Ana SayfaGüncelBanu Güven: Erdoğan kaybedenin Yıldırım olduğu algısını güçlendirmek istiyor

Banu Güven: Erdoğan kaybedenin Yıldırım olduğu algısını güçlendirmek istiyor

HABER MERKEZİ – İmamoğlu’yla Yıldırım’ın çıkacağı ‘ortak yayın’ konusuna ilişkin bir yazı kaleme alan gazeteci Banu Güven, “Erdoğan, TV tartışması için Yıldırım’a neden yeşil ışık yaktı?” sorusunu soruyor ve bunu şöyle yanıtlıyor: “İmamoğlu tekrar seçildiğinde yenilenin kendisi değil, Yıldırım olduğu algısını güçlendirecek, geleceğe yönelik bir müdahale.”

Yenilenecek İstanbul seçimine iki hafta kala iki adayın katılacağı ortak yayın gündemde. Bu yayınla ilgili kararın bugün netleşmesi bekleniyor.

Peki, neden diğer seçimlerde değil de 23 Haziran’da böylesi bir ‘ortak yayın’ gündeme geldi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TV tartışması için Yıldırım’a neden yeşil ışık yaktı? Böylesi bir yayının eksi ve artıları neler?

Gazeteci Banu Güven DW Türkçe için kaleme aldığı “Eşitmişiz gibi çek kanka…” başlıklı yazısında konuya eğiliyor.

Böylesi bir ‘ortak yayının’ 1994’teki yerel seçimler sırasında Erdoğan için de önemli olduğunu hatırlatan Güven, “Erdoğan’ın belediye başkanlığına giden yolda kendisini diğer adaylar karşısında gösterebilmesi için bir fırsattı, o da bu fırsatı kullandı” diyor.

Türkiye’deki gibi antidemokratik bir ortamda, tamamen iktidar ve ona bağlı iş çevreleri tarafından hükmedilen bir medya düzeninde, muhalefetin alt edilmeye çalışılan adayının eşit koşullarda kendini ifade edebilmesinin önemine dikkat çeken Güven, bazı soru işaretlerinin de altını çiziyor.

Neden şimdi?

Partisinin tek başına iktidar olduğu zamandan beri Erdoğan’ı TV’lerde herhangi bir tartışma programında bir daha göremediğimizi belirten Güven, Erdoğan’ın İstanbul adayı Yıldırım’ın İmamoğlu ile tartışmasına yeşil ışığı neden ve nasıl yaktığına değiniyor.

“Erdoğan siyasi hayatımızdan silip attığı tartışma kültürünü neden şimdi hatırladı?” diye soran Güven, bu kararın ardında yatan iki neden olduğunu belirten İmamoğlu’nun kampanyasını yürüten iletişimci Necati Özkan’ın görüşlerini aktarıyor.

Buna göre birinci neden AKP’nin, yani Erdoğan’ın 31 Mart sonrasındaki strateji değişikliği. Özkan, 31 Mart’ta sahaya inmeyen / indirilmeyen, miting yapmayan, neredeyse gönülsüz görünen Yıldırım’ın şimdi icraatçı aday olarak ön plana itildiğini öne sürüyor. Diğer neden olarak da şimdiye dek her şeyin adaletsiz ‘oynandığını’ ama şimdi sanki adil bir yarış varmış izlenimi yaratmak olduğunu vurguluyor.

Güven ise bunu “Yıldırım için ‘Eşit koşullardaymışız gibi çek kanka’ diyebileceği bir ortam yaratılmak isteniyor” sözleriyle izah ediyor. Ancak Güven, Özkan’ın sıraladığı nedenlere bir üçüncüsünü de ekliyor:

“Erdoğan da kamuoyu yoklaması yaptırıyor ve işlerin iyi gitmediğini görüyor. O yüzden kendisini geri plana çekme kararı aldı. Bu TV tartışması da, İmamoğlu tekrar seçildiğinde yenilenin kendisi değil, Yıldırım olduğu algısını güçlendirecek, geleceğe yönelik bir müdahale. Erdoğan’ın 31 Mart öncesinde her köşede karşınıza çıkan dev afişlerinin ortadan kalkması da bu yüzden.
“Cumhurbaşkanı kendi kurduğu oyunun kendisi için acı olabilecek sonucundan kaçmaya çalışıyor, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanıp da, yerel seçimlerde bir belediye başkanına yenilmiş görünmek, yani dereyi geçerken boğulmak istemiyor. Ancak artık çok geç. Türkiye’de de, dünyada da herkes konunun ne olduğunu ve bu seçimin gerçekte kimle kim arasında geçtiğini gayet iyi biliyor.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zararlı kültür lümpenizm – Xane Anuş
Sonraki Haber
İş cinayetleri: Mayıs'ta en az 163 işçi yaşamını yitirdi, dokuzu çocuk