Ana SayfaGüncelNedeni açlık grevlerine destek: Üç ilde çok sayıda kişi gözaltına alındı

Nedeni açlık grevlerine destek: Üç ilde çok sayıda kişi gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – İzmir ve Van’da açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine destek amaçlı dönüşümlü açlık grevine başlayan 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul’da ise Bakırköy Cezaevi önüne yürümek isteyen tutuklu yakınlarına polis müdahale etti, aralarında avukatların da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven 183 gündür açlık grevinde, Güven’le beraber üç parlamenter daha açlık grevi eylemini sürdürüyor: Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler sürerken, farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklu da 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucundaki siyasi tutuklular, eylemlerinin 10’uncu gününde.

Ayrıca 10 Mayıs itibariyle 15 tutuklunun daha ölüm orucuna başlayacağı bildirildi.

Öte yandan açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek amacıyla destek eylemleri de yapılıyor.

İzmir’de, parti binalarında dönüşümlü olarak açlık grevine giren ESP üyesi beş kişi ve bir tutuklu yakını sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Gözaltına alınan ESP ve Sosyalist Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Satiye Ok, ESP üyeleri Kerim Altınmakas, Özlem Tunç, Sinan Tekdemir ve Ertürk Yılmaz ile tutuklu yakını Cemile Yerdut İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Van’da ise dönüşümlü açlık grevi eyleminin yapıldığı HDP il binasına sabah saatlerinde polis baskın gerçekleşti.

Açlık grevinde olan Miyaser Aslan, Berfin Aslan, Zozan Bor ve Oktay Narinçıtan gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İstanbul’da tutuklu yakınları darp edilerek gözaltına alındı

Fotoğraf: Zeynep Kuray

Diğer yandan cezaevlerinde açlık grevi ve ölüm orucundaki eylemcilere destek olmak için Bakırköy Cezaevi önüne yürümek isteyen tutuklu yakınlarına, polis müdahale etti.

Aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Arzu Kayaoğlu’nun da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

ÖHD, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Gözaltına alınan anneler, polis otobüsünde işkenceye maruz kaldı” ifadesini kullandı.

MA’nın haberine göre çok sayıda kişinin darp edilerek gözaltına alındığı müdahalede baygınlık geçiren bir tutuklu yakını da gözaltına alınmak istendi. HDP Milletvekili Hüda Kaya ve diğer kadınların tepki göstermesi üzerine tutuklu yakını polis tarafından bırakıldı.

Ne oluyor?

Fotoğraf: Equal Times

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ise eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

İmralı Cezaevi

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 10 gün önce başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


Erdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu: Tecrit kabul edilemez

Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor

Britanya Başbakanı May’den Ankara’ya açlık grevleri çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'den İstanbul seçimleri için bağış kampanyası
Sonraki Haber
‘KCK Basın’ davası: Gazeteci Yüksel Genç’e yeni dava açılmış, bir sonraki duruşma Ekim’de