Ana SayfaGüncelİstanbul’da seçimler yenilenecek: Kim ne diyor, neler oluyor?

İstanbul’da seçimler yenilenecek: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP ve MHP’nin yaptığı itirazları değerlendiren YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline ve 23 Haziran’da yenilenmesine karar verdi. Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası da iptal edildi. YSK’nin kararına tepkiler sürerken, gün boyu yaşanan gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:00 | İmamoğlu: 16 milyon insan mağdur edildi

Fotoğraf: AFP

İptal edilen 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre İBB Başkanı seçilen ancak iptal ile birlikte mazbatası elinden alınan Ekrem İmamoğlu, FOX TV Ana Haber Bülteni’nde Fatih Portakal’ın sorularını yanıtladı.

“Benim moralim çok iyi milletimle inanılmaz bir diyalog kurduğumu görüyorum” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bizim hayallerimiz bir gecede yıkılacak hayaller değil. Her Şey Güzel Olacak derken o kadar hissederek söylüyorum. Üzüntüm demokrasi adına ülkemizin maruz kaldığı olay. Dün saat 19:30 civarı olumsuzluk seziyoruz gibi bir bilgi geldi YSK’dan, ama ben umudumu 11 kişiye bağlamamıştım. O yüzden mağdurdum, vakurdum. Ama biz mağdur edildik. 16 milyon insan mağdur edildi.”

İmamoğlu, “Kendinizi devrik başkan olarak görüyor musunuz?” sorusunu ise şu yanıtı verdi:

“Asla öyle görmüyorum. 31 Mart seçimini kazandım. Anlatayım mı neden değilim? Bir zarfa siz 4 tane oy attınız pırıl pırıl bir sorun yok. İlçe belediye, il meclisi, muhtarlık hiçbir sorun yok. İlçe belediyede, il meclisinde çoğunluk onda ya sorun yok. Sonra büyükşehir belediye başkanlığı şaibeli. Burada yolsuzluk var. İlk anca sandıklara itiraz ettiler. Sandık kurulları akılda yok o zaman. 39 ilçede geçersiz oylar sayıldı. 6 ilçede oyların tamamı sayıldı. Büyükçekmece’de Maltepe’de bir şeyler yaptılar gene bulamadılar. 41 bin 200 kısıtlı seçmen üzerinden inceleme yaptılar 700’ü oy kullanmış. Onların kime oy verdiğini bilmiyoruz ya sonucu etkilemez. Sonra sandık kurulları akıllarına geldi.
N’olmuş, bankalardan üye istenmiş. Aynı üyeler 24 Haziran’da da oy almış. 212 sandıkta sandık kurulu üyeleri üzerinden karar veriyorsunuz. Onu da tam kanunsuzluktan vermiyorsunuz. Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehri kazanması dokunmuş olabilir, bazı hedeflerinden sapmış olabilirler. Ama benim derdim Ekrem İmamoğlu değil ki…”

19:05 | Abdullah Gül’den seçimlerin yenilenmesine tepki

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul seçimlerinin yenilenmesine Twitter’da paylaştığı bir gönderi ile tepki gösterdi.

Gül şu ifadeleri kullandı:

2017 yılında Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Genel Kurul’da en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiği yönünde bir karar almıştı.

CHP’lilerin Genel Kurul salonuna girmemeleri sonucunda seçim de yapılamamıştı.

Cumhurbaşkanının seçilememesi üzerine erken seçim kararı alınmış, tarih 27 Haziran 2007 olarak belirlenmişti.

Hükümet ayrıca, anayasa değişikliğine giderek, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve genel seçimlerin dört yılda bir yapılması düzenlemelerini getirmişti.


18:54 | YSK, İYİ Parti’nin başvurusunu reddetti

Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin İBB Başkanlığı seçiminin iptal edilmesine ilişkin kararın yeniden değerlendirme talebinin reddedilmesine karar verdi.


16:40 | Üç aday İmamoğlu lehine İstanbul yarışından çekildi

YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline ve 23 Haziran’da yenilenmesine karar vermesi sonrası 31 Mart’ta aday olan bazı isimler CHP adayı Ekrem İmamoğlu lehine yarıştan çekiliyor.

