Ana SayfaEkonomiS&P’ye göre “hükümetin ‘reform paketi’ yeterli değil, endişeler sürüyor”

S&P’ye göre “hükümetin ‘reform paketi’ yeterli değil, endişeler sürüyor”

HABER MERKEZİ – Hükümetin ekonomiye ilişkin açıkladığı ‘reform paketi’ni şu an için yeterli görmediğini kaydeden S&P’nin raporuna göre “Türkiye merkezli bankalar kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan.”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’de son haftalarda yeniden artan piyasa oynaklığının bankaları etkilemekte olduğu ve Türkiye’nin finansal sisteminin kredibilitesine yönelik endişeleri artırdığı belirtti.

S&P’nin dün yayınladığı rapora göre, yatırımcılar Türk Lirası’nda devam eden değer kaybından endişeli.

Ayrıca yatırımcıların tedirginliğinde siyasi belirsizlik de önemli bir faktör.

S&P’ye göre hükümetin ekonomik kırılganlıklarını düzeltmek için siyasi adımlarının sınırlı kalmasının da bu faktörler arasında yer alıyor.

Rapordan öne çıkan detaylar şöyle:

  • “Türkiye ekonomisi resesyonda ve Türkiye merkezli bankaların varlık kalitesi çabuk şekilde kötüleşiyor, bu bankaların karlığını ve er ya da geç sermaye pozisyonlarını zorlayabilir.
  • Türkiye merkezli bankalar piyasa türbülansına ve kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan.
  • Bankaların dış fonlanmaya ağır bağımlılıkları ve toplam finansman içinde kısa vadenin payının yüksek olması nedeniyle bankaların yönetilebilir fiyatlarla sermaye piyasalarına erişim kapasiteleri sınırlı kalmaya devam edecek. Bu nedenle, bankalar gelecek birkaç çeyrekte kısa vadeli borçlarını tam olarak çeviremeyecek.
  • Hükümet tarafından açıklanan adımlara karşın, reform paketinin birçok detayının hala ortada olmaması nedeniyle büyük bir uygulama riski var. Paket şu an için piyasa katılımcıların ciddi şekilde ikna etmek için yeterli olmayabilir.”

Goldman’dan korkutan tahmin: Türk Lirası 12 ayda yüzde 15 düşebilir

4 başlıkta Merkez Bankası’nın kararı: ‘Dümen kilitlendi, kriz derinleşiyor’

S&P: Hükümetin ‘reform paketi’ liraya güven inşa etmek için yeterli değil




Önceki Haber
Karınca’nın seçkisi: Vizyona giren hangi filmleri izlemeli?
Sonraki Haber
Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye: En az 142 gazeteci cezaevinde