Ana SayfaGüncelTTB Davası’nda karar açıklandı: 11 hekime de hapis cezası

TTB Davası’nda karar açıklandı: 11 hekime de hapis cezası

HABER MERKEZİ – Afrin’e operasyona karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyerek barış çağrısı yaptıkları için TTB üyeleri hakkında açılan davanın karar duruşmasında karar açıklandı. Mahkeme, 10 hekime 1 yıl 8’er ay hapis cezası verdi. Hande Arpat ise toplam 3 yıl 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı verilen Afrin’e yönelik harekatı sırasında, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” şeklindeki açıklaması nedeniyle TTB’nin bir önceki dönem Merkez Konsey üyelerinin yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tabip odaları, sendikalar, meslek örgütleri temsilcileri ile çok sayıda hekim ve milletvekilinin yanı sıra Avrupa Hekimler Daimi Komitesi’nin önceki dönem başkanı Dr. Jacques de Haller de duruşmayı takip etti.

Kimlik tespitleri ardından başlayan duruşmada iddia makamı mütalaasının aynı olduğunu söyledi. Davanın ilk duruşmasında savcı, hekimlerin savunmalarını dikkate almadan, önceden hazırladığı mütalaayı sunmuştu.

Mütalaaya karşı ilk savunmayı yapan TTB’nin eski Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Hekimler olarak en temel görevimiz hiçbir ayrım gözetmeksizin insanların sağlıklarıyla ilgilenmektir. TTB kurulduğu güden bu yana savaşa karşı çıkmakta, halk sağlığı sorunu oluşturacak her türlü şeyin ortadan kaldırılmasını önemsemektedir” dedi.

Ardından savunma yapan Prof. Dr. Taner Gören ise şunları söyledi:

“Daha önceki duruşmalarda verdiğimiz sayfalarca savunmalarımızın ardından savcı bu savunmalarımızı dikkate almadan önceden hazır ettiği mütalaasını vererek cezalandırılmamızı önermiştir. Yanlış hukuk sistemine rağmen bu davadan ceza alırsak savaşa karşı durduğum için gurur duyacağım.”

“Savcı tarafsızlık ilkesini ihlal etti”

Hekimlerin savunmalarının ardından söz alan avukat Ziynet Özçelik, savcının bir önceki duruşmada, TTB Merkez Konseyi üyelerinin beyanlarını dinlemeden, harici belleğinde bulunan, duruşma bile yapılmadan önce mütalaa hazırladığı iddiasıyla savcının değiştirilmesi talebinde bulunduklarını ancak Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvurunun reddedildiğini söyledi.

Özçelik, savcının tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini vurgulayarak, “İddia makamının anayasadaki kanaate ve hak özgürlükleri ihlal etmiş delil olmaksızın mahkemeniz müvekkillere karşı dürüst yargılama ilkesine aykırı olarak, gerçeklerle uyuşmayan bir suçun oluşturup bu suçtan ceza almalarını sağlayarak, düşüncesi farklı olan insanların yargılandığı bir ortam haline gelmiştir. Beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

Duruşmada hazır bulunan baro başkanları da söz alarak hekimlerin beraatlarını talep etti.

Açlık grevlerine dikkat çekildi

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, şu ifadaleri kullandı:

“Bugün cezaevlerinde insanlar ölüm orucunda, ben baro başkanı olarak hukukun gereğini yerine getirin, buna son verin dersem, ‘ölüm orucundakiler PKK’lidir, sen de PKK’yi destekledin’ derler. ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ diyen hekimlerin bugün bu solonda yargılanması bu ülke için utanç vericidir. Bu solundakiler sizlerle, hükümetle aynı düşünmek zorunda mıdır? Vereceğiniz karar bu ülkeden demokrasinin, yargı sisteminin işleyip işlemediğini ortaya koymaktadır. Ben de burada söylüyorum, bugün operasyonlar hala devam ediyor, savaş bir halk sağlığı sorunudur.”

Avukatların beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından söz alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, suçun manevi ve maddi unsurunun olmadığının altını çizerek, mahkeme heyetine yönelik “Hekimler hekim etik değerlerine bağlı olarak açıklamada bulundular, siz de kendi etiklerinize uygun davranıp beraat kararı vererek davayı bitirebilirsiniz” dedi.

Öztürk’ün ardından da hekimlerin son sözleri alındı. Hekimler suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.

Dava karara bağlanmak üzere saat 16.00’ya ertelendi.

11 hekime de hapis cezası

Aranın ardından devam eden duruşmada kararı açıklayan mahkeme heyeti, Hande Arpat’ı hem “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” hem de “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla toplam 3 yıl 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, diğer 10 hekime ise “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”ten 1 yıl 8’er ay hapis cezası verdi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması talebini reddettikleri için hekimlerin cezaları ertelenmedi.

Kimler yargılanıyordu?

Tutuksuz yargılanan TTB üyesi 11 kişinin isimleri şöyle: Mehmet Raşit Tükel, Sinan Adıyaman, Ayfer Horasan, Bülent Nazım Yılmaz, Dursun Yaşar Ulutaş, Funda Barlık Obuz, Hande Arpat, Mehmet Sezai Berber, Mustafa Tamer Gören, Selma Göngür, Şeyhmuz Gökalp.