Bu isimlerden biri Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) desteğiyle bağımsız aday olarak yarışan Özge Akman. 31 Mart’ta 2 bin 437 oy alan Akman, YSK’nin seçimi yenileme kararının ardından İmamoğlu karşısında yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) desteklediği bağımsız aday Aysel Tekerek de 23 Haziran’daki seçime katılmayacağını duyurdu. Tekerek bin 520 oy almıştı.

İstanbul seçimlerinde 10 bin 492 oy alan TKP Büyükşehir adayı Zehra Güner Karaoğlu da seçimde aday olmayacak.

Parti tarafından yapılan açıklamada “Her durumda TKP bu girişime karşı kararlı bir duruş sergileyecektir. Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan oylamada hiçbir biçimde aday olmayacaktır” denildi.

Yani şimdiye kadar 14 bin 442 seçmenin desteğini alan üç aday İmamoğlu lehine yarıştan çekilmiş oldu.

DSP ve Saadet’in kararı kesinleşmedi

DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve partinin Genel Başkan Yardımcısı Muammer Aydın da YSK kararına tepki göstererek, “DSP, YSK eliyle yapılan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmayacak kendine düşeni ve gereğini yapacaktır. Tüm halkımız bundan emin olmalıdır” açıklaması yapmıştı.

31 Mart sonuçlarına göre seçimi üçüncü sırada tamamlayan Saadet Partisi de aday çekme, mevcut adayla devam veya adayın kamuoyunda daha çok tanınan başka bir isimle değiştirilme seçeneklerini değerlendiriyor.


16:15 | İYİ Parti’den YSK’ye ‘kararı gözden geçirme’ başvurusu

İYİ Parti, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine dair kararın gözden geçirilmesi için YSK’ye başvuruda bulundu.

Yapılan başvuruda, karardan dönülmesi ya da yerleşik içtihatlar doğrultusunda ”tam kanunsuzluk” nedeniyle seçimin iptal edilmesi talebiyle itirazda bulundu.


15:20 | Temelli’den ‘HDP ne yapacak?’ sorusuna yanıt ve çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, YSK kararı ve Öcalan ile görüşme sonrası partilerinin ne yapacağına dair tartışmalara yanıt verdi.

“HDP ne yapacak?” şeklindeki soruları hatırlatan Temelli, 31 Mart’taki tavırlarına işaret ederek, “Dün ne yaptıysak yarın da onu yapmaya devam edeceğiz. Bizim ne yapacağımız ile vakit harcamayın, esas siz ne yapacaksınız?” diye sordu.

Muhaliflere ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısı da yapan Temelli, hükümete ise Öcalan’la avukat ve aile görüşmelerinin devam etmesi çağrısında bulundu.


15:15 | İmamoğlu, Akşener ile görüştü: Bir avuç insanın yaptığı yanlış burada kalmayacak

İptal edilen 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde partinin Genel Başkanı Meral Akşener’le bir görüşme gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmenin ardından gazetecilere konuşan İmamoğlu, “Gündemimiz demokrasiye vurulan darbedir. Bu darbeyi ortadan kaldırmak, duyarlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bizlere, milletimize düşüyor” dedi ve ziyarete ilişkin şu bilgiyi paylaştı:

“Bir avuç insanın yaptığı bu yanlışın asla burada kalmayacağını ve demokrasi yoluyla cevapların verileceği konusunda yol yürüyeceğimizi belirtmek istedim. Kendileriyle bu yönde karar birliğimiz var.”

İstanbulluların sorunlarını bildiğini aktaran İmamoğlu, “Türkiye’mizin yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldıracak tedbirleri, kararları partilerimizin genel başkanları ve yöneticileri alacaklar. Bizler de yola koyulacağız. En hızlı ve sağlıklı şekliyle süreci toparlayacağız. Elbette sorgulayacağımız ve hukuk yoluyla arayacağımız hususlar vardır” diye konuştu.


15:00 | Erdoğan: 23 Haziran’da adayımız Binali Yıldırım

Grup toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Haziran’da yeniden yapılacak İBB seçimlerinde adaylarının 31 Mart’ta olduğu üzere yine Binali Yıldırım olacağını söyledi.

Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştüğünü dile getirerek, “Ortak miting şu anda onları görüşmüş değiliz. Bu arada bir araya gelip bu süreci değerlendirmemiz inanıyorum ki İstanbul için faydalı olacaktır” diye konuştu.


