Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Hangi inançta anneye el kaldırmak var?

Kılıçdaroğlu: Hangi inançta anneye el kaldırmak var?

HABER MERKEZİ – Son dönemde annelere dönük polis şiddetine muhalefetin sessizliği eleştiri konusu olurken, CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan konuya dair açıklama geldi. Annelere dönük şiddete tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Çocukları ölmesin diye hapishane önünde bekleyen anneleri copluyorlar. Hangi inançta anneye el kaldırmak var?” diye sordu.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun gündeminde, polis şiddetine maruz kalan anneler de vardı.

CHP lideri Kayıplar Haftası vesilesi ile Cumartesi Anneleri üzerinden annelere dönük şiddete tepkisini dile getirirken, açlık grevindeki çocukları için cezaevleri önünde yapmak istedikleri açıklamalarda saldırıya uğrayan annelere de değindi.

“Bu annelerin tek isteği var; ‘oğlumuzun kemiklerini verin’. Gidip başlarında bir Fatiha okuyalım istiyorlar.
“Galatasaray Meydanı’nda oturdular, her hafta geldiler. ‘Çocuklarımızın yerini söyleyin bari’ dediler. Buna bile tahammül edilemedi.
“Bu anneler çocuklarını istemeyip de ne isteyecekler? Devlette söz sahibi olanların bu annelerin talebini yerine getirmesi gerekmiyor mu? Bu anneleri coplayanlarda vicdan var mıdır? ‘Hayır, sen burada bu hakkı elde edemez, oturamazsın’ diyorlar ve copluyorlar.
“Bu anneler bizim annelerimiz değil mi? Bu anneler çocuklarını istemiyor mu? Bu anneler çocuklarının mezarı başında ağlamak istemiyor mu? Hangi vicdan bu annelerin üzerine sopayla gider? Anne bu ya, anne.
“Bir anne evladının mezarını sormayıp da ne yapacak? Toplanıyorlar orada, ‘faili meçhulleri aydınlatın’ diyorlar.
“Annenin kimliği, inancı, yaşam tarzı, dünyaya bakışı, siyasi bakışı olur mu? Yahu anne bu anne, anne, anne bu. Nasıl oluyor da bu anneleri dövmek için eliniz copla havaya kalkıyor?
“Tam 732 haftadır bu anneler toplanıyor. Erdoğan’la da görüşüldü, ‘failleri bulacağız’ dendi bu annelere. Bunlar zaten yaşlı kadınlar.
“Bütün hayatı oğlunu bulmakla geçti (Berfo Ana’nın). Oğlunu bulamadı ve öldü. Berfo Ana’nın vebali kimin boynunadır?
“Cennetin ayakları altında olan anneyi siz nasıl dövüyor, sürüklüyor, cop kaldırıyorsunuz? Ben polislere bir şey demiyorum, ben polislere talimat vereni söylüyorum. Sözde inançlı kişilermiş gibi geçiniyorlar. Hangi inançtan bahsediyorsun. Hangi inançta anneye el kaldırmak vardır? Hiçbirinde.
“Çocukları ölmesin diye hapishane önünde bekleyen anneleri de copluyorlar, onları da aşağılıyorlar. Çocuğun kabahati olabilir, kusuru olabilir ama kimse unutmasın, onun bir annesi var ve onun için en değerli varlık.
“Annenin çocuğunun ölmemesi için kapıda beklemesinden doğal ne olabilir? Hangi anne göz göre göre çocuğunun ölmesini ister? Yazıktır, günahtır; bir anneye el kalkmaz, bir anneye cop kalkmaz, bir anne dövülmez. Bir anneye yapılacak tek şey vardır, ona saygı duymak.”

Annelere şiddet

Cumartesi Annelerinden kayıp yakını Emine Ocak / Fotoğraf: Hayri Tunç – Gazete Fersude

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı.

Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucuları ile kayıp yakınları o tarihten beri polis şiddetine maruz kalıyor ya da gözaltına alınıyor.

Bunun yanında son günlerde açlık grevleri dolayısıyla eylem yapan anneler de polis şiddetinin hedefinde.

Aylardır açlık grevinde olan çocuklarının sesini duyurmak isteyen tutuklu yakınları ya yerlerde sürüklenip darp ediliyor ya da gözaltına alınıyor.

Açlık grevinde olan çocuğu için eylem yapan bir anne polislerce gözaltına alınırken / Fotoğraf: Evrensel

Son olarak İstanbul’da açlık grevindeki yakınları için açıklama yapmak isterken gözaltına alınanlar için, emniyet müdürlüğünde alınan ifade tutanaklarında, “Okuma yazması yok” ifadesi yerine “Cahil” yazıldığı ortaya çıkmıştı.

İktidara tepki gösteren HDP ise bu şiddet karşısında sessiz kalan muhalefeti de eleştiriyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şahin Öner davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret
Sonraki Haber
Antalya'da trans kadın Gökçe Saygı öldürüldü