Ana SayfaGüncelYeni askerlik sistemi teklifi Meclis’te

Yeni askerlik sistemi teklifi Meclis’te

HABER MEKREZİ – Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Söz konusu teklifin yasalaşması durumunda 1 aylık bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale gelecek.

Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesini öngören yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Komisyonun konuyu bu hafta gündeme alabileceği belirtiliyor.

Teklifin yasalaşması durumunda askerlik 6 aya düşürülecek, bedelli askerlik ise kalıcı hale getirilecek.

Buna göre 31 bin lira olarak belirlenen ücretin peşin alındığı bedelli askerlik 1 ay sürecek.

Detaylar şöyle:

  • ‘Yoklama kaçağı’ ve bakaya kalanlar bedelliden faydalanamayacak. Kanun yürürlüğe girmeden ‘yoklama kaçağı’ ya da bakaya olanlar bir seferliğine bedelliden faydalanabilecekler.
  • 20 yaş üstündekiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli başvurusunun ‘planlanandan yüksek olması’ durumunda kura çekimi yapılacak.
  • Askere alınanlar 1 ay temel eğitime müteakip 5 ay görev yapacak. Bunun sonunda ‘Kalmak ister misiniz?’ diye sorulacak. Kalınması durumunda askerlik 6 ay daha devam edecek, 2 bin lira aylık ödeme yapılacak.
  • Lisans ve lisansüstü eğitim yapanlar yedek subay olabilecek. Bu durumda 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. İsterlerse subaylığa geçebilecekler.
  • Meslek yüksekokulu mezunları ise yedek astsubay olabilecek. Elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık gibi alanlarda mesleklerine devam edecekler.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sümela Manastırı 4 yıl sonra 'kısmi' olarak ziyarete açılıyor
Sonraki Haber
İzmir’de iş cinayeti: Çatıdan düşerek hayatını kaybetti