14:55 | Kılıçdaroğlu: YSK’daki çetelere sesleniyorum; istediğiniz kadar seçim yapın, biz galip çıkacağız

Partisinin Meclis’teki haftalık grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedefinde seçimlerin yenilenmesi yönünde oy kullanan YSK üyeleri ve iktidar vardı.

Kılıçdaroğlu, 31 Mart’tan bugüne uzanan süreç sonucunda gelinen noktada, “YSK içinde iktidar sahiplerinin taşeronları vardır” dedi ve şöyle konuştu:

“YSK haram yemeyi kabul etti. Kul hakkı yemek ne zamandır beri hakimlerin görevi oldu (…) Orada mühürsüz oyları da geçersiz saydılar. O çete hala orada yuvarlanmış durumda. Okuyorum adlarını; çete mensuplarının adları Erhan Çiftçi, Faruk Kaymak, Refik Eğri, İlhan Hanağası, Muharrem Akkaya, Zeki Yiğit.
“Seçim yenilenirse 39 ilçede hepsinde yenilenir. Neden sadece büyükşehir belediyesi? Çünkü sandık aynı sandık. Belediye meclis üyeleri aynı, peki arkadaş sen neye göre karar veriyorsun. Mazbatanı geri alıyorum diyorsun, niçin? Çünkü talimat geldi, ‘ben de çete mensubuyum, ben de gereğini yapmak zorundayım’ denildi(…) Bunun için de bana diyorlar ki ‘hukuka saygı duyun.’ Bu hukuka saygı göstermek adaleti kabul etmemek demektir.

Seçmene “YSK’daki çetelere ders vermek zorundalar” sözleriyle de çağrı yapan Kılıçdaroğlu, YSK’de seçimlerin iptal edilmesi yönünde oy kullanan hakimlere son olarak şöyle seslendi:

“Madem bir kez daha yenilemek istiyorsunuz diyorum ki o YSK’daki çetelere; istediğin kadar yap biz bu seçimden galip çıkacağız. O 7’li çeteye söylüyorum, gücünüzü nereden alırsanız alın, hiçbir şekilde sizin gücünüz bizi etkilemez çünkü biz gücümüzü halktan alıyoruz. Saray’dan güç alanlar bir gün hesap verecektir. Adaleti satanlar yarın göreceksiniz tarih neler yazacak. Biz bütün bunları biliyoruz. Biz hakkı hukuku adaleti savunurken de bu gerekçeyle savunuyoruz.”

14:40 | Fitch: Seçimlerin yenilenecek olması ekstra belirsizlik yaratacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye analisti Edward Parker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ekonomiyi yeniden dengeleme ve istikrara kavuşturma planında yaklaşık 2 ay daha belirsizlik anlamına geldiğini belirtti.

Dünya gazetesinin haberine göre Reuters’a konuşan Parker, “Seçimlerin yenilenecek olmasıyla yaklaşık iki ay daha ekstra belirsizlik olacak” dedi.

Ayrıca Parker, “Türkiye ekonomisi ve para birimindeki oynaklık dikkate alındığında mevcut zayıflıkların artması” durumunda kredi notunun düşürülebileceğini söyledi.

Fitch geçen hafta yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmemişti.


14:30 | CHP’den “Demokrasi ve Özgürlük” bildirgesi

CHP Parti Meclisi, bu sabahki olağanüstü toplantısının ardından “Demokrasi ve Özgürlük” bildirgesi yayınladı.

Bildirgede, YSK’nin İBB Başkanlığı seçimini iptal etmesi hakkında “Hukukun, adaletin, temiz siyaset ve ekonomik istikrarın tek bir kişinin şahsi korku ve hırsına bu şekilde feda edildiği başka bir örnek tarihimizde yoktur” ifadeleri yer aldı. Bildirge şöyle devam etti:

