Ana SayfaÇeviriAngelina Jolie yazdı: Mültecilere ne borçluyuz?

Angelina Jolie yazdı: Mültecilere ne borçluyuz?

HABER MERKEZİ – Ünlü oyuncu ve Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, kaleme aldığı yazısında, mülteci sayısının 70 milyonu aştığını ve bu durumun oluşmasında BM üyesi devletlerin sorumluluklarını yerine getirmemesinin etkili olduğunu belirtti. Jolie, “mülteci” ve “göçmen” kelimelerinin siyasiler tarafından kasıtlı olarak birbirinin yerine kullanıldığına da dikkat çekti.


Çeviri-Derleme: Ümit Tanışır


Dünyaca ünlü bir oyuncu ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Elçisi olan Angelina Jolie, Time dergisinde 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için bir yazı kaleme aldı.

Jolie yazısında, 18 yıl önce BM ile çalışmaya başladığında dünya genelinde yaklaşık 40 milyon zorla yerinden edilmiş insan olduğunu, bugünse bu rakamın 70 milyonu aştığını ve süratle yükseldiğini belirtiyor.

BM İyi Niyet Elçisi, durumun düzelmek yerine daha da kötüye gitmesinin sebebini BM’ye üye devletlerin sorumluluklarını tam olarak yerine getirmemelerine bağlıyor.

Yazısında, “mülteci” kelimesinin günümüzde olumsuz çağrışımlarla yüklü bir kelimeye dönüştüğünü belirten Jolie, bu durumun oluşmasında siyasi liderlerin mülteciler hakkında kullandıkları düşmanca dilin de etkisi olduğunu ifade ediyor.

“Mülteci” ve “göçmen” kelimelerinin siyasiler tarafından kasıtlı olarak birbirinin yerine kullanıldığını belirten Jolie, mültecilerin savaş ve şiddet nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan insanlarken, göçmenlerin yaşamlarını iyileştirmek için başka ülkelere göç etmeyi seçmiş insanlar olduğunu ekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) mülteci politikalarına da değinen oyuncu, Lübnan ve Uganda gibi ABD’den çok daha az kaynağa sahip olan ülkelerin, mülteciler için çok daha fazlasını yaptığını belirtiyor.

Mültecilerin yarısından fazlası çocuk

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle Çarşamba günü açıkladığı rapora göre, dünya genelinde 70 milyon insan yerinden edilmiş durumda.

Dünya genelindeki mültecilerin yarısından fazlası çocuk ve her beş kişiden dördü kaçmış oldukları çatışmaların ve krizlerin yaşandığı yerlere sınırı olan ülkelerde yaşıyor.

Rapora göre, nüfusuna oranla en çok mülteci kabul eden ülke ise Lübnan. Bu kategoride Lübnan’ı Ürdün ve Türkiye izliyor.

Türkiye aynı zamanda 83 bin 800 başvuruyla dünya çapında en çok yeni sığınma başvurusu yapılan 5’inci ülke.

2017 yılının sonunda ise çeşitli nedenlerle yerlerinden edilen insanların sayısı 68,5 milyon olarak açıklanmıştı.

UNHCR’a göre 2018 yılında bu rakamın artmasının nedenleri, Etiyopya’daki etnik çatışma ve Venezuela’daki ekonomik çöküş. 2016 yılı başından beri Venezuela’dan 3,3 milyon kişinin kaçtığı düşünülüyor.

Kuruluşun verilerine göre, 20 yıl içinde dünya genelinde zorla yerinden edilen insanların sayısı iki katına çıkmış durumda.


Karınca, Time, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da kadınlar erkek şiddetine karşı sokaktaydı
Sonraki Haber
İstanbul'da fabrika yangını: Dört işçi hayatını kaybetti