Ana SayfaGüncelTemelli’den ‘HDP ne yapacak?’ sorusuna yanıt ve çağrı

Temelli’den ‘HDP ne yapacak?’ sorusuna yanıt ve çağrı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, YSK kararı ve Öcalan ile görüşme sonrası partilerinin ne yapacağına dair tartışmalara yanıt verdi. “HDP ne yapacak?” şeklindeki soruları hatırlatan Temelli, 31 Mart’taki tavırlarına işaret ederek, “Dün ne yaptıysak yarın da onu yapmaya devam edeceğiz. Bizim ne yapacağımız ile vakit harcamayın, esas siz ne yapacaksınız?” diye sordu. Muhaliflere ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısı yapan Temelli, hükümete ise Öcalan’la avukat ve aile görüşmelerinin devam etmesi çağrısında bulundu.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Temelli’nin gündeminde Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul kararı,  karar sonrası ortaya atılan iddialar, açlık grevleri ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı vardı.

“HDP ne yapacak?” sorusuna yanıt

YSK’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdiğini hatırlatan Temelli, “HDP ne yapacak?” sorusu üzerinden yürütülen tartışmalara ve kimi iddialara yanıt verdi.

“Perşembenin gelişi Çarşambadan beliydi. Türkiye halkları dönüp de Muş’a bakmalıdır, Malazgirt’e bakmalıdır, dönüp de HDP’ye dönük karşı yapılan seçim hukuksuzluğuna bakmalıdır. Çünkü YSK marifeti ile yapılan şeyin nelere yol açacağı daha seçime gidilmeden belliydi. Hatta 16 Nisan referandumundan, 24 Haziran seçimlerinden belliydi.
“Sessiz kaldılar, şimdi kıyamet kopuyor. Tabii ki kopacak, biz de koparacağız ama bunun böyle olacağı belliydi. Çünkü bu iktidar bu şaibelerin üzerinde kendi iktidarını var ediyor.
“Evet, AKP-MHP blokunun noterine dönmüş iktidardan ne talimat gelirse onu yerine getiren bir YSK var.”
“‘HDP İstanbul’da aday çıkaracak mı, HDP ne yapacak?’ diyorlar. Kamuoyunun bunlarla meşgul olmasına gerek yok. Nerede bir haksızlık hukuksuzluk var HDP orada olacak.
“Unutmayın, HDP’siz 31 Mart olmazdı, HDP’siz gelecek de olmaz. Bizim ne yapacağımızla vakit harcamayın, esas siz ne yapacaksınız?
“Muş seçimleri çalınırken, Malazgirt çalınırken, Şırnak’ta garnizon sandığa giderken ne yaptınız?
“Demokrasi mücadelesi bazı hukuksuzluklara sırt çevirerek, bazı hukuksuzluklara karşı çıkarak olmaz. Demokrasi mücadelesi tutarlılık ve kararlılık ister. Bütünlüklü bir mücadeleye ihtiyaç duyar. Esas siz ne yapacaksınız? Bu tecrit konusunda ne yapacaksınız?
“Bakın bu kadar adaletsizlik, 4 yıldır bu ülkede uygulanan mutlak tecride sessiz kalmanın bir bedelidir. 4 yıldır üst üste koyarak geldiğiniz bu adaletsizliklerin herhangi birine karşı çıkmakla olmaz. Tüm adaletsizliklere karşı yan yana omuz omuza vererek karşı çıkabiliriz. Ancak o zaman faşizmi durdurabiliriz, ancak o zaman faşizmi yıkabiliriz.
“Uzun zamandır bunu söylüyoruz; Türkiye toplumsal muhalefete, tüm sivil toplum örgütlerine, sendikalara, dinamiklere bu çağrıyı yapıyoruz. Mesele sadece sandık ve sanık sonuçları değildir. Mesele bir demokrasi mücadelesidir. Bu mücadele olmadıktan sonra o sandıktan ha Ali çıkmış ha Veli çıkmış?
“Gelin demokrasi mücadelesinde bulaşalım ki sandıklardan demokrasi, barış çıksın, Türkiye’nin önü açılsın. O yüzden de diyoruz tecrit son bulmalı.
“‘HDP ne yapacak?’ HDP’nin ne yaptığı belli. HDP’nin yaptıkları üzerinden bu ülkede manipülasyonlara gerek yok.
“HDP tecridi sonlandırmak için, savaşı sonlandırmak için, demokrasiyi ve barışı inşa etmek için mücadelesine dün olduğu gibi bugün de devam ediyor.
“31 Mart’ta bir strateji ortaya koyduk, siyasetin kulvarını değiştirdik. 3 tane belediye başkanlığı için yapmadık bunu. Tam tersine Türkiye özlemini duyduğu barışın önünü açmak için mücadele ettik. Dün ne yaptıysak yarın da onu yapmaya devam edeceğiz.”

‘Demokrasi İttifakı’ çağrısı

23 Haziran İstanbul büyükşehir belediye seçimleri için “Bu, otoriter sistemin kendisine aradığı plebisittir” değerlendirmesinde bulunan Temelli, bir çağrı da yaptı:

“Bugünden yarına tüm demokrasi güçlerinin bu otoriter rejim karşısında ortaklaşması çok büyük bir önem taşımaktadır.
“Bu bir Demokrasi İttifakı çağrısıdır. Demokrasi İttifakı’nda Kürtler, Türkler, Aleviler tüm ezilenler bir an önce buluşmalıdır.”

Açlık grevleri ve Öcalan’la görüşme

Konuşmasında HDP Milletvekili Leyla Güven’in 181 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Temelli, cezaevleri ve yurt dışında devam eden eylemlere değindi.

Açlık grevlerine dönük sessizlik nedeniyle 15 tutuklunun 30 Nisan’dan buyana yani 8 gündür ölüm orucunda olduğunu anımsatan Temelli, “Önümüzde çok az bir zaman kaldı, bu insanlarımızı yitirmek istemiyorsak şimdi ölüm orucunda olanların sesine ses katmalıyız” dedi.

8 yıl sonra avukatlarının PKK lideri Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmeye ve Öcalan’ın mesajına dikkat çeken Temelli, açlık grevcilerini taleplerini hatırlatarak şunları kaydetti.

“Gecikmiştir, eksiktir ama hukuki anlamda olumlu bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun burada kalmaması gerekiyor bunun bir yasal güvenceye kavuşturulması gerekiyor. Düzenli olarak avukat görüşünün gerçekleşmesi gerekiyor.
“Türkiye’nin bu umudu bir kez daha söndürülmemelidir. Tüm hükümlülerin yararlandığı haklardan yasaların çizdiği çerçeveden Sayın Öcalan da diğer 3 hükümlü de yararlanmalıdır.
“Ölüm oruçlarından, açlık grevlerinden bahsettik; o yüzden geç kalınmadan bunun yasal statüsünün bir an önce belirlenmesi ve adaya gidiş gelişlerde avukat ve aile görüşünün düzeninin tesis edilmesinde yarar var.”
Previous post
Açlık grevindeki gazeteci Kibriye Evren'e yine tahliye yok
Next post
Ayşenur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülleri'nin sahipleri belli oldu