Ana SayfaGüncelMartín Gaite’nin kaleminden benliğin parçalara ayrılışı: “Yaşamak Tuhaf Şey”

Martín Gaite’nin kaleminden benliğin parçalara ayrılışı: “Yaşamak Tuhaf Şey”

HABER MERKEZİ – Usta kalem Carmen Martín Gaite’nin 1996 yılında yayımladığı “Lo raro es vivir” isimli kitabı Ekrem Nadi Cantürk’ün çevirisi ve “Yaşamak Tuhaf Şey” adıyla Kafka Kitap’tan çıktı.

İspanyolca edebiyatın en önde gelen kadın yazarlarından Carmen Martín Gaite’nin “Yaşamak Tuhaf Şey” isimli eseri Kafka Kitap’tan çıktı.

İspanya’da 1996 yılında “Lo raro es vivir” ismiyle yayımlanan kitabı Ekrem Nadi Cantürk İspanyolca aslından Türkçeleştirdi.

Ödüllü yazar ve eleştirmen Colin Greenland’ın Britanya merkezli The Guardian gazetesinde yer alan yazısına göre “Martín Gaite, bu kitabıyla benliğin parçalara ayrılmasını, kalıpların anlamsızlığını, savunma ve inkar mekanizmalarının duyuları altüst edişini özgün, asi bir üslupla ve yüzleşme dolu içsel monologlarla sorguluyor.”

Hatıraların peşinde

1997 yılında İspanyol Kraliyet Akademisi Fastenrath Edebiyat Ödülü’ne layık görülen “Yaşam Tuhaf Şey”de Martín Gaite, Virginia Woolf’u anımsatan üslubuyla, tuhaf yaşam macerasının derinlerine dalıyor.

Yazar bu kitabında ölümün geride kalanlara bıraktıklarının, yalanların, geçmişi affedebilmenin ve sevgi arayışının hikayesini anlatıyor.

Annesini kaybetmesiyle zihnine imge ve düşlemler egemen olan bir kadın, her şeyi bir yana bırakıp, hatıralara, geçmişe ve geride kalanlara doğru yol almaya çabalıyor ve gençlik hatıralarıyla hesaplaşıyor.

Yazar hakkında

İspanyalı yazar Carmen Martín Gaite 1925 Salamanca doğumlu.

Kentin üniversitesinin felsefe bölümünde okuduğu yıllarda makale ve şiirlerle dergilerde yer almaya başlayan yazar, 1950’de edebiyat alanında tanınan isimlerden biri haline geldi ve “1955 Kuşağı” olarak anılan toplumsal gerçekçi gruba dahil oldu.

Sonrasında ise bu akımdan koparak eserlerinde psikolojik konuları irdeledi; efsaneler, peri masalları ve halk masallarından imgeler kullanmaya başladı.

Yazarlık hayatı boyunca ellinin üzerinde roman, öykü, makale, şiir ve tiyatro oyunu kaleme alan Martín Gaite, hem İspanya’da hem de yurt dışında çeşitli ödüllere layık görüldü.

Carmen Martín Gaite, Madrid’de 2000 yılında hayata veda ettiğinde, İspanyol Kraliyet Akademisi’nin iki kadın üyesinden biriydi.