Ana SayfaKitapJay Parini’den bir Walter Benjamin romanı: “Karşılaşmalar”

Jay Parini’den bir Walter Benjamin romanı: “Karşılaşmalar”

HABER MERKEZİ – Jay Parini’nin 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Walter Benjamin’in son yıllarını konu edindiği “Karşılaşmalar” isimli romanı Kolektif Kitap’tan çıktı.

ABD’li roman ve biyografi yazarı Jay Parini’nin “Karşılaşmalar: Bir Benjamin Romanı” isimli eseri Kolektif Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

Yazar bu tarihi romanıyla kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı Walter Benjamin’in son yıllarına ışık tutuyor.

Benjamin’in Nazi Almanya’sının Fransa’yı işgalinin hemen ardından Paris’ten kaçışıyla başlayan “Karşılaşmalar”, Benjamin’in tutkularıyla tuhaflıklarının peşine düşüp ölümünün matemini tutuyor.

“Karşılaşmalar”, felsefe tartışmaları, Nazi işgali, savaş ve kaçış ekseninde ilerliyor, fakat aynı zamanda Bertolt Brecht, Gershom Scholem ve Hannah Arendt’e de yer veriliyor.

Benjamin’in hayatı ve intiharı, aşkları ve yalnızlığı elyazması sayfalar vasıtasıyla Jay Parini’nin elinde yeniden ete kemiğe bürünerek, korkunç bir yıkımı belgeleyen bir metafora dönüşüyor.

Burcu Halaç tarafından Türkçeleştirilen eserde yazar şöyle diyor:

“Hiçbir zaman tatmin edemediği Tarih Meleği tarafından öldürülmüştü hiç kuşkusuz. Onu öldüren en bariz şeyse genellikle alaycı bir şekilde tetikte bekleyip en sonunda her zaman sahnede belirerek daha önce gerçekleşmiş olan her şeyin, her çıtkırıldım adım ve irkilmenin, gözün her titreşiminin, kalpten hissedilmiş her çizginin ve rasgele her jestin yazarlığını üstelenen Zaman’dı.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir devrin sonuna doğru: “Game of Thrones”un final bölümünden görseller
Sonraki Haber
64 yaşındaki sürgün Kürt siyasetçi Kıbrıs’ta Merkel’in ‘rehinesi’