“Halkın açık tercih ve talimatını ayaklar altına alan demokrasi düşmanları, sivil darbe sürecinde bir adım daha atmışlar ve bilerek, isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlemişlerdir. 6 Mayıs darbesinin azmettiricisi, yargısız infazcısı ve şakşakçısı alenen ortadadır. İsimleri bundan böyle sadece lanetle anılacaktır.
“Demokrasimiz açısından esas acı olan, seçim güvenliğini sağlamakla görevli hakimlerin de bu kirli darbeye iştirak etmesidir. Ülkemizin rotasını çağdaş uygarlıktan, Ortadoğu’nun başarısız diktatörlükleri düzeyine düşüren bu kararın azmettirici ve sorumluları, elbette tarih huzurunda ve millet vicdanında hak ettikleri sonu bulacaktır.
“Hem partinin, hem de devletin başına aynı kişiyi oturtan partili cumhurbaşkanlığı sisteminin, iktidar partisi ile devlet arasındaki sınırları yok ettiği kısa sürede görülmüştür. Mülkiye müfettişleri, polisler, savcılar iktidarın seçimi yeniletmeye dönük çalışmalarında sahaya sürülmüş, devlet memurlarına siyasi amaçlar doğrultusunda talimatlar verilmiş, baskılar yapılmıştır. Başa geçen parti ile devlet arasındaki sınırları ortadan kaldıran bu sistem, demokrasimizin önündeki en büyük tehdit olduğunu göstermiştir.
“Meşruiyet krizinin aşılabilmesi ve sandığın namusunun bihakkın korunması için Cumhuriyet Halk Partisi’nin Parti Meclisi üyeleri ve Milletvekilleri olarak aşağıdaki adımların atılmasını gerekli görüyoruz:
  • Eğer sandık kurullarında şaibe varsa, 16 Nisan Anayasa Referandumu, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili Seçimleri ve 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle aynı sandıkta ve aynı zarflarla yapılan ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı kıstasla yenilenmelidir.
  • Seçim kurullarında bir hata varsa sorumlusu sadece ve sadece YSK’dır. YSK’nın kusuru seçmene yüklenemez, seçmen cezalandırılamaz. YSK üyeleri seçmene karşı işledikleri suç sebebiyle topluca istifa etmelidir.
  • İçişleri ve Adalet Bakanlarının seçim dönemlerinde tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.
“Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, seçme ve seçilme hakkının tam güvence altında olmasından yana olduğumuzu, milletimiz ve tarih huzurunda ilan ediyoruz. Gücümüzü milletten alarak demokratik mücadelemizi artan bir azim ve güçlü bir kararlıkla sürdüreceğimizi açıkça taahhüt ediyoruz.
“Türkiye’nin karşılaştığı bu yol ayrımında demokrasiye inanan, hak, hukuk ve adalet duygusunu içinde taşıyan, siyasi düşüncesi ve parti aidiyeti ne olursa olsun, tüm yurttaşlarımıza elimizi uzatıyoruz. Bu uzatılan elin 23 Haziran’da kuvvetli bir şekilde tutulacağına, demokratik mücadelemize güç katacağına ve 31 Mart’tan çok daha büyük bir zafere ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.”

14:25 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya İBB Başkan Vekili oldu

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği’ne atandığını duyurdu.

Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında “Bu süreci, İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya götürecek. Şu anda İstanbul Valimiz Ali Bey, görevine başladı” ifadesini kullandı.

Partisinin grup toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu kararı, siyasetçiler olarak sorunlarımızı demokrasi ve hukuk içinde çözme irademizi güçlendirecek, hakemliği milli iradeye bırakacak en doğru adım olarak görüyoruz. İstanbul seçimlerinin üzerindeki gölgenin kalkmasını sağlayacak bu kararı, demokrasimizi güçlendirecek önemli bir adım olarak görüyoruz.”


12:18 | Erdoğan’dan TÜSİAD’a tepki

YSK’nin İstanbul’da seçimlerin iptali kararına dair ilk kez konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir” şeklinde açıklama yapan TÜSİAD’a tepki gösterdi:

“Herkes haddini bilecek. Müdahale maiyetinde açıklamalar yaparsanız sizin de nerede olduğunuzu, nereye oturduğunuzu gösteriyor. Buna göre bizim de size bakışımız değişecek.”


12:15 | İstanbul’da yeniden seçim: Saadet Partisi ne yapacak?

İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararının ardından gözler Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım dışında seçime katılan parti ve adaylara çevrildi.

AKP ve MHP’nin İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde seçimlerin kaybedilmesi nedenleri arasında HDP’nin aday çıkarmamasının yanı sıra Saadet Partisi’nin aday çıkarmasının da etkili olduğu yorumları yapılmıştı.

