Ana SayfaGüncel“Bir yandan ‘Kürdistan’ diyorlar diğer yandan Kürtçe tabelaları kaldırıyorlar”

“Bir yandan ‘Kürdistan’ diyorlar diğer yandan Kürtçe tabelaları kaldırıyorlar”

HABER MERKEZİ – AKP’nin İstanbul adayı Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretinde yaptığı açıklamaları ve ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmasını değerlendiren Doç. Dr. Coşkun’a göre Kürtlerin oylarında radikal bir değişim olmayacak. Yıldırım’ın açıklamalarını ‘samimiyetsiz’ bulan HDP Eş Genel Başkanı Temelli ise “AKP bir yandan ‘Kürdistan’ diyor diğer yandan ise Bitlis’te, Tatvan’da Kürtçe tabelaları kaldırıyor. Anadili yok sayıyor” dedi.

23 Haziran seçimlerine sayılı günler kala AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, Diyarbakır’a ziyaret gerçekleştirdi.

AKP İl Başkanlığı önünde partililere hitap eden Yıldırım, konuşmasının başında vatandaşların bayramını Kürtçe kutladı.

İstanbul’da 250 bin civarında Diyarbakır doğumlunun yaşadığını söyleyen Yıldırım, Diyarbakır’a “Kürtlerin desteğini istemeye” geldiğini söyledi.

Konuşmasında “Kürdistan” ifadesini de kullanan Yıldırım, “İstiklal mücadelesini başlatırken, Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni toplayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davet ettiği millet temsilcileri arasında Kürdistan mebusu da, Lazistan mebusu da vardı, Anadolu’nun her tarafından temsilci vardı. Bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara, bizim kardeşliğimizi bozmak isteyenlere asla prim vermeyeceğiz” dedi.

Daha sonra DW Türkçe’den Felat Bozarslan’a konuşan Yıldırım, “Her seçim sürecinde Kürt vatandaşların oyunu masaya koyup, pazarlık yapanlar olduğunu” belirtti ve ekledi: “Kürt seçmenler üzerinden hesap yapmak, onların oylarını, desteğini pazarlamayı gayet yakışıksız buluyorum.”

AKP’nin adayı Yıldırım, daha sonra ise Sur ilçesindeki Gazi Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulundu.

Peki, Yıldırım’ın Diyarbakır ziyareti İstanbul seçimlerinde Kürtlerin oylarını etkiler mi?

“Kürtlerin oylarında radikal değişim olmaz”

DW Türkçe’ye konuşan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Vahap Coşkun’a göre Kürtlerin oylarında radikal ve keskin bir dönüşüme sebebiyet vermeyecek.

31 Mart seçimleri öncesi kullanılan Kürt karşıtı dilin, büyükşehirlerde AKP’nin seçim kaybetmesindeki en önemli nedenlerden biri olduğunu belirten Coşkun, AKP’nin bunu gördüğünü ve politika değişimine gittiğini dile getirdi.

“AKP’nin genel olarak havayı yumuşatmaya ve 31 Mart öncesi küstürdüğü seçmenin gönlünü almaya çalışıyor.”

Yıldırım’ın “Kürdistan” ifadesini kullanmasını da değerlendiren Coşkun, “31 Mart öncesinde Kürdistan konusunda sert söylemlerde bulunan partinin şu an Kürdistan ifadesi kullanması ilginç bir durum” dedi.

“Tükenmiş bir siyaset”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Yıldırım’ın “Kürdistan” ifadesini kullanmasını “samimiyetsiz” olarak değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Temelli, şu değerlendirmede bulundu:

“AKP bir yandan ‘Kürdistan’ diyor diğer yandan ise Bitlis’te, Tatvan’da Kürtçe tabelaları kaldırıyor. Anadili yok sayıyor. Kürtçesi, Ermenicesi ile daha birçok halk bu topraklarda yaşıyor. Seçim hesapları üzerinden bugün onlara göre Kürt var ve bunun üzerinden bir dil oluşturuyorlar. Bugün Diyarbakır’da Kürdistan var diyorlar, yarın İstanbul’da Kürdistan yok diyebiliyorlar. Dediğimiz gibi samimiyetsiz ve tükenmiş bir siyasettir.”

AKP’nin Kürtleri seçimden seçime hatırladığını ve bunun bir ‘taktik’ olduğunu söyleyen Temelli, “Demokratik bir müzakere, demokratik bir açılım için ise AKP’ye değil demokratik bir ittifaka ihtiyacımız var” diye de ekledi.


Temelli: Seçimde yan yana gelenler iktidar seçeneğini önüne koymalı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

s-400
Önceki Haber
Reuters: ABD Türkiye'den yeni pilotlara F-35 eğitimi vermeyecek
Sonraki Haber
Mahkeme, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ film gösterim yasağını iptal etti