Ana SayfaGüncelLeyla Güven: Şimdi bizim halklarımızın zamanıdır sevgili Bobby Sands

Leyla Güven: Şimdi bizim halklarımızın zamanıdır sevgili Bobby Sands

HABER MERKEZİ – Bugün, açlık grevi eyleminde yaşamını yitiren Bobby Sands’in yaşamını yitirişinin yıldönümü. Bu vesileyle bir mesaj paylaşan kendisi de 179 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven, “Şimdi bizim halklarımızın zamanıdır sevgili Bobby Sands” dedi.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) üyesi olarak gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı 9 yıl cezaevinde kalan Bobby Sands, Kuzey İrlanda’da “H Blokları” adlı özel tip cezaevindeki baskıların son bulması, tek tip elbise dayatmasından vazgeçilmesi ve IRA mahkumlarına siyasi statü tanınması talebiyle yürüttüğü açlık grevinin 66’ncı gününde, 5 Mayıs 1981’de yaşamını yitirdi.

Yani bugün Bobby Sands’in ölüm yıldönümü.

179 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven yaşamını yitirişinin yıldönümünde Bobby Sands’i andı.

Güven, sosyal medya hesabından, Sands’in Kuzey İrlanda’nın en büyük şehri olan Belfast’taki Sinn Féin binasının duvarındaki resmi ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yanı sıra ölüm orucuna giren 15 eylemci ve beyaz tülbentli annelerin fotoğrafıyla beraber şu mesajı paylaştı:

“Mücadele tarihlerinden süzülerek geldiğimiz aşama, analarımızın başlattığı beyaz tülbentliler hareketi ile devam ediyor. Şimdi bizim halklarımızın zamanıdır sevgili Bobby Sands…”

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

Leyla Güven başta olmak üzere HDP’li parlamenterlerin başlattığı açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven 179 gündür açlık grevinde, Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın eylemi de Mart başından beri sürüyor.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklunun 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 6’ncı gününde.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 6 gündür başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.