Ana SayfaDünyaRapor: 1 milyon bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Rapor: 1 milyon bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

HABER MERKEZİ – 1 milyon bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. BM’nin raporunda başta tarım olmak üzere acilen köklü değişiklikler yapılması talep ediliyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre bir milyon bitki ve hayvan türü yok olabilir.

Biyolojik çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES), dünya genelindeki canlı türlerine ilişkin bin 800 sayfalık raporunu Pazartesi günü Paris’te açıkladı.

Raporda başta tarım alanında olmak üzere acilen köklü değişiklikler yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunularak, insanlığın kendi geçim kaynaklarını zarar verip yok ettiği belirtiliyor.

Bilim insanlarının tahminen 8 milyon türün durumu hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırması tarımcılık, tüketim ve doğayı koruma alanında acil değişiklikler yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre BM araştırmacıları, en fazla böceklerin tehdit altında olduğunu açıkladı.

Avrupa’da böceklerin sayısı son 30 yılda yüzde 80 oranında azaldı. Mercanlar da uzmanlara göre yok olmak üzere.

Türlerin zarar görmesinin sebebi insanlar

BM raporu tarımcılık, ağaçların kesilmesi, madencilik, balıkçılık ve avcılığın türlerin yok olmasının başlıca sebebi olduğunu gösteriyor.

Ekonominin büyümeyi değil yaşam kalitesini öne çıkarmak gerektiğini dile getiren uzmanlar, sürdürülebilir tarımcılık, balıkçılıkta etkili kota uygulamaları ve doğanın korunması için yapılan kamu yardımlarında reforma gidilmesini öneriyor.

Çevre koruma örgütü BUND, siyasetçilerin bakış açısını değiştirmesi gerektiğini ve devamlı ekonomik büyüme yerine sürdürülebilirliği öne çıkarmalarını istedi.

Bir diğer çevre koruma örgütü Greenpeace’in sözcüsü Eric Darier, et yemekten feragat edilmesi çağrısında bulundu.