Ana SayfaToplumsal CinsiyetAYM polis şiddetiyle hamileliği sonlanan kadını haklı buldu: Yeniden soruşturma yapılacak

AYM polis şiddetiyle hamileliği sonlanan kadını haklı buldu: Yeniden soruşturma yapılacak

HABER MERKEZİ – AYM, İstanbul Dolmabahçe’de katıldığı bir eylemde polis şiddeti nedeniyle hamileliği sonlanan kadının başvurusu üzerine tazminat ödenmesine ve yeniden soruşturma yapılacak.

İstanbul Dolmabahçe’de, 4 Aralık 2010’daki Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) toplantısını protesto etmek için düzenlenen eyleme katılan bir kadın, diğer eylemcilerle birlikte polis şiddetine maruz kaldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyesi olan, o dönem 19 yaşındaki kadın, hamile olduğunu söylemesine rağmen copla darp edildiğini, daha sonra da birkaç polis tarafından tekmelediğini ifade etti.

Şiddet nedeniyle hamileliği sonlanan kadının şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 18 Haziran 2014’te kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği kadının itirazını reddedince dosya 20 Temmuz 2015’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

‘Kötü muamele yasağı ihlal edildi’

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre başvuruyu karara bağlayan AYM, polis şiddetinin ardından hamileliği sonlanan kadını haklı buldu.

Mahkeme, kötü muamele yasağının ve gösteri yürüyüşü hakkının şikayetin etkin soruşturma yapılmaksızın reddedilmesi üzerine ihlal edildiğine hükmetti.

AYM’nin kararında şöyle denildi:

“Cumhuriyet Başsavcılığınca başvurucunun şikâyetine konu edilen olayın gerçekleşme koşullarının ortaya çıkarılması için tanık ifadelerine başvurulmaması, bilirkişi incelemesi yaptırılan kamera kayıtlarına ilişkin bir tespit ya da değerlendirmeye karar gerekçesinde yer verilmemesi ve daha da önemlisi maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için kilit role sahip olan sağlık raporları arasındaki çelişkinin giderilmemiş olması hususları bir bütün olarak gözetildiğinde soruşturmanın tam ve etkin şekilde yürütülmesi noktasında gereken özenin gösterildiği söylenemeyecektir.”

Bu karara göre dosya, olayın yeniden soruşturulması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.

Ayrıca kadına, 17 bin 500 lira manevi tazminat ödenecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gergerlioğlu: AKP, uçurumdan MHP ile yuvarlanacak – Özlem Ergun
Sonraki Haber
Gazetecilerin davasında mahkeme emniyetten bilgi istedi