Ana SayfaGüncelSağlık Bakanlığı’ndan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

Sağlık Bakanlığı’ndan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı, mantar zehirlenme vakalarında artış gözlendiğini açıklayarak uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, mantar zehirlenmelerine karşı uyarı yayımladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne 1 Nisan-13 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan zehirlenme başvurularında 2018 yılına oranla yüzde 34 artış görüldüğü belirtildi.

Bu sürede Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne 298 vaka başvurusu yapıldığı kaydedilen açıklamada, en çok artış görülen illerin Konya, Karaman, Denizli, Mersin, İstanbul, Çorum, Burdur ve Isparta olduğu bildirildi.

Mantar zehirlenmesi belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir.”

Yurttaşların zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önerisinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, mantar zehirlenmelerinden korunmak için şu önerilere de yer verildi:

“Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir.
“Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.
“Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.”