Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem davasında yedi kişiye toplam 15 yıl 1 ay hapis cezası

Özgür Gündem davasında yedi kişiye toplam 15 yıl 1 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerin yargılandığı davada mahkeme, aralarında gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan’ın da bulunduğu yedi kişiye 15 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenleri avukat Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile gazetenin yazar ve yöneticileri Reyhan Çapan, Reyhan Hacıoğlu, Nuray Özdoğan, Celalettin Can, Ayşe Batumlu, Ayşe Berktay, Filiz Koçali’nin de aralarında bulunduğu 24 kişinin yargılandığı davanın duruşması İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Eren Keskin ve Reyhan Çapan ile gazetecilerin avukatları hazır bulunurken, İrlanda Büyükelçiliği’nden yetkililer de duruşmayı izledi.

Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını tekrar ettiğini söyledi.

Ardından savunma yapan gazetenin Eren Keskin, “İfade ve düşünce özgürlüğünden yanayım. Suç işlediğimi düşünmüyorum. Düşüncenin suç olduğuna da inanmıyorum. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Gazetenin Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan da savunmasında, “Suç işlediğimi düşünmüyorum” dedi.

Sonrasında söz alan yargılanan gazetecilerin avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini, ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında davrandıklarını dile getirerek, beraat talebinde bulundu.

Avukat Özcan Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Ayşe Çelik hakkındaki kararını hatırlatarak, “10-15 gündür bu kararı mahkemelerde tartışıyoruz. Ancak, Ayşe Öğretmen kararının mahkemelerde bir hükmü yok” dedi.

Gazetecilere hapis cezası

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a 3’er yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2 yıl 1 ay, Ayşe Batumlu ve Reyhan Hacıoğlu’na 1’er yıl 3’er ay, Tahir Temel ve Hüseyin Güçlü’ye 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti kararında yedi kişinin “Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediğini ileri sürdü.

Mahkeme heyeti, ceza alan yedi kişi için “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar verirken, bir tek Batumlu ve Hacıoğlu’nun cezalarını erteledi.

Ayşe Berktay, Celalettin Can, Cemal Bozkurt, Çetin Ulu, Emrullah Kurcan, Nuray Özdoğan, Ergin Atabey ve Özlem Söyler hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme, Enver Baysal, Filiz Koçali, Hasan Başak, İhsan Yorulmaz, Muzaffer Ayata, Serbest Zan ve Züleyha Yılmaz’ın dosyasını, sanıklarını savunmalarının alınmadığı ve hakkındaki yakalama kararlarının infaz edilmemiş olmasını gerekçe göstererek ayırdı.

Mahkeme heyeti, ayrıca; Reyhan Çapan, Eren Keskin, Bülent Alp ve Ruhat Kaya hakkında aynı suçlama ile açılan bir başka dosyada basın suçları kapsamında suç tarihinden 4 ay sonra soruşturma açıldığı için düşürülmesine karar verdi.


Mezopotamya Ajansı
Previous post
Hozat'ta Sakine Oğuz'u öldüren Medet Can Ateş isimli asker tutuklandı
Next post
Görevden uzaklaştırılan Hazro Kaymakamı Diktaş gözaltına alındı