31 Mart sonuçlarına göre seçimi üçüncü sırada tamamlayan Saadet Partisi’nin YSK kararı sonrası ne yapacağı ise merak konusu.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre partide üç seçenek var: Aday çekme, mevcut adayla devam veya adayın kamuoyunda daha çok tanınan başka bir isimle değiştirilmesi.

Haberde bir Saadet Partisi yetkilisinin görüşleri yer alıyor. Parti yetkilisinin ise İstanbul seçmenlerinin profiline dikkat çekerek aday çekme yönünde bir kararın ya seçmenin sandığa gitmemesine ya da oyların bir kısmının AKP’ye gitmesine yol açabileceğini belirttiği aktarılıyor.

Yetkilinin bu yüzden seçimden çekilme kararının doğru olmayacağını söylediği, mevcut aday Necdet Gökçınar’la yola devam edilebileceğini ancak adayın AKP tabanından daha fazla oy alabilecek kamuoyunda tanınan başka bir isimle değiştirilmesinin de gündeme gelebileceğini söylediği belirtiliyor.


11:50 | TKP 23 Haziran’da aday göstermeyecek

Seçimlerin yenilenmesi kararına tepki gösteren TKP, 23 Haziran’da tekrarlanacak seçimlerde aday göstermeyeceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, “Konu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil, siyasi iktidarın insanlığın en önemli kazanımlarından biri olan Genel Oy Hakkı’nı gasp etme girişimidir” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Doğru tavır, bu hukuksuzluğun boykotla yanıtlanmasıdır. Halkımızı bu tutuma destek vermeye çağırıyoruz. Etkisiz bir boykot girişiminin siyasi iktidarın ekmeğine yağ süreceğini bildiğimiz için, gelişmeleri takip edecek ve nihai kararımızı buna göre vereceğiz.
“Her durumda TKP bu girişime karşı kararlı bir duruş sergileyecektir. Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan oylamada hiçbir biçimde aday olmayacaktır.”

11:25 | Pegasus Havayolları’ndan 23 Haziran’ı kapsayan biletlerde değişiklik ve iade hakkı

Pegasus Havayolları, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul’daki yerel seçimin yenilenmesi kararının ardından 23 Haziran gününü kapsayan bilet alanlara değişiklik ve kesintisiz iade hakkı verdi.

Şirket, aynı hakkın o biletle birlikte alınan dönüş biletlerinde de geçerli olduğunu, talepler için son tarihin ise 31 Mayıs olduğunu duyurdu.

https://twitter.com/ucurbenipegasus/status/1125659016246497281


11:20 | CHP Parti Meclisi olağanüstü toplandı

CHP Parti Meclisi’nin, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine yönelik kararının ardından, milletvekillerinin de katıldığı olağanüstü toplantısı başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında olağanüstü toplanan Parti Meclisi’ne Ekrem İmamoğlu da katıldı.

İmamoğlu, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı kısa açıklamada, “Vazifemiz var sonra açıklama yapacağız hepinize kolay gelsin” dedi.


11:15 | İmamoğlu’nun yerine vali atanacak

Seçim iptalinin ardından mazbatası iptal edilen Ekrem İmamoğlu’nun yerine İBB Başkanlığı’na kimin geleceği belli oldu.

Sabah gazetesinin haberine göre İmamoğlu’nun yerine geçecek isim İstanbul Valisi Ali Yerlikaya.


10:55 | Kemal Can: Muhalefet İstanbul’da HDP’nin 31 Mart stratejisini uygulamalı

YSK’nin İstanbul kararı sonrası muhalefetin seçenekleri arasında olduğu belirtilen “boykot”un avantaj ve dezavantajları ne olur? Olası boykot nasıl sonuçlar doğurur?

Seçim boykotunun seçimi yaptırmamayı başaramayacağı için doğru olmadığı yönündeki olumsuz görüşe katılmadığını belirterek, “kaybettirme seçimi veya seçim kampanyası gibi yürütülen aktif bir boykot”tan bahseden gazeteci Kemal Can’a bu değerlendirmesini sorduk.

Can da HDP’nin 31 Mart’taki ‘kazanıp kaybettirme stratejisi’ne dikkat çekerek, bugün muhalefetin de bunu yapması gerektiğini vurguladı.


