Ana SayfaGüncelYSK’nin İstanbul kararı bekleniyor, Yıldırım’dan ‘mazbata’ açıklaması

YSK’nin İstanbul kararı bekleniyor, Yıldırım’dan ‘mazbata’ açıklaması

HABER MERKEZİ – AKP ile MHP’nin İstanbul’daki seçim sonuçlarına itirazları sonrası gözler YSK kararında. Bu karar beklenirken bir açıklama yapan Cumhur İttifakı’nın AKP’li adayı Yıldırım, “YSK partimizin ve MHP’nin şikayetlerini inceledi. Zannediyorum yarından itibaren bir karara varacak” dedi. Ayrıca Yıldırım, iktidara yakın medyada çıkan “mazbata ikinciye verilebilir” iddiasına ilişkin de konuştu.

CHP adayı Ekrem İmamoğlu karşısında seçimi kaybeden Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı AKP’li Binali Yıldırım, itirazlar üzerine YSK’nin İstanbul kararı beklenirken açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da gazetecilere konuşan Yıldırım, “seçimler sonrası gelişen olayların hukuki bir sürece girdiğini” ifade etti ve YSK’nin yarın yarından itibaren bir karara varacağını zannettiğini söyledi.

Yıldırım, Star gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’nin “Mazbatanın ikinci adaya verilme ihtimali var” iddiasına ilişkin de “Bu tamamen yanlıştır. Böyle bir talebi ne partimiz yaptı ne de biz yaptık” dedi.

Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

“Yüksek Seçim Kurulu İstanbul seçim sonuçlarına göre partimizin ve MHP’nin şikayetlerini inceledi. Zannediyorum yarından itibaren bir karara varacak.
“Başından beri söylediğimiz bir şey var, tek karar merci YSK’dır. Herkesin bu karara rıza göstermesi gerekir. Biz bunun sonucunu bekliyoruz. Bu seçim sonrası olaylar, yanlışlıklar, olaylarla ilgili her şeyi söyledik, bize düşen beklemektir.
“Zaman zaman çeşitli yorumlar yapılıyor ‘iptal edilebilir, reddedilebilir veya İmamoğlu’ndan alınıp bir başkasına verilebilir’ diye. Öyle bir şey yok. Sonuçların alınıp bir başkasına verilmesi gibi sonucu yok. Tamamen yanlıştır. Öyle bir talebi ne partimiz ne de biz yaptık.
“Milletin iradesi sandıkta tecelli etmiştir. Vatandaşların verdiği oyların hak edilen yere gidip gitmediğinin mücadelesini verdik, üzerimize düşeni yaptık. Karar YSK’nındır.”

AKP ve MHP’nin itirazı

Yüksek Seçim Kurulu’nun  CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul seçimlerine dönük AKP ile MHP’nin yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili son kararını bu hafta başında vermesi bekleniyor.

YSK, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili bazı ara kararlar vermişti.

AKP’nin KHK ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddeden YSK, 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar vermişti.

YSK ayrıca, memur statüsünde olmayan sandık kurulu üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istemişti.

Yine YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan, MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları araştırmasını talep etmişti.

YSK iki karar verebilir

YSK, İstanbul başvurularına ilişkin iki karar verebilir. AKP ve MHP’nin itirazı kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Kurul’un itirazların kabulüne karar vermesi halinde bu İstanbul’da seçimlerin yenileneceği anlamına gelir. Ve YSK aksine bir karar almazsa, İstanbul’da seçmenin 2 Haziran’da yeniden sandık başına gideceği anlamına gelecek.

Ret kararı verilmesi halinde ise İstanbul İl Seçim Kurulu’nca tanzim edilen İl Birleştirme Tutanağı sonucu kesin seçim sonucu olacak.




Önceki Haber
İrlanda özgürlük mücadelesinden Nora Connolly O’Brien: "Yenilirsek, yeniden ayaklanacağız"
Sonraki Haber
Diyarbakır'da bir kadın cenazesi bulundu