Ana SayfaÇalışma YaşamıSoma Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti: ‘Bu ülkede fakire adalet yok’

Soma Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti: ‘Bu ülkede fakire adalet yok’

HABER MERKEZİ – Üzerinden 5 yıl geçen Soma Katliamı’na ilişkin konuşan madenci ailelerinden Gülten Kavas, Can Gürkan’ın avukatlarının davadan vazgeçmesi için kendisine para teklif ettiğini söyledi. Kavas, “Adaleti sağlayana kadar bu davanın peşini bırakmayacağım. Ömrüm ne zaman biterse benim için bu dava o zaman biter” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 5 yıl geçti.

Katliamda yakınlarını kaybeden madenci aileleri, acılarının tazeliğini koruduğunu belirterek, adaletsizliğe vurgu yaptı.

MA’ya konuşan katliamda hayatını kaybeden Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, maden şirketinin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesine değinerek, “Bu ülkede fakire adalet yok” dedi.

Katliamdan bir hafta sonra Can Gürkan’ın avukatlarının evine geldiğini söyleyen Kavas, avukatların para teklif edip, davadan vazgeçmesini istediklerini anlattı:

“O gün çocuklarımı gösterip ‘bu çocukların babadan başka hiçbir şeye ihtiyacı yok’ demiştim. Çocuklarım babalarına kavuşamayacak biliyorum; ama adalet olmazsa daha pek çok çocuk babasız, kadınlar eşinden olacak.”

Yaşanan adaletsizliğe dikkat çeken Kavas, “Can Gürkan çıktı, üstelik yeniden maden çalıştıracak, bunu istemiyoruz. Hak ettiği cezayı almasını istiyoruz. Adaleti sağlayana kadar bu davanın peşini bırakmayacağım. Ömrüm ne zaman biterse benim için bu dava o zaman biter” diye konuştu.

‘Patronu yine cezalandırmadılar’

Katliamda hayatını kaybeden Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya ise “Karar bizi bir kez daha öldürdü. Adaletin yerlerde süründüğünü bir defa daha gördük. Daha önce ağabeyimi de madende kaybettim, onda da ceza verilmemişti. Patronu yine cezalandırmadılar” ifadelerini kullandı.

Kaya, “Bizi savundu diye avukatımız cezaevinde tutulurken, 301 insanın ölümünden sorumlu Can Gürkan’ı serbest bıraktılar. Adalet böyle olmamalı. Adalet yazısı duvarda kalmasın, zengine işlemesin, garibanlara da işlesin” dedi.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katliamdan az bir süre önce madene onay belgesi vermesini hatırlatan Kaya, “Bir ortaklık söz konusu burada. Devletle maden sahiplerinin ortaklığı var. Can Gürkan’ın tahliye edilmesi de bunun delilidir. Bu ortaklığa karşı adalet mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan İmamoğlu'nu destekleyen sanatçılara: Dalkavukluk yapıyorlar
Sonraki Haber
Sıra dışı bir komedi: “Deerskin”