Ana SayfaGüncelUrfa Barosu’ndan gözaltılara ilişkin açıklama

Urfa Barosu’ndan gözaltılara ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, sekiz gün önce Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan 20 kişinin gözaltı süresinin uzatıldığını duyurdu. Baronun açıklamasında, “hakimlik tarafından şüphelilerin adli tıpa sevkleri ile TEM Şube dışında bir yerde tutulmalarına ilişkin talepler reddedilmiştir” denildi.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan kişilerin son durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Baro, yaptığı açıklamada gözaltına alınanlara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin sürecin takip edildiğini belirtti.

Açıklamada, soruşturma kapsamında gözaltına alınan üçü çocuk olmak üzere toplam 22 kişinin serbest bırakıldığı, bir kişinin ise sosyal medya paylaşımları sebebiyle tutuklandığı hatırlatıldı.

Gözaltındaki 20 kişinin gözaltı sürelerinin ikinci kez uzatıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Daha önce de gözaltındakilerin işkence gördüklerine ilişkin somut emarelerin bulunduğunu ve olayın takipçisi olduğumuzu bildirmiştik. Bugün itibariyle şüphelilerin 20’si soruşturma savcılığınca gözaltı sürelerinin uzatılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişlerdir.
“Sulh Ceza Hakimliğince yapılan duruşmada şüphelilerin 9’u beyanlarında kendilerine işkence yapıldığını belirtmişlerdir. Hakimlik tarafından da şüphelilerin vücutlarında çok sayıda morluk ve yara bulunduğuna ilişkin kendi gözlemleri de zapta geçirilmiştir.
“Taleplerimiz üzerine hakimlik tarafından şüphelilerin adli tıpa sevkleri ile TEM Şube dışında bir yerde tutulmalarına ilişkin talepler reddedilmiş ve bu taleplerin savcılıkça değerlendirilmesini ve gözaltı sürelerinin 2. kez uzatılmasına karar verilmiştir.
“Soruşturmanın etkin yürütülmesi, işkence iddialarının araştırılması ve tespiti için tüm şüphelilerin adli tıpa sevklerinin yapılması ve TEM Şube dışında bir yerde tutulmaları konusunda Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak olayın takipçisi olduğumuzu ve çalışmalarımızın devam ettiğini kamuoyuna bildiririz.”

Ne oluyor?

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence günlerdir gündemde.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenirken, bu baskınlarda 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 47 kişiden üç çocuk da dahil olmak üzere 22 kişi serbest bırakılırken, Bozova’nın Koçhisar mahallesinde dün dört kişi daha gözaltına alınmıştı.

25 Mayıs tarihi itibariyle en az 25 kişi hala Urfa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gözaltında tutuluyor.

Gözaltına alınan ve fotoğraflara yansıyan işkenceye ilişkin bölgedeki 15 baro geçtiğimiz günlerde ortak bir açıklama yaparak, “işkencenin tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ve işkenceyi yapanlarla ilgili yaptırım gerçekleşmediğini” belirtmişti.

Gözaltına alındıktan sonra dün adliyeye sevk edilen isimlerden Mehmet Hayri Çiftçi ve Mustafa Çiftçi de gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını mahkeme salonunda anlatmıştı.

Bugün ise Uluslararası Af Örgütü, halen gözaltında tutulanların ‘bağımsız tıbbi desteğe erişiminin sağlanması’ talebiyle acil eylem kampanyası başlatmış ve yaptığı açıklamada “Görüşülen avukatlardan alınan bilgilere göre, bazı kişilerin ifade sırasında gözleri bağlandı, en az dört kişininse cinsel organlarına elektrik şoku verildi ve cinsel organları yumruklandı” ifadelerine yer vermişti.


Af Örgütü’nden Urfa’daki işkenceye ilişkin acil eylem kampanyası

Urfa’da gözaltına alınanlar mahkemede işkenceyi anlattı

15 barodan açıklama: İşkence ortada ama suç duyuruları sonuçsuz kalıyor

Burası Urfa’da bir karakol bahçesi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan yazar Faik Bulut serbest bırakıldı
Sonraki Haber
İstanbul'da kadın cinayeti