesi: Ölümden değil yaşamdan tarafız

Bakırköy’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında Tertip Komitesi’nin ortak metni Türkçe ve Kürtçe okundu.

Türkçe metni Dev Yapı İş’ten Hasan Oğuz, Kürtçe metni ise HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper okudu. bianet’in aktardığı metinde şu ifadelere yer verildi:

“Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler…
Biz her gün, her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar,
Emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda, ‘Güzel günler göreceğiz çocuklar’ diyebilmek için yan yanayız. Birlikteyiz. Ve bugün artık birlikte oluğumuzda kazanabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz.
Birlikte kazanacağız!
İş cinayetlerinin çalışmanın fıtratında olduğunu söyleyenler, işçinin birikimine kıdem tazminatına göz dikenler, emekçiye zorunlu BES’le soygunu dayatan zorbalara karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız
Kriz bahanesiyle toplu işten çıkartmalara karşı güvenceli iş, sendikalılaşma önündeki engellerin kaldırılması, açlık sınırı altında çalışmak istemeyip enflasyon oranında zam yapılmasını talep eden işçiler olarak 1 Mayıs alanında haykırıyoruz…
Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz
Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz.
Sarayın, rant ve soygun politikalarıyla ürettiği ekonomik krizin faturalarını, ödetmeye çalıştıkları biz işçiler, emekçiler, dar gelirli milyonlar buradayız, 1 mayıs alanından sesleniyoruz:
Krizin faturasını biz değil sermaye ve saray ödeyecek.
Tüm hukuk tanımazlığıyla, bir gecede çıkarttıkları KHK’larla binlerce emekçiyi açlığa mahkum eden ve tüm arsızlığıyla ‘ağaç kökü yesinler’ diyen kumpasçılar, gasp ettikleri mazbatalarla halkın iradesini çalan hırsızlara karşı, ‘oy kullanamazlar’ dedikleri KHK’lılar, 1 Mayıs Meydanlarında ‘oy kullandık ve siz kaybettiniz’ diye haykırıyor.
Muhalif gazetecileri, akademisyenleri, siyasetçileri hapishanelere doldurup; duyma, görme, bilme hakkımızı elimizden alanlara karşı, sokak afişlerimizle, bildirilerimizle buluştuk. Tekelci medyanın sansürüne rağmen burada 1 Mayıs alanındayız
Birlikte kazanacağız!
Toplumun tüm kesimlerinde uygulanan baskı ve tecrit ortamını hapishanelerde bir işkence yöntemine dönüştürenlere karşı, hapishanelerde tecride karşı açlık grevleriyle seslerini duyurmaya çalışan binlerce tutsağı görünmez, duyulmaz kılanlara karşı 1 Mayıs alanından sesleniyoruz.
Tecritte ısrar eden AKP iktidarı açlık grevleri sonuçlarının ve ölümlerin sorumlusu olarak tarihe geçecektir… Ve bir kez daha 1 Mayıs alanından haykırıyoruz. Ölümden değil yaşamdan tarafız.”


15:40 | KESK Eş Başkanı Gezen: Ranta dayalı ekonomik model çöküyor

DİSK Başkanı Çerkezoğlu’nun ardından konuşan KESK Eş Başkanı Aysun Gezen de ekonomideki kötü gidişata dikkat çekti.

Gezen, “Ülkemizi tamamen borçlandıran, ranta dayalı bu ekonomik model çöküyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranları ile karşı karşıyayız. Emeğimizi sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar. İzin vermeyeceğiz” dedi.


15:30 | DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Ya sosyalizm ya barbarlık

DİSK Korosu’nun 1 Mayıs marşını seslendirmesi sonrası konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim meydanının işçilere kapatılmasını eleştirdi.

“Taksim Meydanı’nı işçilere kapatılanların saltanatı elbet yıkılacak” diyen Çerkezoğlu, işçi sınıfının Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak yeniden kazanacağını vurguladı.

Çerkezoğlu kimi taleplerini de içeren konuşmasında, “Bizim memleket dediğimiz tek kişinin konuştuğu, herkesin alkışladığı bir memleket değil. Demokrasi olsun, seçme, seçilme, grev hakkımız tam olsun, kimse cinsiyet kimliğinden dolayı ikinci sınıf yurttaş sayılmasın, eşit yurttaşlık ülkenin her yanında hakim olsun” dedi.

Son olarak da “Hep beraber söz verelim: Baskıcı rejimin harap ettiği ülkemizi omuz omuza yeniden kuracak mıyız?” sorusunu dillendirdi.

“Bugün 1 Mayıs! Bugün işçi sınıfının kitabın ortasından konuşacağı gün. O kitabın ortasında da şu yazıyor: Ya sosyalizm ya barbarlık!
“Kardeş kavgasının son bulduğu, ne zengin fakir, ne sen ben farkı olan bir memlekete olan inancımla; ekmek, gül ve hürriyet günlerine, eşitliğe, kardeşliğe, barışa ve sosyalizme olan inancımla; hepinizi işçi sınıfının yüzyıllardan gelen coşkusuyla selamlıyorum.”

15:30 | Taksim’e çıkmak isteyen 26 Gençlik Komiteleri üyesi gözaltına alındı

bianet/ Tansu Pişkin

1 Mayıs için Beşiktaş’tan Taksim’e çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri polislerce engellendi.

Polis, 26 Gençlik Komiteleri üyesini gözaltına aldı.


