Ana SayfaDünyaAvrupa’da aşırı sıcaklar: En az dört kişi yaşamını yitirdi

Avrupa’da aşırı sıcaklar: En az dört kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası sebebiyle İspanya, İngiltere ve İtalya’da en az dört kişi hayatını kaybetti. Bilim insanları sıcak hava dalgalarının doğal olarak oluştuğunu ve iklim krizi sebebiyle daha sık yaşanacağını belirtiyor.

Avrupa sıcak hava dalgasının etkisi altında.

Termometrelerin 45.9 dereceyi gösterdiği Fransa’da, tarihinin en sıcak günü yaşandı.

Rekor sıcaklığın ülkenin güneyinde bulunan Gallargues-le-Montueux şehrinde kaydedildiği ve 2003’te görülen en yüksek sıcaklık olan 44.1 dereceyi geçtiği açıklandı.

Fransa Sağlık Bakanlığı, toplumun her kesiminin risk altında olduğunu belirterek uyarıda bulundu.

Ülkenin güneyinde ise en yüksek ikinci seviye olan turuncu alarm durumuna geçildi.

Yetkililer ayrıca aşırı sıcakların devam etmesi halinde su kullanımı konusunda kısıtlamaya gidilebileceğini duyurdu.

İspanya’da iki kişi öldü, orman yangınları başladı

Avrupa’nın güneyindeki İspanya’da aşırı sıcaklar sebebiyle 17 yaşında bir çocuk ve 80 yaşında bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülkede 42 dereceye çıkan aşırı sıcaklar, Katalonya’da ise son 20 yılın en büyük yangınlarına yol açtı.

Guaridan’ın haberine göre yetkililer, 20 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

İspanya’da 8 bölgede kırmızı alarm verilirken, gece sıcaklıklarının bile 25 dereceyi bulmasından dolayı özellikle kalp rahatsızlığı olan insanların önlem alması gerektiği yönünde uyarılar yapıldı.

İtalya ve İngiltere can kayıpları var

Akdeniz kıyısındaki İtalya’da da 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklar sebebiyle Sağlık Bakanlığı, 16 şehirde acilen tedbir alınması gerektiğini açıkladı.

Milano’da ise 72 yaşında evsiz bir insanın hayatını kaybettiği öğrenildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da termometreler 32 dereceyi gösterirken, Manchester şehrinde ise aşırı sıcaklar sebebiyle Irwell Nehri’ne giren 12 yaşında bir kız çocuğu boğularak hayatını kaybetti.

Gece sıcaklıkları tehlikeli boyutta

euronews’in haberine göre Birleşmiş Milletler çatısı altında acil toplantı yapan Dünya Meteoroloji Kurumu, özellikle gece yüksek seyreden hava sıcaklıklarının tehlikeli boyutlara vardığını söyledi.

Kurumun sözcüsü Claire Nullis, “Gündüzleri rekor seviyede sıcaklıklar görülüyor. Ancak geceleri de en düşük sıcaklık ortalama 25 derece. Bu çok daha tehlikeli bir durum” dedi ve ekledi:

“Çünkü biz insanların vücudu geceleri dinlenirken onarılır ve kendine gelir. Tıpkı hayvanlar ve bitkiler gibi… Eğer sıcaklıklar geceleri 25 derecenin altına düşmüyorsa, bu hiç de iyi bir haber değil.”

Bilim insanları uyarıyor

Bilim insanları aşırı sıcakların 19. yüzyılda hızlanan endüstri ve sanayileşme süreci sonrası meydana gelen iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu olduğunu söylüyor.

Araştırmalar dünyada ölçülen ortalama sıcaklıkların son yüzyılda 1 derece arttığını gösterirken, uzmanlar sıcak hava dalgalarının doğal olarak oluştuğunu ve iklim krizi sebebiyle daha sık yaşanacağını kaydediyor.