Ana SayfaGüncelAYM’den ihsas-ı rey iddialarına ilişkin yanıt

AYM’den ihsas-ı rey iddialarına ilişkin yanıt

HABER MERKEZİ – AYM, tarafsızlık ilkesinin ihlal edilmesine ilişkin bir hukuki terim olan ihsas-ı rey iddialarını gazeteci ve akademisyenler hakkında verdiği hak ihlali kararlarını örnek göstererek ‘gerçek dışı’ olarak tanımladı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihraç edilen hukukçu Levent Mazılıgüney, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) internet sitesi bilgi sayfasında “ihsas-ı rey” olarak değerlendirilen uygulamaların yer aldığını öne sürdü.

Mazılıgüney, Anayasa Mahkemesi eski üyesi Alparslan Altan ile ilgili bireysel hak ihlali başvurusuna bakmak üzere girdiği AYM kararlar bilgi bankasındaki Altan’ın sayfasında, parantez içinde “Paralel Devlet Yapılanması (PYD) ile ilgili müdahaleler bağlamında yapılacak başvurularda kullanılacaktır” ifadelerini gördüğünü belirtti.

Bu iddiaların sonrası AYM’nin internet sitesine Türkiye’den erişim bir süreliğine durdu. Siteye girmek isteyenler “Sunucu erişimde sorun yaşanmaktadır” uyarısı ile karşılaştı.

AYM: Gerçek dışı

AYM ise iddialara ilişkin bugün Twitter üzerinden yanıt verdi ve “İhsas-ı reyde bulunulduğu yolundaki iddia tamamen gerçek dışıdır” dedi.

“Sosyal medyada bir başvuruya dair karar bilgi formundaki, ‘PDY ile ilgili müdahaleler bağlamında yapılacak başvurularda kullanılacaktır’ ifadesinden hareketle benzer başvurulara ilişkin ihsas-ı reyde bulunulduğuna ve başvuruların reddedileceğine dair paylaşımlar görülmüştür.
“Söz konusu ifade PDY bağlantısı iddiasıyla hakkında işlem yapılanların bireysel başvurularının incelenmesini kolaylaştırmak üzere tasnif edilmesi ve bu konu ile ilgili verilen kararlara kolay ulaşılması amacıyla bilgi formuna eklenmiştir.
“Nitekim hakkında PDY bağlantısı iddiasıyla işlem yapılan başvuruculara ilişkin örnek olarak listelenmiş ihlal kararlarıyla ilgili bilgi formunda da aynı ifadeye yer verilmiştir.”

AYM bu paylaşımının üzerine, aynı kurum içi bilgi notunun kullanıldığı ancak ‘açıkça dayanaktan yoksunluk’ değil, hak ihlali kararı verilen örnekleri sıraladı.

Örnekler arasında gazeteci Kadri Gürsel ve akademisyen Mehmet Altan hakkında verilen hak ihlali kararlarına da yer verildi.

AYM’nin paylaştığı örnek kararlarda, tıpkı ‘açıkça dayanaktan yoksunluk’ kararı verilen örneklerde olduğu gibi hak ihlali kararı verilen örneklerde de “PDY ile ilgili müdahaleler bağlamında yapılacak başvurularda kullanılacaktır” notunun yer aldığı görülüyor.

İhsas-ı rey nedir?

Adalet Bakanlığı’nın hukuk sözlüğüne göre “ihsas-ı rey”in iki anlamı var:

  1. Tarafını belli etmek
  2. Hakimin devam etmekte olan davaya ilişkin görüşünü (kararını) belli ederek davanın seyrini etkilemesi

Bir yargıcın bir dava ile ilgili görüşünü beyan etmesi anlamına gelen ihsas-ı rey, Türkiye hukuk sistemine göre yasak.


Karınca, BBC, euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Ali Ergin Demirhan serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Avrupa'da aşırı sıcaklar: En az dört kişi yaşamını yitirdi