Ana SayfaGüncelAYM kararı esas alındı, öğretmen Ayşe Çelik beraat etti

AYM kararı esas alındı, öğretmen Ayşe Çelik beraat etti

HABER MERKEZİ – “Çocuklar ölmesin” dediği için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılıp bebeği ile birlikte tutuklanan bir süre sonra AYM’nin “ihlal kararı”yla tahliye edilen Ayşe Çelik, yeniden yargılandığı dava beraat etti.

Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında verilen hapis cezası nedeniyle tutuklanan ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesi üzerine tahliye edilen öğretmen Ayşe Çelik”in  yeniden yargılandı.

Çelik’in duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre Çelik savunmasında, “Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, insanlar ağlamasın” dedi.

AYM kararını esas alan savcı, Çelik’in beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti de Çelik’in beraatine karar verdi.

Akademisyen yargılamalarında AYM kararı ‘ayıp’lanmıştı

Barış bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyenlerden Noemi Levy’nin 13 Haziran’da yapılan duruşmasında avukatın örnek olarak sunduğu AYM’nin ‘Ayşe Öğretmen’ kararı için mahkeme, “O beraat o mahkemenin ayıbı” demişti.

Barış bildirisi ve ifade özgürlüğünü tecavüz ile ‘eşitleyen’ ifadelerde bulunan mahkeme, akademisyen Levy’ye ise 2 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.


AYM kararını ‘ayıplayan’ mahkeme, barış bildirisini tecavüzle ‘eşitledi’


Ne olmuştu?

Öğretmen Ayşe Çelik, 9 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka…” demişti.

Yaptığı bu açıklamalar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan Çelik’e 1 yıl 3 aylık hapis cezası verilmişti.

Çelik’in hakkında verilen hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

O dönemde henüz 2 aylık bir bebeği olan Ayşe Çelik’e verilen ceza yapılan başvuru üzerine 20 Nisan 2018’e ertelenmişti.

6 aylık infaz erteleme süresi dolan Ayşe Çelik’in 10 günlük infaz erteleme talebi de mahkeme tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Çelik altı aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girmiş, 4 Mayıs 2018’de ise ‘denetimli serbestlikle’ tahliye edilmişti.

4 Mayıs’ta tahliye edilen Ayşe Çelik’in infazının 6 ay daha ertelendiği, 31 Ekim 2018’e kadar ara verileceği ve bu tarihten sonra kalan cezasını yatacağı belirtilmişti.

Bu kararın ardından Çelik, infazının ertelenmesi için bir kez daha başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendiren başsavcılık da infaz erteleme talebini kabul etmişti. Cezanın 17 Nisan 2019 tarihine kadar ertelendiği bildirilmişti.

Aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı üç kez ertelenen öğretmen Ayşe Çelik, 17 Nisan’da cezasının infazı için cezaevine girmişti.

9 Mayıs’ta ise Çelik’in bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, “ihlal kararı” vermişti. Bunun üzerine Çelik tahliye edilmişti.

Previous post
Şule Çet'in avukatları: Sanıklar ofiste kalarak delil karattı
Next post
İş kazası geçirdi, hastaneye sevk edildiği gün 'işten çıkarıldı'