Ana SayfaToplumsal CinsiyetSistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Name Öztürk tahliye edildi

Sistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Name Öztürk tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Kendisini sistematik şiddete maruz bırakan ve öldürmeye çalışan Kazım Aydemir’i özsavunmasını kullanarak öldüren Name Öztürk, istinaf mahkemesinde yapılan duruşmada tahliye edildi.

Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve son olarak silahla öldürme girişiminde bulunan eski eşi Kazım Aydemir’i meşru savunma hakkını kullanarak öldüren Name Öztürk’ün tutuklu yargılandığı davanın karar duruşmasında 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avukatların itirazı üzerine karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde yapılan duruşmada Öztürk’ün tahliyesine karar verildi.

Öztürk’ün akşam saatlerinde Bakırköy hapishanesinden çıkması bekleniyor.

‘Umarız tüm kadınlar için adalet gelir’

Tahliye kararının ardından açıklama yapan avukat Diren Cevahir Şen, Öztürk’ün 3 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak, karardan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

“Name yaklaşık 3 yıldır tutuklu. O erkek şiddetine maruz kalan kadınlardan sadece biri. Biz burada Name için beraat istemek istemek için geldik. Tahliye talebimiz heyet tarafından kabul edildi. Mütaalaya karşı beyanda bulunmak üzere süre istedik. Yakın bir zaman sonra burada olacağız. Ama bugün Name’yi almaya gidiyoruz. Biz bugün çok mutluyuz. Dün Aylin Işık, bugün Name Öztürk ve Şule Çet ve yarın da Nevin Yıldırım’ın duruşmaları var. Umuyoruz ki hepsi için adalet gelir.”

Ne olmuştu?

İstanbul Tuzla’da yaşayan Namme Öztürk evliliği boyunca kendisini sistematik şiddete maruz bırakan eşi Kazım Aydemir’den boşanmıştı.

Ancak şiddet bundan sonra da devam etmiş ve son olarak Aydemir, Öztürk’ü silahla öldürmeye teşebbüs etmiş kadın da buna karşılık kendisini korumak için eski eşini öldürmüştü.

Bunun üzerine tutuklanan Öztürk, mahkemede verdiği ifadesinde, boşanmadan önce şiddet gördüğünü, iki defa bunun için polise gittiğini, polislerin ‘bir de eşinle konuşalım’ dediğini, sonrasında ise şiddetin daha da arttığını aktarmıştı.

Öztürk ifadesinde, Aydemir tarafından sistematik şiddetin yanı sıra cinsel saldırıya da maruz kaldığını belirterek, “Eşim hamile olmama rağmen bana fiziksel şiddet uyguluyordu” demişti.

Karar duruşmasından önceki duruşmada mütalaasını veren savcı, Öztürk’ün “meşru müdafaa” hakkını kullandığını söylemişti.

Karar duruşmasında ise mahkeme, Öztürk’e 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, mahkeme heyetindeki kadın hakim ise karara şerh düşerek, beraat kararı verilmesini istemişti.




Önceki Haber
İstanbul'da öğrenci Akbil'i 40 liraya indirildi
Sonraki Haber
Sandık güvenliği için: "Seçim günü 31 bin 186 avukat gönüllü görev alacak"