15:15 | Nakliyat-İş Taksim Meydanı’na çelenk bıraktı

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Taksim Meydanı’na çıkarak Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

Çelenk bırakan grup, Kazancı Yokuşu’na giderek 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenleri andı.

Saygı duruşunun yapıldığı anmada, yaşamını yitirenler için karanfiller de bırakıldı.


14:45 | Taksim’e çıkmak isteyen 80’i aşkın kişi gözaltına alındı

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen toplam 83 kişi gözaltına alındı.

DHA’nın haberine göre polis şu ana kadar Beşiktaş’ta 29, Şişli’de 28, Beyoğlu’da 22, Kağıthane’de dört kişiyi gözaltına aldı.

Ayrıca 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Bakırköy’de de bir kişi yine polislerce gözaltına alındı.

Böylelikle 1 Mayıs’ta gözaltına alınanların sayısı 84’ü buldu.


14:15 | Açlık grevindekiler için binlerce beyaz tülbent

KESK, HDK ve HDP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun Dikilitaş’ta bir araya gelerek düzenlediği yürüyüşte açlık grevlerine dikkat çekmek için beyaz tülbentler takıldı.

“Tecrit son bulsun ölümler olmasın” pankartının açıldığı yürüyüşte, açlık grevinde olan binlerce tutuklu için 7 bin beyaz tülbent takıldı.


13:20 | Taksim’e çıkmak isteyen 16 kişi daha gözaltına alındı

Devrimci Gençlik Dernekleri, “Meydanlar halka kapatılamaz” sloganı ile Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na yürümek istedi.

Sendika.Org’un haberine göre gruba müdahale eden polis, 14 kişiyi gözaltına alındı.

Diğer yandan da ellerinde Direnişler Meclisi imzalı “KHK ile katledilen emekçiler için adalet istiyoruz” ve “İşimiz, ekmeğimiz, onurumuz için Taksim’deyiz” yazılı dövizler taşıyan Nazife Onay ve Mehmet Dersulu’nun, Gezi Parkı yakınlarında gözaltına alındığı bildirildi.


12:35 | 1 Mayıs kortejinde “Leyla Güven onurumuzdur” mesajı

Fotoğraf: Sendika.Org

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından Bakırköy Pazar Alanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için üç koldan yürüyüş başladı.

Sendikalar ve meslek örgütlerinin yerlerini aldığı yürüyüşte, cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi ve ölüm oruçları eylemlerine dikkat çekmek amacıyla beyaz tülbent takan tutuklu yakınları ve HDP’liler de var.

‘Beyaz Tülbentliler’ yürüyüş sırasında “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atıyor.


12:29 | Figen Yüksekdağ’dan 1 Mayıs mesajı

HDP’nin tutuklu bulunan eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ 1 Mayıs dolayısıyla bir mesaj gönderdi.

Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yüksekdağ’ın sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşılan mesajı şöyle:


12:27 | Mücadele Birliği üyelerine polis müdahalesi: Altı gözaltı

Taksim Meydanı’nın girişinde “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açan Mücadele Birliği üyesi altı kişi gözaltına alındı.

Mücadele Birliği, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Gözaltına alınanlar araçta ‘Yaşasın 1 Mayıs – Biji Yek Gulan’ sloganları atıyor. Gözaltına alınanlar ters kelepçeli bekletiliyor” dedi.


12:25 | Taksim’e çıkmak isteyen Partizan okurlarına gözaltı

Taksim Meydanı’na çıkmaya çalışan Partizan okurları Veysel Uca, Sevil Doğan, Mustafa Havuç gözaltına alındı.


10:55 | Taksim’e çıkmak isteyen HKP’lilere müdahale

Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı üzerinde bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyelerine polis müdahale etti.

MA’nın haberine göre sloganlar eşliğinde Taksim’e doğru yürüyen grubun önünü kesen polis, HKP MYK Üyesi ve İzmir İl Başkanı avukat Tacettin Çolak ile HKP MYK Üyesi ve Bursa İl Başkanı avukat Halil Ağırgöl’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.


10:24 | Mücadele Birliği muhabiri gözaltına alındı

Mücadele Birliği de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, haber takibi için Taksim Meydanı’na giden muhabirleri Serpil Ünal’ın gözaltına alındığını duyurdu.


10:00 | Taksim’e çıkmak isteyenlere gözaltı

Fotoğraf: Emre Orman

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 10 kişi, Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı’nda polis tarafından engellendi.

“Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atan kişiler, polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Öte yandan Şişli Cevahir AVM’den Taksim’e yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi yedi kişi de polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.


09:00 | Taksim ablukada

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen grupları engellemek için bölge çok sayıda polisle ablukaya alındı.

Taksim Meydanı’na çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu Caddesi, Sıraselviler Caddesi ve Halaskargazi Caddesi kapatıldı. Metronun da Taksim Meydanı çıkışı kapatıldı.

Polis, meydan, Cumhuriyet Anıtı önü ve Gezi Parkı’nı bariyerlerle çevirdi.


08:30 | Kapatılan yollar

Öte yandan İstanbul’da 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında, sabah saat 06.00’dan etkinlik bitimine kadar trafiğe kapatılan yollar ve alternatif güzergahlar da belirlendi.


İstanbul’da 1 Mayıs’ta kapatılacak yollar açıklandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ezidiler tartışıyor: IŞİD’lilerin cinsel saldırısı ile doğan çocuklara ne olacak?
Sonraki Haber
Fed faizlerde değişikliğe gitmedi