Ana SayfaGüncel21 kişi hayatını kaybetmişti: Yeşilyurt Apartmanı davası ertelendi

21 kişi hayatını kaybetmişti: Yeşilyurt Apartmanı davası ertelendi

HABER MERKEZİ – İstanbul Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin açılan dava Eylül ayına ertelendi.

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta bulunan zemin artı yedi katlı Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin biri tutuklu üç sanığın “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Kartal’daki İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Uğur Mısırlıoğlu ile tutuksuz sanık Arzu Keleş Baran ve taraf avukatları katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan diğer sanık Suzan Çayır ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya, binanın enkazından iki gün sonra yaralı kurtulan Mert Aydın da tekerlekli sandalyeyle katıldı. Ancak Aydın ağrılarından dolayı mahkeme salonundan ayrılmak zorunda kaldı.

Sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmalara geçildi.


Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı’yla ilgili iddianame hazırlandı


“İmza bana ait değil”

Tutuksuz sanık Arzu Keleş Baran, savunmasında, diğer sanık Suzan Çayır’ın sahibi olduğu Sanem Mimarlık’ta yapı ressamı stajyeri olarak çalışmaya başladığını belirterek, “Bu bina 1992’de yapılmış ama benim bilgim dahilinde değil. İşe başladığım zaman sanık Suzan Çayır bana ‘Sürveyan olarak bana imza atabileceğimi, bunun karşılığında bana ücret verebileceğini’ söyledi. Ancak sorumluluklarım veya yapmam gerekenlerle ilgili bana bilgi vermedi” diye konuştu.

Ofis personeli olarak Çayır’ın söylediklerini yerine getirdiğini ifade eden Baran, “Suça konu Yeşilyurt isimli binaya ait projedeki yapı ruhsatındaki sürveyan olarak ismimin yazılı bulunduğu yerdeki imza bana ait değildir. O tarihte ofis çalışanlarından formları kim dolduruyorsa o imza atmış olabilir. İmza bana ait değil ama ait olsa bile o dönemde 17 yaşındaydım. Bu sebeple tüm sorumluluğun üzerime yıkılmasını kabul etmiyorum” dedi.

Tutuklu sanık Uğur Mısırlıoğlu da “Bana verilen her türlü talimat ve görevi mesleğe yeni başladığım için elimden geldiğince gerçekleştirdim. Özetle ofisin tüm yetkilisi ve sahibi Suzan Çayır’dı” dedi.

Binanın yapımı boyunca gerekli denetim ve yükümlülükleri yerine getirdiklerini savunan Mısırlıoğlu, olayda bir kusurunun ve kabahatinin olmadığını, bu nedenle hakkında tahliye kararı verilmesini talep etti.

Duruşma, müşteki ve mağdurların beyanlarının alınmasıyla devam etti.

Duruşma Eylül’e ertelendi

Mahkeme heyeti, Suzan Çayır hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verdi.

Uğur Mısırlıoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı Eylül ayına erteledi.

Ne olmuştu?

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta bulunan zemin artı yedi katlı Yeşilyurt Apartmanı 6 Şubat’ta çökmüştü.

Apartmanı’nın çökmesi sonucu 21 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi de yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı’nın bina inşaatında kullanılan beton kalitesinin projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, kullanılan betonun TS standartlarında belirtilen kriterlere uygun olmadığı belirtilmişti.

İddianamede, binada kullanılan malzemelerin standartlara uygun olmadığı, beton kalitesinin düşük olduğu, deniz kumu kullanılması nedeniyle demirlerin korozyona uğradığı, kötü malzeme kullanımı ve inşaatın projesine aykırı olarak tamamlanması ile de taşıyıcı sisteme fazlasıyla yük bindiği ve tüm bu olumsuzlukların bir araya gelmesiyle binanın çöktüğü kaydedilmişti.

Binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ile yapı ruhsatının “mesuliyet alan” bölümünde sürveyan olarak görev yapan Arzu Keleş Baran’ın “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçunu işlediği savunulan iddianamede, sanıkların ikişer yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada hazırlanan asıl bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girmişti.


Yeşilyurt Apartmanı: Bilirkişi raporu açıklandı, ‘asli kusurlu’ denilen tek tutuklu tahliye edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Polisiz" deyip alıkoydular, "Pis Kürt" diyerek işkence yaptılar
Sonraki Haber
Çavuşoğlu: ABD'den hangi açıklama gelirse gelsin biz S-400'ü aldık