Ana SayfaGüncelTutuklanan barış imzacısı Doç. Dr. Tuna Altınel için kampanya

Tutuklanan barış imzacısı Doç. Dr. Tuna Altınel için kampanya

HABER MERKEZİ – Barış imzacılarından olan ve Fransa’daki bir konferansa katılımı gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklanan Doç. Dr. Tuna Altınel için imza kampanyası başlatıldı.

Kürt kentlerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenlerden Lyon 1 Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuna Altınel’in tutuklanmasına karşı Altınel’in Fransa’daki akademisyen arkadaşlarınca bir kampanya* başlatıldı.

Doç. Dr. Altınel, Fransa’da gerçekleşmiş bir konferansa katılımı gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 11 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Kampanyada, Doç. Dr. Altınel’in derhal serbest bırakılması ve Fransa’ya dönüşü talep edilerek, imzacı akademisyenlerin tamamının temel haklarına saygı gösterilmesi isteniliyor.

“Camille Jordan Enstitüsü üyesi ve Claude Bernard Lyon 1 Üniversitesi’nde 1996 yılından beri doktora öğretim üyesi olan Tuna Altınel, 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü Türkiyeli yetkililer tarafından tutuklandı. Matematikçi olarak uluslararası alanda bilinen Altınel, aynı zamanda şeffaflığı ve kendini adamışlığıyla model olarak öne çıkan bir profesördür. Ayrıca ‘Barış için Akademisyenler’ hareketi aracılığıyla insan hakları savunuculuğuna dahil olmuştur.
“Tuna Altınel, Ocak 2016’da ‘Biz, Türkiyeli Akademisyenler, Bu Suça Ortak Olmayacağız!’ başlıklı bildiriyi imzaladığı için Türkiye adalet sistemi tarafından yargılanıyor. Bu bildiri, Türkiye’nin güneydoğu vilayetlerinde Türkiye askeri güçlerinin müdahalesini kınayarak, barışı tesis etmek için müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmekteydi.
“Fransa’daki akademik yıl içerisinde verilen arada Türkiye’ye vardığı 12 Nisan tarihinde pasaportuna el konuldu. Sonrasında tutuklandı ve 11 Mayıs Cumartesi günü hapsedildi. Şubat 2019’da, askeri müdahalenin sivil halklara yönelik etkisi hakkında Fransa’da yasal olarak tanınan bir dernek tarafından düzenlenen kamuya açık toplantıya katıldı. Bu toplantıya katılımı kendisine yöneltilen suçlamalardan biri.”

Altınel’in beyanı: Her cümlesinin arkasındayım

Doç. Dr. Tuna Altınel, 28 Şubat 2019 tarihinde “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalaması sebebiyle “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davada hakim karşısına çıkmıştı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Altınel, beyanında “Ben Barış Bildirisi’ni yalnızca imzalamadım. Onu düşündüm, hissettim, yaşadım. O metni ben yazdım. Her cümlesinin arkasındayım” demişti.

Altınel’in beyanının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.


Doç. Dr. Tuna Altınel için başlatılan imza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar davasında sanıklara verilen para cezası onandı
Sonraki Haber
Urfa’da gözaltına alınanlar mahkemede işkenceyi anlattı