Ana SayfaGüncelÖcalan’ın mektubu okundu, açlık grevleri sonlandırıldı

Öcalan’ın mektubu okundu, açlık grevleri sonlandırıldı

HABER MERKEZİ – Öcalan’ın avukatları beklenen açıklamayı bugün yaptı. Açıklamada Öcalan’ın görüşme esnasında açlık grevleri ve ölüm oruçlarının amacına ulaştığını söylediği ve eylemin sonlandırılması çağrısı yaptığı belirtildi. Bu açıklamanın ardından tutuklular, açlık grevini ve ölüm orucunu sonlandırdıklarını duyurdu. 200’üncü gününde açlık grevi eylemine son veren Leyla Güven ise mesajında “Tecride karşı direnişimiz ve toplumsal barış için mücadelemiz her alanda sürecektir” dedi.

22 Mayıs’ta İmralı’ya giderek müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşen avukatları beklenen açıklamayı yaptı.

İstanbul Beyoğlu’ndaki bir otelde düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada avukatlar, Öcalan’ın önceki görüşme sonrası kamuoyuyla paylaşılan metne vurgu yaptığı belirtildi.

Açıklamayı okuyan avukatlardan Newroz Uysal, Öcalan’ın görüşme esnasında açlık grevleri ve ölüm oruçlarının amacına ulaştığını söylediğini ve eylemin sonlandırılması çağrısını özellikle vurguladığını aktardı.

Uysal ayrıca Öcalan’ın açlık grevcilerine hitaben kendi el yazısı ile imzalı mektubunu da okudu. Öcalan bu kısa mektupta da açlık grevcilerine “eylemlerini sonlandırma” çağrısı yapıyor. Mektup şöyle:

“Değerli yoldaşlar,
Başta açlık grevi ve ölüm orucuna kendini yatırmış arkadaşlar olmak üzere iki avukatımın yapacağı geniş açıklamalar ışığında eyleminizin sona ermesini bekliyorum. Bana ilişkin maksadınızın hasıl olduğunu da rahatlıkla belirtip hepinize en derin sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Asıl bundan sonrasında da bana yeterli yoğunluk ve iradeyle eşlik etmenizi de özenle belirtiyor ve umuyorum.
Bitmeyen sevgi ve selamlarımla.”

Avukatların açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

Tutuklular: Açlık grevini ve ölüm orucunu sonlandırıyoruz

Bu açıklamanın ardından halen açlık grevi ve ölüm orucunda olan eylemcilerden de açıklama geldi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre tutuklular, açlık grevini ve ölüm orucunu sonlandırdıklarını duyurdu.

Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda eylemlerini sonlandırdıklarını duyuran tutuklular, yaptıkları açıklamada, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerin sonucunda Öcalan’ın avukat görüşmesinin yaptırıldığını belirtti.

Tutuklular ayrıca, “Öcalan’ın bu görüşmelerde toplumsal uzlaşma, demokratik müzakere ve onurlu barış doğrultusunda Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusundaki demokratik siyasi iradesini bir kez daha ortaya koyduğunu” söyledi.

Mart başından beri açlık grevinde olan HDP’li vekilleren Tayip Temel, “Biz de tutumumuzu zindanlarda direnenlerin tavrına göre belirleyeceğiz. Son sözü direnenler olarak onlar söyler” diyerek, cezaevlerindeki eylemcilerin kararına uyacaklarını belirtmişti.

Güven’in kızından “başardınız” mesajı

Öte yandan Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan Twitter’dan bir mesaj paylaştı.

Leyla Güven: Her şey çok güzel olacak

Güven ise Öcalan’ın mesajını Barış Anneleri, tecride karşı yaşamına son veren Zülküf Gezen’in annesi Havva Gezen ve kızı Sabiha Temizkan ile birlikte izledi.

