Ana SayfaGüncelYSK kararı: İstanbul’da seçimler yenilenecek, tarih 23 Haziran

YSK kararı: İstanbul’da seçimler yenilenecek, tarih 23 Haziran

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP ve MHP’nin yaptığı itirazları değerlendiren YSK, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi yönünde karar verdi. Karara göre İstanbul Belediye Başkanlığı için seçimler 23 Haziran’da. Karardan AKP ve MHP memnun; CHP, İYİ Parti ve HDP ise tepkili.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP ve MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerinin iptali talebiyle yaptığı olağanüstü itiraz hakkında nihai kararını verdi.

İlçe kurullarından gelen raporları inceleyen kurul üyeleri, İBB seçimlerinin yenilenmesi kararı aldı.

Kararı duyuran AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, iptal edilen seçimlerin 23 Haziran 2019’da yeniden yapılacağını açıkladı.

“Mazbata iptal kararı da alındı, seçimin 23 Haziran’da yapılması kararı alındı. Tekrar sandık kurulları oluşacak ve oy pusulaları tekrar basılacak. 7 Temmuz’a tekabül eden tarih öne alınarak 23 Haziran’a çekildi.”

31 Mart’ta yapılan seçimlerdeki seçmen listelerinin değişmeyeceğini belirten Özel, “Seçmen kütükleri yenilenmiyor, aynı seçmen listeleriyle seçime gidiyoruz. Yerleşim yeri cezaevi olanlar çıkarılacaktır, seçmen kütüklerinden bunlar çıkarılacak” diye de ekledi.

CNN Türk’ün haberine göre ise YSK, Maltepe ve Büyükçekmece’de seçimlerin iptal edilmesine yönelik itirazı reddetti.

YSK’den 3 saat sonra açıklama

YSK ise AKP’li Özel’in açıklamalarının 3 saat sonrasında yazılı bir açıklama yaparak kararlarını duyurdu.

4 maddelik yazılı açıklamada, seçimin iptaline ve yenilenmesine karar verildiği, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edildiği, seçimin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı ve “kanuna aykırı görevlendirme yapan” görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

YSK Başkanı Sadi Güven imzalı açıklamada, kararın oy çokluğuyla alındığı bilgisi de yer aldı.

Saat 23.15 sularında YSK binasından ayrılan YSK Başkanı Sadi Güven ise “Fazla bir şey söylemeyeceğim yargı süreci sona erdi. 11 tam üye sayısıyla toplanan YSK kararlarını verdi. Kararları yazılı olarak sizlere de ilettik” dedi.

İstanbul’un dört bir yanında tepki

Kararın ardından İstanbul’un dört bir yanında tepki var.

Maltepe’den Beşiktaş’a, Kadıköy’den Şişli’ye kentin birçok noktasında ses çıkarma ve ışık kapatma eylemleri yapılıyor.

Öte yandan sosyal medyayaki kimi videolarda yurttaşların bazı merkezlerde sokağa çıktığı görülüyor.

CHP ‘olağanüstü’ toplandı, İmamoğlu’ndan açıklama

Kararın ardından CHP ise ‘olağanüstü’ toplandı.

Partinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, yarın sabah da milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu partinin tüm yetkili organlarını toplantıya çağırdı. Toplantıya iptal edilen seçim sonuçlarına göre İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun da davet edildiği bildirildi.

İmamoğlu ayrıca YSK’nin kararına ilişkin Beylikdüzü’nde bir konuşma yaparak, “İptal gerekçesi seçim kurullarıysa o zaman Anayasa da şaibelidir, cumhurbaşkanlığı da” sözleriyle karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay ise “Bu hiç beklemediğimiz bir karardı. YSK bu kararı Erdoğan ve Bahçeli’nin talimatıyla aldı” diye konuştu.

AKP’de MYK toplandı

Kararın ardından AKP’de de MYK toplandı. Toplantının saat 21.00’de başladığı bildirildi.

AKP’nin 31 Mart’ta İstanbul Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Binali Yıldırım, “İstanbul için hayırlı uğurlu olsun. Baştan beri Türkiye bir hukuk devleti diyoruz, seçimin patronu olan YSK kararını vermiştir. Şahsım da rakibim de YSK’nın kararının bağlayıcı olduğunu ve herkes için geçerli olacağını ifade etmiştir” diye konuştu.

“Biz başından beri İstanbul’a hizmet için bu yola girdik, inşallah bu kararımız yenilenecek seçimlerde de olacak. Gerginlikten ayrıştırmadan yana değiliz. 15 milyon İstanbulluyu kucaklayacağız, birleştireceğiz.”

AKP MYK’nin ardından MHP Başkanlık Divanı da YSK’nin verdiği İstanbul’da seçimler yenilensin kararının ardından toplandı.

Toplantı sonrası MHP Medya, Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı yazılı bir açıklama yaparak, “Kararın ter türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir” dedi.

HDP: Hukuki değerler yok sayılmıştır

HDP ise YSK’nin İstanbul kararına tepki göstererek, “YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır” açıklaması yaptı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, MYK’nin yarın olağanüstü toplanarak İstanbul kararını değerlendireceği bildirildi.

İYİ Parti: Karar talimatla verildi

İYİ Parti’de de Genel Başkan Meral Akşener, gelişmeleri değerlendirmek üzere Başkanlık Divanı’nı topladı.

YSK’nin kararına İYİ Parti’den ilk tepki ise partinin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen’den geldi.

Seymen, BBC Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, seçim iptali kararının “talimatla” verildiğini belirterek, “Artık tuz koktu diyebiliriz. İnsanların demokratik yöntemlerle iktidara gelme ümitleri, halkın iradesinin sandığa ve yönetime yansıması ilkesi yerle bir edildi. YSK’daki 7 hakim Türk demokrasisinde kara bir sayfa açtılar” dedi ve ekledi:

“Bu (iptal gerekçesi) tam kanunsuzluktur. Biz aynı itirazı Bursa Mustafakemalpaşa’da yapmıştık ve o zaman YSK bunu reddettmişti. Eğer sandık kurulu başkanları nedeniyle seçim iptal ediliyorsa birçok yerde, hatta tüm Türkiye’de seçimin iptal edilmesi gerekir.”

Kati Piri: Erdoğan halkın iradesine karşı geliyor

YSK’nin kararını eleştiren bir diğer isim Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri oldu.

Piri, “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı geliyor. AKP, YSK üzerinde İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için baskı kurdu. Bu, Türkiye’de iktidarın demokratik geçişinin seçimler yoluyla olmasına duyulan güveni sona erdiriyor” dedi.

TÜSİAD: Seçim ortamına geri dönmek kaygı verici

Diğer yandan kararın ‘kaygı verici’ olduğunu belirten TÜSİAD, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“31 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmadan evvel vurgulamış olduğumuz gibi, kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir.”

AKP ve MHP’nin itirazı

YSK, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili bazı ara kararlar vermişti.

AKP’nin KHK ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddeden YSK, 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar vermişti.

YSK ayrıca, memur statüsünde olmayan sandık kurulu üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istemişti.

Yine YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan, MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları araştırmasını talep etmişti.




Önceki Haber
Şırnak'ta çatışma: Bir asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Ahmet Şık: Öcalan’ın açıklaması ile YSK kararı arasında bağ kurmak AKP'nin ekmeğine yağ sürmektir