Ana SayfaGüncelKarikatür paylaşan inşaat işçisine ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten 2 yıl 2 ay hapis cezası

Karikatür paylaşan inşaat işçisine ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten 2 yıl 2 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Balıkesir’de inşaat işçisi olarak çalışan Deniz Avcı, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımlanan karikatürleri paylaştığı için ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Balıkesir’de inşaat işçiliği yapan Deniz Avcı hakkında, Sefer Selvi’nin Evrensel gazetesinde yayımlanan bir karikatürü ile Musa Kart’ın Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir karikatürünü sosyal medyada paylaştığı için “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

Evrensel’den Erdi Tütmez’in haberine göre Balıkesir’de yapılan davanın duruşmasında konuşan Avcı, karikatürü paylaşmasının üzerinden 2 yıl geçtiğini ve karikatürün eleştiriden ibaret olduğunu söyleyerek beraat talep etti.

Avcı, mahkeme başkanının ‘erteleme ister misin, pişman mısın?’ sorusuna ise “Bu paylaşımlarda suç yok. Pişman değilim. Kimseye hakaret etmedim. Paylaşımlarımda eleştiri vardır. Ortada bir suç yok ve pişman olacağım bir husus da yok” şeklinde cevap verdi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Avcı’ya 2 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezada ertelemeye gidilmedi ve indirim uygulanmadı.

‘Kararı AİHM’e taşıyacağız’

Avcı’nın avukatı Savaş Avcı, kararı AİHM’e taşıyacaklarını söyledi.

“Cumhurbaşkanının söylemlerinden hareketle çizilen karikatürden karikatürü çizen dahi ceza almamış iken, bir inşaat işçisi bu karikatürü paylaştığı için indirimsiz ve ertelemesiz hapis cezası aldı. Suçlamaya konulan bir diğer karikatürlerden biri Musa Kart’ın Cumhuriyet’te yayımlanan karikatürüydü. Bu karikatür yargının siyasi tahakkümün altında olduğunu gösteriyordu. Bu karar ile birlikte o karikatürün gerçekliği bir kez daha teyit edildi. Yargının geldiği yere üzülüyoruz. Bu hukuksuz kararı İstinafa taşıyacağız. Sonuç alamazsak Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gideceğiz.”

Karikatürlerin konusu neydi?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Eylül 2017’de TÜRKEN Vakfı Geleneksel Gala Yemeğinde yaptığı konuşmada eğitim için yurt dışına giden gençler hakkında konuşmuş, “Kendilerinden ülkeleri için kurtuluş reçetesi hazırlaması beklenenler Batı’nın gönüllü ajanları haline geliyor” demişti.

Evrensel gazetesinin karikatüristi Sefer Selvi de bir gün sonra bu konuyu çizmişti. Karikatürde Erdoğan bir çocuğa “İyi eğitim alıp da ne yapacaksın, vatan haini mi olacaksın?” diyordu.

Suçlamaya konu olan bir diğer karikatür de Musa Kart’ın Cumhuriyet gazetesinde yargının içinde olduğu tartışmaları çizdiği karikatürdü.

Suçlama unsuru olarak sunulan karikatürler hakkında herhangi bir dava veya erişim engeli kararı bulunmuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gül yanıtladı: Avukatları Öcalan’la artık düzenli görüşecek mi?
Sonraki Haber
İstanbul'da iş cinayeti: 17 yaşındaki Nurullah Karakuş yaşamını yitirdi