Ana SayfaGüncelTemelli’den ‘AKP’siz çözüm süreci’ açıklaması

Temelli’den ‘AKP’siz çözüm süreci’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Öcalan’la görüşme sonrası gündeme gelen ‘yeni çözüm süreci’ iddialarına HDP Eş Genel Başkanı Temelli’den açıklama geldi. Temelli, “Türkiye’de yeni bir süreç başlayacak ama AKP ile başlamayacak. Gerçekten barış isteyen toplum bir süreç başlatacak. Bunu da demokrasi zeminini genişleterek başlatacak” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ile 8 yıl aradan sonra görüşme gerçekleştirmesi sonrası gündeme gelen ‘yeni çözüm süreci’ tartışmalarına ilişkin konuştu.

DW Türkçe’nin YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlanan Nevşin Mengü ile Bire Bir programına konuk olan Temelli, Öcalan’la görüşme konusunun ‘siyasete malzeme edilecek bir konu’ olmadığını vurguladı ve bu konuda iktidara defalarca çağrı yaptıklarını hatırlattı.

Temelli, ‘yeni bir çözüm sürecinin başlayabileceği’ yönündeki iddialara ilişkin ise şunları kaydetti.

“Türkiye’de yeni çözüm süreci başlayacak ama bu AKP’yle başlamayacak. Çünkü Türkiye’de Türkiye halkları, demokrasi güçleri, emekçiler, yani gerçekten barış isteyen toplum bir süreç başlatacak. Bunu da demokrasi zeminini genişleterek başlatacak, demokrasiye sahip çıkarak başlatacak.
“Bu konuda herkes çok net olmalı. Çünkü Türkiye’nin en temel meselesi demokrasi meselesi ise demokrasi meselesinin ortasında da Kürt meselesi var. Kürt meselesini çözmek gerek. Türkiye’deki bütün siyasi dinamikler, parlamentosuyla, sivil toplum örgütleriyle, sendikalarıyla, emek meslek örgütleriyle yan yana gelecek ve bu çözümü üretecek.
“Partiler demokrasi zeminine sahip çıkmak zorunda. Demokrasi zemini yoksa zaten partiler de yoktur.”

Daha önce HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da “Birkaç ay içerisinde AKP’nin çatlayacağını düşünüyorum, AKP sonrası oluşacak iktidar bloğu ile de bir müzakere masası kurulacaktır, çünkü bu şart. Müzakere masası tekrar kurulacaktır ama bu masa AKP ile kurulmayacaktır” demişti.

‘Yeni çözüm süreci’ iddialarını AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yalanlamıştı.

Erdoğan bir gazetecinin “8 yıl aradan sonra Öcalan’ı avukatlarının İmralı’da ziyaret etmesi muhalefet tarafından ‘yeni bir çözüm süreci’ olarak da yorumlandı” demesi üzerine, “Bir çözüm süreci diye bir şey söz konusu değildir” yanıtını vermişti.

23 Haziran

Öte yandan BireBir’de yaklaşan 23 Haziran seçimine dair de konuşan Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini bir demokrasi referandumu olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

Seçimlerde CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mağdur olduğunu söyleyen Temelli, “İmamoğlu’na desteğimiz bir demokrasi ittifakı anlayışıyla var ettiğimiz bir destektir. Yoksa herhangi bir sandık sonucuna endeksli destek değildir” dedi.

İstanbul’da tekrarlanacak olan seçimlere ilişkin partisinin öngörülerini de paylaşan Temelli, İmamoğlu’na olan desteğinin biraz daha artmasını beklediklerini söyledi.

HDP seçmeninin stratejik olarak İmamoğlu’na oy verdiğini belirten Temelli, “HDP seçmeni İmamoğlu ile yeni tanıştı. İmamoğlu da bu oyların hakkını umarım verecektir” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Denizlerde su seviyesi 2100'e kadar 2,38 metre yükselebilir
Sonraki Haber
Erdoğan: Kanun kağıt üzerinde kalır; öncelik kanunda değil hukukta