Ana SayfaEkolojiMüsebbibi insan: Kıyıya vuran balinanın midesinden plastik atık çıktı

Müsebbibi insan: Kıyıya vuran balinanın midesinden plastik atık çıktı

HABER MERKEZİ – İtalya’nın Sicilya adasında sahile vuran bir ispermeçet balinanın sindirim sisteminden çok sayıda plastik atık çıktı. Araştırmacılar karaya vuran deniz memelilerinin yüzde 30’unun ölüm sebebinin insan faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyor.

İtalya’nın Sicilya adasındaki Cefalu sahillerine geçtiğimiz günlerde vuran bir ispermeçet balinasının sindirim sisteminden plastik atıklar çıktı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Greenpeace İtalya, “Bu nedenle mi öldü bilmiyoruz ama hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız: Son 5 ayda tam 5 ispermeçet balinası kıyıya vurdu. Deniz bize alarm çığlığı gönderiyor, çaresiz bir SOS gönderiyor. Denizimiz ve denizde yaşayan muhteşem hayvanlar tehlike altında ve bizden yardım istiyorlar” şeklinde bir açıklama yaptı.

Cefalu’daki vakadan birkaç gün sonra dün de yine Sicilya adasındaki Palermo’da başka bir ispermeçet balinası daha kıyıya vurdu.

Bu balinanın plastik yutup yutmadığı konusunda bir açıklama yapılmazken, araştırmacılar karaya vuran deniz memelilerinin yüzde 30’unun ölüm sebebinin insan faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu kaydetti.

Plastik atıkların yol açtığı ölümlerde artış

Padova Üniversitesi Karşılaştırmalı Biyotıp ve Beslenme Anabilim Dalı tarafından yapılan araştırmaya göre bu ölümlere yol açan başlıca insan faaliyetleri deniz trafiği ve balıkçılık olsa da son yıllarda plastik atıkların yol açtığı ölümler artış gösteriyor.

Araştırmaya göre son 10 yılda karaya vuran ispermeçet balinalarının yüzde 33’ünün sindirim sisteminde plastik parçaları bulundu.

Geçen Mart ayında da Sardinya adasındaki Porto Cervo kıyılarına vuran hamile bir ispermeçet balinasının karnından 22 kg plastik atık çıkmıştı.

Previous post
Boğaziçi Köprüsü’nde bir kişi aracını yakarak intihar etti
Next post
ABD’den Türkiye’ye S-400 resti, Ankara’dan 'yaptırımlara hazırlık'