Jinnews’in haberine göre Güven, Öcalan’ın mesajının ardından tecride karşı cezaevlerinde yaşamına son verenleri anarak şunları söyledi:

“Bu zafer Zülküf hevalin,  Ayten hevalin, Medya hevalin, Zehra hevalin, Gonca hevalin, Mahsun hevalin ve tüm direnişçi arkadaşların hayata geçirdiği eylemler sayesinde gelişti. Yine annelerin eyleminin kazanımıdır. Sayın Öcalan’ın dediği gibi demokratik siyasetimizi sürdüreceğiz. Kürt halkı tarih boyunca kimseye haksızlık etmemiştir. Bu nedenle eylemimizi annelerle birlikte yürütmeye devam edeceğiz. Mutlaka kazanacağız. Zalimin zulmü varsa mazlumun da Allah’ı var. Bu yüzden kazanacağız. Annelerin ellerinden öpüyorum zafer Kürt halkınındır. Sayın Öcalan’ın sesi çıktı, artık Ortadoğu coğrafyası bahardır. Bugünden itibaren her şey çok güzel olacak.”

Öcalan’ın çağrısından sonra Güven’le beraber açlık grevinde olan HDP’li vekiller Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç, Diyarbakır’daki HDP il binasında düzenledikleri basın toplantısında Leyla Güven’in mesajını açıkladı.

Açlık grevi eylemini bugünden itibaren sonlandırdığını söyleyen Güven, “Bu mücadelenin varması gereken yer onurlu bir barıştır” dedi.

Mesajında “Tecridin tamamen ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerle aktif mücadelemize devam edeceğiz” diyen Güven, artık sorumluluğun ‘demokratik siyaset’te olduğunu vurguladı.

“Bunun yükümlülüğü artık biz aktif demokratik siyaset yürütenlerin omuzlarındadır. Siyaset çözüm üretemiyorsa yeni sorunlar yaratır. Bu sorumlulukla ve bilinçle hareket edeceğime söz verirken, bugünden itibaren başlatmış olduğum açlık grevi eylemimi sonlandırıyorum.”

Eylemlerinin amacına ulaştığını ifade eden Güven, “Ancak tecride karşı direnişimiz ve toplumsal barış için mücadelemiz her alanda sürecektir” dedi ve ekledi:

“Yanımda olan herkese teker teker teşekkür ediyorum. Bu faşizm ve baskı ortamında direnişimize ses veren, ses olan, bize inanan, umudunu kaybetmeyen herkese çok teşekkür ediyorum. En başta da bütün saldırı ve engellemelere rağmen alanları terk etmeyen Barış Anneleri ve tüm kadınlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. ‘Umut zaferden değerlidir’, umut ettik ve başardık.”

Güven ve HDP’li vekiller hastaneye kaldırıldı

Mesajının okunmasının ardından Güven, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’ndeki evinden hastaneye kaldırıldı.

Tekerlekli sandalye ile sağlık ekipleri eşliğinde evinden çıkarılan Güven, ambulansa bindirilmeden önce kısa bir açıklama yaptı.

Güven, “Bu kolektif bir direnişti. Bu direnişle Türkiye halkları kazandı, demokrasi kazandı. Sayın Öcalan’ın sesinin dışarı çıkması Türkiye’nin demokrasisi ve Ortadoğu’nun barışı için çok önemliydi. Keşke hiçbir kayıp olmadan başarsaydık ama yüreğimiz buruk. Ama gerçekten direniş kazandı, zindanlar kazandı” dedi.

Öte yandan Diyarbakır’daki HDP il binasında 3 Mart’tan bugüne dek açlık grevinde olan HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Murat Sarısaç ve Tayip Temel de hastaneye kaldırıldı.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.

Karar sonrası 16 Mayıs’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklamış, bu açıklamadan 6 gün sonra yani 22 Mayıs’ta avukatlar bir kez daha İmralı’ya giderek Öcalan’la görüşmüştü.

200 gündür açlık grevinde olan Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin tamamen kaldırılmasını istiyordu.

Açlık gevleri sürecinde cezaevlerinden yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Onay verildi: Kuzey Marmara projesi için Ballıkayalar'dan otoyol geçecek
Sonraki Haber
Bursa'da iş cinayeti: 50 metre yükseklikten düşen iki işçi hayatını kaybetti