Ana SayfaDünyaABD’den yeni S-400 uyarısı

ABD’den yeni S-400 uyarısı

HABER MERKEZİ – ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan  S-400’leri almasının F-35’leri kaybetmesi anlamına geleceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin hava savunma sistemi S-400 alımıyla ilgili açıklama yaptı.

Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Hutchison, “Her şey Rusya’nın Türkiye’ye S-400’leri teslim edeceğine işaret ediyor ve bu durumun sonuçları olacaktır” dedi.

Hutchison, Türkiye ve Rusya arasında S-400 anlaşmasının tamamlanması durumunda Türkiye’nin F-35’leri kullanma ve geliştirmesinin durdurulacağını ifade etti.

S-400’lerin F-35’ler için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Hutchison, “F-35 sistemi ile bağlantı kesilecektir. Rus sistemini ittifaka alarak, F-35’lerin olumsuz etkilenmesine izin veremeyiz” diye konuştu.

Hutchison, şu ana kadar Türkiye’den alımı durduracağı yönünde bir işaret almadığını belirterek, “Sonuçları olacak. Bu konuda bir seçim söz konusu olacağını düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Halihazırda F-35 programına 1 milyar dolardan fazla maddi katkı sağlayan Türkiye, F-35’lerin gövde, iniş takımları ve kokpit göstergelerinin parçalarını üretiyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise konuya dair son açıklaması “Türkiye, kendi güvenlik gereksinimlerini karşılama konusunu hiçbir ülkeyle müzakere etmek, bu konuda izin almak, hele hele baskılara boyun eğmek durumunda değildir. S-400 meselesi, doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili bir konudur ve bundan geri adım atmayacağız” şeklindeydi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Erdoğan arasında bu hafta Japonya’da düzenlenecek olan G-20 Zirvesi’nde konuya ilişkin görüşme yapılması bekleniyor.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” demişti.

Erdoğan ayrıca S-400’lerin Temmuz ayı ortasında teslim edileceğini açıklamıştı.


Karınca, DW
Previous post
BM: Her gün 137 kadın aile fertleri tarafından öldürülüyor
Next post
Trakya ile İstanbul'da sağanak bekleniyor