10:45 | DSP’nin İstanbul adayı: Sessiz kalmayacağız

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini iptal etmesine ilişkin aldığı karara bir tepki de DSP’den geldi.

Twitter üzerinden açıklama yapan DSP’nin İstanbul adayı ve Genel Başkan Yardımcısı Muammer Aydın, “DSP, YSK eliyle yapılan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmayacak kendine düşeni ve gereğini yapacaktır. Tüm halkımız bundan emin olmalıdır” dedi.


10:18 | Fahrettin Altun: YSK’nin kararı demokrasimizin bir zaferi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesi için “demokrasimizin bir zaferi” dedi.

AP’ye konuşan Altun “YSK kararının, seçim sonuçlarının milli iradeyi doğru biçimde yansıtmasına yönelik bir çaba olarak görülmesi gerekir” dedi ve ekledi:

“Bu çerçevede verilen karar, demokrasimizin bir zaferidir. Tüm taraflar, benzer sorunların 23 Haziran günü yapılacak seçimde yaşanmaması için gereken önlemleri almalıdır. 70 yıldır serbest ve adil seçimler düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti, önümüzdeki süreci şeffaf, kanunlara uygun ve nizami biçimde tamamlayacaktır.”

10:10 | YSK kararına AB’den tepkiler

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilerek, yenilenmesine ilişkin kararına tepkiler artıyor.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’dan da bu yönde tepkiler geldi.

Mogherini, Twitter hesabından duyurduğu Hahn ile ortak açıklamasında, YSK kararının gerekçesini sorguladı ve yeniden seçim için uluslararası gözlemci talebini dile getirdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Mogherini, “Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri için merkezi öneme sahip olduğunu” belirterek, “İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti etmesinin önemli” olduğunu vurguladı.

Açıklamada seçim için uluslararası gözlemci talebi de dile getirilerek, “Yeniden yapılan seçimleri gözlemlemek için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin yanı sıra uluslararası gözlemcilerin de davet edilmeleri” talep edildi.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da sözcüsü üzerinden Twitter’da yaptığı açıklamada, YSK’nin kararının “seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğunu” belirtti.

Jagland, yaptığı açıklamada, “Özgür ve adil seçimler için gerekli şartlardan seçim gününden önce emin olunmalı, sonra değil” ifadesini de kullandı.


10:00 | Garo Paylan: HDP faşistlerle mücadele edip demokratlarla dayanışmaya devam edecek

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın açıklaması ile aynı güne denk gelen YSK’nin İstanbul’da seçimin iptali yönündeki kararı sonrası ortaya atılan iddialara HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan tepki gösterdi.

Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Paylan, “HDP üzerinden parazit yaratmak isteyenlere kulak asmayın” dedi ve partisinin “faşistlerle mücadele edip demokratlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğini” söyledi.

YSK kararını değerlendiren HDP Milletvekili Ahmet Şık da Öcalan’ın avukatları aracılığıyla gönderdiği mesaj sonrası yapılan kimi yorumlara, “Kimse Öcalan’ın açıklaması ile YSK’nin İstanbul kararı arasında bağ kurmasın, bu komplo teorisiyle AKP’nin ekmeğine yağ sürersiniz” sözleriyle yanıt vermişti.

Şık, partisi HDP’nin 31 Mart öncesi siyasal pozisyonunu koruyacağını vurgulayarak, “HDP faşizmi geriletti, şimdi de başka bir oyun var, parti buna da direnecek” diye eklemişti.


09:55 | Akşener: Bu durumda 24 Haziran seçimleri de incelenmeli

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul seçimlerinin iptali yönündeki karar nedeniyle iktidarı eleştirdi.

Akşener, “Zarfın içinde dört pusula vardı. Bunların içinde sadece kaybettikleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sonuçlarını seçip iptal etmek, nasıl izah edilir? Ramazanın ilk orucunu hak yiyerek açtınız, afiyet olsun” dedi.

Akşener’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

“İstanbul’da büyükşehir, ilçe belediyesi, meclis ve muhtarlar için tek zarf kullanmadık mı? O zarflar aynı sandığa atılıp aynı kurullarca sayılmadı mı? Ama sadece kaybettikleri büyükşehir seçimini iptal ediyorlar.
“Sadece İstanbul ya da sadece 31 Mart değil, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 24 Haziran da incelenmeli.
“Sandık kurulları belirlenirken neredeydiniz, neden itiraz etmediniz? Bunlara göz yumarak kaybedeceğiniz seçimleri yeniletmek için aziz milletin idaresine tuzak mı kurdunuz?”

