Ana SayfaÇalışma YaşamıTÜİK’in işsizlik rakamları: Oranda değişim yok, istihdam düşüyor

TÜİK’in işsizlik rakamları: Oranda değişim yok, istihdam düşüyor

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı rakama göre işsiz sayısı, Şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 14,7 seviyesinde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Şubat ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

İşsiz sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı da 4,1 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti. Ocak döneminde de işsizlik oranı yüzde 14,7 seviyesindeydi.

Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı ise 4,4 puanlık artış ile yüzde 16,9 olarak tahmin edildi.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 7,1 puanlık artış ile yüzde 26,1 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 4,1 puanlık artış ile yüzde 15,0 olarak gerçekleşti.

İstihdamda düşüş

İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 811 bin kişi azalarak 27 milyon 355 bin kişi, istihdam oranı ise 1,8 puanlık azalış ile yüzde 44,8 oldu.

Şubat 2019 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak yüzde 33,5 olarak gerçekleşti.

İktisatçılar ne diyor?

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını Twitter üzerinden değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, işsizlik oranın Ocak dönemine göre değişmemesine değinerek, şunları belirtti:

Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise yaptığı değerlendirmede “Sanayi üretiminin %2,2 azaldığı bir ortamda işsizliğin kıpırdamaması olağan bir dur değil!” dedi ve ekledi:

“Türkiye ekonomisinde sanayi üretiminde 2 yüzde puan düşüşün karşılığı ortalama 300 bin işsizdir. Bu ise işsizlik rakamlarında en az 1 % puan artış demektir. Verilerde bunu göremiyoruz.”

Sanayi üretiminde yüzde 2,2 düşüş


Diğer yandan iktisatçı Ümit Akçay da Twitter’dan yaptığı paylaşımda işsizliğin hangi kesimleri daha çok etkilediğine yönelik bir tablo yayınladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yurt dışından cep telefonu getirme süresinde değişiklik
Sonraki Haber
YSK Başkanı Güven'den İstanbul seçimi açıklaması