Ana SayfaGüncel‘Panzer Davası’ görüldü: Sanık polis yeniden göreve başlamış

‘Panzer Davası’ görüldü: Sanık polis yeniden göreve başlamış

HABER MERKEZİ – Silopi’de bir polis panzerinin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybeden Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan polislerin yargılandığı davanın 8. duruşmasında avukatlar, sanık polisleri “alt düzeyde tali kusurlu” gösteren rapora tepki göstererek, “Araç mı cezalandırılacak” diye sordu. Öte yandan sanık polis Yeğit, yeniden göreve başladığını açıkladı.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 8. duruşması yapıldı.

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuksuz yargılanan iki polis hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmaya sanık polisler, avukatları, Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım ile avukatları katıldı.

Kimlik kontrolünün ardından başlayan duruşmada, bir süre önce hazırlanan ve iki polisi “alt düzeyde tali kusurlu”, panzeri ise “asli kusurlu” gösteren bilirkişi raporu dosyaya konuldu.

Duruşmada ilk olarak söz alan sanık polis Ömer Yeğit, olayda herhangi bir kusurunun bulunmadığını iddia etti.

Hakkında, “alt düzeyde tali kusurlu” denilen raporu kabul etmeyen Yeğit, raporda çelişkilerin bulunduğunu öne sürdü.

Ardından konuşan diğer sanık polis Murat Maden ise, daha önceki ifadelerinde dile getirdiği gibi üst makamlardan aldığı talimatı yerine getirdiğini söyledi.

Dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın görevlendirmeler noktasında asıl talimatı veren kişi olduğunu kaydeden Maden, raporda bu duruma değinilmediğini vurguladı.

Sanık Maden’in avukatı ise, müvekkilinin daha önce verdiği ifadelere işaret ederek, suçsuz olduğunu iddia etti.

‘Araç mı cezalandırılacak’

Duruşmada söz verilen Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım ise şikayetinin devam ettiğini belirterek, söz konusu raporu kabul etmediğini ifade etti.

Sonrasında söz alan Yıldırım ailesinin avukatı Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, son hazırlanan rapora işaret ederek, “Araç mı cezalandırılacak” diye sordu ve raporu kabul etmediklerini dile getirdi.

“Rapor demeye bin şahit lazım. Suçluları suçtan kurtarmak sebebiyle hazırlanan bir rapordur. Kanuna aykırı bir emri yerine getirmek de suçtur. Sorumluluğu olan amirlerin de yargılanması gerekir.”

Elçi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ya da Adli Tıp Kurumu’ndan yeniden bir raporun hazırlanmasını talep etti.

‘Gerçek sorumlular yargılansın’

Av. Rojhat Dilsiz ise, sanıkları kamu görevlisi olan davalarda etkili bir soruşturmanın yürütülmediğini söyledi.

Daha önce hazırlanan teftiş raporunda, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın da kusurlu olduğunu kaydeden Dilsiz, “Ancak soruşturmada yer almıyor. Sanık ve müştekiler, görevlendirmelerin Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını belirtiyor” dedi.

Raporda, teknik bir değerlendirme yerine hukuki bir değerlendirme yapıldığını söyleyen Dilsiz, “Gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Sanık ve müştekilerin işaret ettiği üstlerin de sorumlu tutulmaları lazım” diye konuştu.

İddia makamı da, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

Sanık polis yeniden göreve başladı

Son olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit, verilen talimatın kanunsuz olabileceğini ancak suç teşkil etmediğini savundu.

Yeğit, yeniden göreve başladığını aktararak, denetimli serbestliğin kaldırılmasını talep etti.

Duruşma ertelendi

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yeğit’in imza atma yükümlülüğünün kaldırılmasına karar vererek, yeniden bilirkişi raporu hazırlanması talebini reddetti.

Duruşma, 31 Mayıs tarihine ertelendi.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.



Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı kararı: Bakanlığın yaptığı metronun parası belediyeden alınacak
Sonraki Haber
Bahçeli'nin çıkışı sonrası: Erdoğan'dan 'Türkiye İttifakı' açıklaması