09:50 | HDP’de ‘olağanüstü’ toplantı

HDP’de MYK bugün İstanbul seçimlerinin iptali gündemiyle olağanüstü toplanıyor.

Partiden dün yapılan açıklamada, karar tepki gösterilerek, “YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır” denilmişti.


09:40 | Kılıçdaroğlu: Her şey çok güzel olacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK’nin İstanbul seçimlerini iptal kararının ardından ilk kez konuştu.

CHP’nin Parti Meclisi öncesi gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Çok güzel şeyler olacak. Hiç kimse meraklanmasın. Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz. Mücadelemiz demokrasi için olacak” dedi.


09:30 | NYT: İstanbul kararı yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdı

ABD merkezli New York Times gazetesi, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına ilişkin haberinde, kararın “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı” yorumunu yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Carlotta Gall imzalı haberde, “Ülkenin en büyük şehri ve ticari merkezi İstanbul için eşi benzeri görülmemiş mücadele, Erdoğan ve partisi için kaybın ne kadar derin bir yara açtığının altını çiziyor” denildi.


09:15 | TL güne değer kaybıyla başladı

İstanbul seçimlerinin yenileneceğinin açıklanmasıyla dün TL’de başlayan değer kaybı bugün de devam ediyor.

Dolar/TL kuru 6,15 seviyesini aşmış durumda.

TL’nin dolar karşısındaki bugünkü değer kaybı yüzde 1 civarında. Euro ise 6.90 civarında seyrediyor.

YSK’nin kararının ardından TÜSİAD yaptığı açıklamada “31 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmadan evvel vurgulamış olduğumuz gibi, kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir” demişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Türkiye piyasalarını takip eden yatırımcılar da, İstanbul için yeniden seçime gidilecek olmasının yapısal reform takvimini aksatabileceğini söylüyor ve bunun da TL’ye dayalı varlıklar için olumsuz bir gelişme olduğunu ifade ediyor.


09:10 | Hangi YSK üyeleri ret oyu verdi?

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine ilişkin kararı, 4’e karşı 7 oyla alındı.

Dört üye arasında YSK Başkanı Sadi Güven de var.

Yeniçağ gazetesi köşe yazarı Orhan Uğuroğlu, ret ve kabul oyu veren YSK üyelerinin isimlerini Twitter üzerinden duyurdu.

Ret oyu veren YSK üyeleri: Sadi Güven, Kürşat Hamurcu, Cengiz Topaktaş ve Yunus Aykın.

Seçimlerin yenilenmesi için oy veren YSK üyeleri ise şöyle: Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Erhan Çiftçi, Zeki Yiğit, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası ve Refik Eğri.


08:55 | CHP Parti Meclisi bugün toplanıyor

İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin ardından CHP’nin Parti Meclisi bugün Ankara’da toplanıyor.

Saat 10.00’da CHP Genel Merkezi’nde başlaması beklenen toplantıya, 31 Mart seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanı seçilen, ancak YSK’nin dünkü kararıyla mazbatası iptal edilen Ekrem İmamoğlu da katılacak.

Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, “Parti kurullarımızla ülkemizin geleceği ve demokrasimiz adına en doğru kararı almak için toplanıyoruz” dedi.


08:45 | İstanbul’da seçimler yenilenecek, tarih 23 Haziran

Yüksek Seçim Kurulu, dün akşam aldığı kararlar İstanbul’da seçimlerin yenileneceğini bildirdi.

YSK tarafından yapılan 4 maddelik açıklamada, seçimin iptaline ve yenilenmesine karar verildiği, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edildiği, seçimin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı ve “kanuna aykırı görevlendirme yapan” görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

YSK Başkanı Sadi Güven imzalı açıklamada, kararın oy çokluğuyla alındığı bilgisi de yer aldı.


YSK kararı: İstanbul’da seçimler yenilenecek, tarih 23 Haziran

Previous post
Gazeteci Cansu Pişkin'e 10 ay hapis cezası
Next post
Financial Times: İstanbul seçimlerinin iptali siyasi kargaşa olasılığını artırdı